το άρθρο ενημερώθηκε στις : 11/11/2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Νομική Σχολή
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 996510, Fax 2310 995272 E-mail : info@law.auth.gr
Σκοπός του τμήματος :
Οι Νομικές Σχολές στοχεύουν στο να προσφέρουν στους φοιτητές τους τις βασικές γνώσεις για τους διάφορους τομείς του Δικαίου, να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νομική σκέψη και να τους εξοπλίσουν με την ικανότητα να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν νομικά κείμενα.
Ο σκοπός της σχολής είναι η ανάπτυξη της Νομικής Επιστήμης. Η Νομική Επιστήμη, ως αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται στην τυπική μελέτη των ισχυόντων ή παρελθόντων νόμων, αλλά εξετάζει τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του δικαίου.
Η νομική εκπαίδευση, όπως και κάθε μορφή παιδείας, αποσκοπεί στη μετάδοση αξιών μέσα από ένα συστηματικό πλαίσιο αναζήτησής τους και στην προώθηση ανάλογων μορφών συμπεριφοράς. Παρά τη σύγκρουση που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο μεταξύ των αξιών που προτείνονται από την Πολιτεία και των μέσων που διατίθενται στους πολίτες για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, η νομική παιδεία διατηρεί τη μοναδικότητά της. Στόχος της είναι η καλλιέργεια συνείδησης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ατόμου, δηλαδή η μετατροπή του ανθρώπου σε ενεργό πολίτη. Ο κανόνας ότι «η άγνοια του νόμου δεν συγχωρείται» δεν έχει μόνο νομική σημασία. Αποτελεί βασική αρχή για κάθε πολίτη, που αν δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του, τους περιορισμούς τους και τον τρόπο προστασίας τους, όχι μόνο γίνεται ευάλωτος σε αυθαιρεσίες αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, δεν κυριαρχεί απλώς ο νόμος, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του. Αυτό το πέρασμα από την απλή ερμηνεία του νόμου σε μια ευρύτερη κατανόηση του δικαίου, δηλαδή από μια πολιτική ρύθμιση της κοινωνίας με εξωτερική επιβολή σε μια κοινωνική ρύθμιση με εσωτερική συνοχή, είναι ο στόχος ενός σύγχρονου συστήματος νομικών σπουδών.
Η Νομική Επιστήμη δεν μπορεί να αγνοήσει τον κοινωνικό προβληματισμό, τις πολιτισμικές παραδόσεις, την ευρωπαϊκή συνεργασία και την παγκόσμια προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των λαών. Το τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ., ως κομμάτι της κοινωνίας, αντανακλά τις αντιθέσεις της και δανείζεται τους σκοπούς της, αλλά οφείλει, με φαντασία και τόλμη, να προετοιμάσει τον νέο κόσμο, να διαμορφώσει τη νέα ελπίδα και να αναδείξει τον λησμονημένο άνθρωπο.
Η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. έχει έναν επιπλέον ρόλο, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, λειτουργώντας ως φορέας αφύπνισης της εθνικής συνείδησης για το παρόν και το μέλλον.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την παροχή στους φοιτητές μιας ολοκληρωμένης και σφαιρικής εκπαίδευσης στην επιστήμη του Δικαίου. Στόχο της, να καταστούν οι απόφοιτοί της σε βάθος γνώστες του περιεχομένου και των μεθόδων ερμηνείας και εφαρμογής των δικαιïκών κανόνων και αρχών, εμπνευσμένοι υπερασπιστές της δικαιοσύνης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο βίο τους, συνειδητοί πολίτες, υπεύθυνοι επαγγελματίες και αδιάφθοροι διαχειριστές των δημοσίων πραγμάτων.
Η επιστήμη του Δικαίου, ως κοινωνική επιστήμη, δεν είναι αυστηρά περιχαρακωμένη και δεν υποκύπτει εύκολα στη λογική του «άσπρο ή μαύρο». Αντίθετα, λειτουργεί, συνήθως, αναζητώντας τη διαμόρφωση θέσεων στη βάση περισσοτέρων κριτηρίων και, συνακόλουθα, χαρακτηρίζεται από τη διαρκή ανάγκη για πραγματοποίηση εκτιμητικών σταθμίσεων. Σταθμίσεων που άλλοτε τείνουν στην εξισορρόπηση μεταξύ αντικρουόμενων ιδιωτικών συμφερόντων ή μεταξύ αυτών και του δημοσίου συμφέροντος, άλλοτε στην παράλληλη πραγμάτωση αλληλοσυγκρουόμενων ελευθεριών περισσοτέρων κοινωνών του δικαίου και άλλοτε στην αναζήτηση προβαδίσματος μεταξύ της ουσιαστικά δικαιότερης και της πρακτικά ασφαλέστερης λύσης. Βάση για τις σταθμίσεις αυτές –και ταυτόχρονα ύψιστη γνώση που μπορεί να κατακτήσει κάποιος με τις νομικές σπουδές– αποτελούν οι κρίσιμες κάθε φορά αξιολογικές εκτιμήσεις του νομοθέτη, αυτές που δεσπόζουν στο «τέλος» (=σκοπό) κάθε δικαιïκού κανόνα και καθορίζουν τη ρυθμιστική του εμβέλεια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί σύμφωνα πάντα με την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος, πρέπει να γίνει σαφές ότι η απόκτηση νομικής παιδείας, όπως και κάθε επιστημονικής γνώσης, ξεκινά από τη διδασκαλία και ολοκληρώνεται με την κατ’ ιδίαν μελέτη και τον εσωτερικό διάλογο που αναπτύσσει ο φοιτητής με τις ποικίλες επιστημονικές απόψεις που διατυπώνονται στο γνωστικό του αντικείμενο. Η παράδοση του μαθήματος στην αίθουσα διδασκαλίας είναι λειτουργία συλλογική, ενώ η μελέτη προσπάθεια ατομική, μοναχική σε μεγάλο βαθμό. Εξίσου αναγκαίες και οι δύο: Ο καθηγητής δεν μεταδίδει –δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να το κάνει– πλήρεις γνώσεις στο μάθημα που διδάσκει.
Προσφέρει μόνο τα αναγκαία «κλειδιά», για να μπορέσει ο φοιτητής μόνος του, μελετώντας ο ίδιος, να ανοίξει και να κατανοήσει τις αστείρευτες αποθήκες των γνώσεων που συγκροτούν το συγκεκριμένο κάθε φορά επιστημονικό πεδίο. Παρακολούθηση των παραδόσεων μόνο, χωρίς προσωπική μελέτη σε βάθος, είναι «κλειδί χωρίς θησαυρό». Αλλά και η μελέτη, μόνη της, χωρίς παρακολούθηση του μαθήματος στην αίθουσα διδασκαλίας, σπανίως θα αποδώσει καρπούς∙ ο πλούτος των γνώσεων θα είναι στα χέρια του φοιτητή, θα παραμένει όμως σε μεγάλο βαθμό ακατανόητος και δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί συνθετικά, υποβαθμίζοντας την όλη εκπαιδευτική προσπάθεια στο επίπεδο της αποστήθισης.
Τέλος η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. προσφέρει και προπτυχιακό Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών Μερικής Φοίτησης, διάρκειας 16 εξαμήνων.
Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Νομικής είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Συνταγματικό Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο, Οικογενειακό Δίκαιο, Ενοχικό Δίκαιο, Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο, Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου, Ειδικά Μαθήματα Εμβάθυνσης στο Εμπορικό Δίκαιο, Πτωχευτικό Δίκαιο, Φορολογικό Δίκαιο, Δίκαιο Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτή στα πλαίσια του Εμπορικού Δικαίου, Συλλογικές Σχέσεις Εργασίας: Συνδικαλιστικές Ελευθερίες, Δίκαιο της Εκμετάλλευσης, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Πολιτική Επιστήμη, Δίκαιο Περιβάλλοντος – Χωροταξικό και Πολεοδομικό Δίκαιο, Ναυτικό Δίκαιο, Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Εγκληματολογία, Σωφρονιστική, Ανακριτική, Σύγχρονα Διεθνή Θέματα και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.law.auth.gr
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Νομικής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2023 – 2024).
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Δικηγόροι, Νομικοί Σύμβουλοι, Υποθηκοφύλακες, Συμβολαιογράφοι, Δικαστικοί λειτουργοί, Υπάλληλοι (ειδικές κατηγορίες),Διπλωμάτες (μετά από ειδικές εξετάσεις στην Διπλωματική Ακαδημία).
Για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος απαιτείται ειδική άδεια, την οποία οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτήσουν αφού ασκηθούν επί 18 μήνες σε δικηγορικό γραφείο και περάσουν τις σχετικές εξετάσεις. Μετά από 4 χρόνια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να παρίστανται στο Εφετείο και μετά από 8 χρόνια στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.
Οι Δικηγόροι, που επιθυμούν να εισέλθουν στον Δικαστικό Κλάδο, έχουν τη δυνατότητα, ένα έτος μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος, να συμμετέχουν σε εξετάσεις και να εισέλθουν στον κλάδο των Δικαστών.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
- Η Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Δικηγόρων, περιλαμβάνεται Π.Δ. 122 (ΦΕΚ 200, τ.Α’/30.10.2010).
Επίσης, τα επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου ως πτυχιούχου της Νομικής Σχολής ορίζονται ως εξής: Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στη Νομική Σχολή δημιουργούνται οι ακόλουθες προοπτικές:
Άσκηση δικηγορικού επαγγέλματος
Απαιτείται 18μηνη άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και κατόπιν εξετάσεων ο επιτυχών εγγράφεται στα μητρώα δικηγόρων του δικηγορικού συλλόγου της περιφέρειάς του. Την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ρυθμίζει ο Κώδικας περί Δικηγόρων. Ο δικηγόρος μπορεί να παρέχει τις νομικές του υπηρεσίες ως ελεύθερος επαγγελματίας ή με πάγια αντιμισθία ως νομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες κ.λ.π.
Δικαστικός – Εισαγγελικός κλάδος
Απαραίτητη είναι πλέον η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η εισαγωγή σε αυτήν γίνεται με εισαγωγικό διαγωνισμό εφ’ όλης της ύλης του Δημοσίου δικαίου, ουσιαστικού και δικονομικού Αστικού και Εμπορικού δικαίου, καθώς και του ουσιαστικού και δικονομικού Ποινικού δικαίου. Οι επιτυχόντες ακολουθούν γενική εκπαίδευση αλλά στην πορεία επιλέγονται, κατόπιν εξετάσεων, στην κατεύθυνση (Πολιτικά και Ποινικά ή Διοικητικά Δικαστήρια) στην οποία είχαν την καλύτερη επίδοση, προκειμένου να διορισθούν στους αντίστοιχους δικαστηριακούς κλάδους.
Συμβολαιογράφος
Απαιτείται προηγούμενη άσκηση δικηγορίας. Κατόπιν, όσοι ενδιαφέρονται για τον κλάδο συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πλήρωση των κενών θέσεων, δεδομένου ότι το επάγγελμα είναι κλειστό (πρέπει να έχει κενωθεί κάποια θέση για να γίνει ένας νέος διορισμός). Την άσκηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ρυθμίζει ο Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Πανεπιστημιακή καριέρα
Απαιτείται η απόκτηση διδακτορικού τίτλου από ελληνικό ή αλλοδαπό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Θέσεις -εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες- προκηρύσσονται από τις Νομικές Σχολές της χώρας και ακολουθεί η διαδικασία επιλογής σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.
Διπλωματικό Σώμα
Ο απόφοιτος της Νομικής Σχολής μπορεί ακόμη να ακολουθήσει διπλωματική καριέρα, μετά από επιτυχή εισαγωγή και πορεία στη Σχολή για το Διπλωματικό Σώμα. Οι εξετάσεις αυτές είναι ίσως οι δυσκολότερες που γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς η εξεταστέα ύλη είναι εξαιρετικά ευρεία. Απαραίτητη είναι η γνώση Αγγλικών και Γαλλικών.
Δημόσιος Τομέας
Οι νομικές σπουδές επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή επιτροπές του Δημοσίου, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές κ.α. Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
- ΠΜΣ: Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο
- ΠΜΣ: Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες
- ΠΜΣ: Εμπορικό Δίκαιο
- ΠΜΣ: Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη
- ΠΜΣ: Θεωρία Δικαίου και Διεπιστημονικές Νομικές Σπουδές
- ΠΜΣ: Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές
- ΠΜΣ: Ευρωπαϊκό Δίκαιο Επιχειρήσεων και Οικονομικό Δίκαιο
- ΔΠΜΣ: Κτηματολόγιο: Νομικές, Τεχνικές και Περιβαλλοντικές Διαστάσεις
- ΔΠΜΣ: Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις
- ΔΠΜΣ: Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο
- ΔΠΜΣ: Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο
- ΔΠΜΣ: Δίκαιο και Οικονομικά
- ΔΠΜΣ: Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη
- ΔΠΜΣ: Φιλοσοφία: Κείμενα, Ερμηνείες, Πρακτικές
- ΔΠΜΣ: Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση
- ΔΠΜΣ: Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη
- ΔΠΜΣ: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική
- ΔΠΜΣ: Στρατηγικές Σπουδές
- ΔΠΜΣ: Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση
Σχετικά επαγγέλματα:
- Δικαστής – Α
- Δικαστής – Β
- Εισαγγελέας – Α
- Εισαγγελέας – Β
- Συμβολαιογράφος – Α
- Συμβολαιογράφος – Β
- Δικαστικός Επιμελητής
- Δικηγόρος – Α
- Δικηγόρος – Β
- Δικηγόρος με ειδίκευση στην Δικαστική Ψυχολογία και Ψυχιατρική
- Δικηγόρος με ειδίκευση στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στην Δίκαιο Αέρος και στο Διαστημικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπράγματο Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ενοχικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ιατρικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Κληρονομικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο
- Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο
.
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2013) (στα αγγλικά)
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. web site: http://www.dsa.gr/
- Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. web site: http://www.dsth.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0119
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 370 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Αρχαία Ελληνικά : 30 %
Ιστορία : 20 %
Λατινικά : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.270
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024: 17.340Επαγγελματικό Λύκειο:
Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων