το άρθρο ενημερώθηκε στις : 28/12/2025
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Ιωάννινα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων T.K. 45110 (Ιωάννινα)
Τηλέφωνο: 26510 07496-8-9 Fax: 26510 07009 Ε-mail: akandrel@cc.uoi.gr
Σκοπός του τμήματος :
Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της Οικονομικής Επιστήμης παράλληλα με την κατάρτιση Οικονομολόγων, ικανών να μελετούν και να εφαρμόζουν τις οικονομικές θεωρίες, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη οικονομικών φαινομένων και στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πλαισιώνεται από μέλη διδακτικού προσωπικού με σημαντικές θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις στη σύγχρονη οικονομική έρευνα, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν στους φοιτητές όλες τις σύγχρονες τάσεις και “ανακαλύψεις” στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών. Βασική επιδίωξη των διδασκόντων του Τμήματος είναι οι φοιτητές να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός διεθνώς ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.
Οι απόφοιτοι του τμήματος είναι σε θέση να κατανοήσουν το περιβάλλον της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας, και να αποκτήσουν κατάρτιση απαραίτητη στην αγορά εργασίας αλλά και στις μελλοντικές τους σπουδές. Το τμήμα μας παρέχει υψηλής ποιότητας διδασκαλία και έρευνα, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Το Πρόγραμμα Σπουδών διαρθρώνεται σε δύο κύκλους:
- Τον κύκλο Α, ή διαφορετικά τον κορμό, ο οποίος περιέχει τα υποχρεωτικά μαθήματα.
- Τον κύκλο B, ο οποίος περιέχει τα μαθήματα επιλογής.
Ο κύκλος A που αποτελεί τον κορμό του προγράμματος, περιέχει 21 υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές στα Α’, Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ εξάμηνα.
Ο κύκλος B περιέχει τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα, από τα οποία οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν 15, τα οποία προσφέρονται στα ΣΤ’, Ζ’ και Η’ εξάμηνα. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν 5 μαθήματα ανά εξάμηνο. Τα μαθήματα του ΣΤ’ και Η’ εξαμήνου είναι ενιαία, δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μάθημα είτε από το ΣΤ’ είτε από το Η’ εξάμηνο, αρκείτο σύνολο των μαθημάτων ανά εξάμηνο να είναι 5.
Ο κύκλος Β προετοιμάζει το φοιτητή για ενιαίο πτυχίο και παράλληλα, στο πλαίσιο της ελεύθερης επιλογής μαθημάτων του δίνει τη δυνατότητα εφ’ όσον το επιθυμεί, να ειδικευτεί σε μια από τις 2 ακόλουθες κατευθύνσεις:
- Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική
- Εφαρμοσμένη Οικονομική & Ποσοτικές Μέθοδοι
Για την απόκτηση μιας κατεύθυνσης απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστον (8) οκτώ μαθήματα της συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Τα υπόλοιπα (7) επτά μαθήματα μπορούν να είναι μαθήματα είτε της ίδιας, είτε της άλλης κατεύθυνσης.
Μαθησιακά αποτελέσματα: Βασικός στόχος του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είναι να δώσει στους φοιτητές του τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να επιλύουν σύνθετα οικονομικά προβλήματα τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (μέσω της μοντελοποίησης των οικονομικών σχέσεων), όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο (μέσω της χρήσης στατιστικών και οικονομετρικών μεθόδων και εργαλείων). Επομένως, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι
- έχουν αποκτήσει στέρεες θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο της οικονομικής επιστήμης και στα συναφή γνωστικά αντικείμενα και είναι σε θέση να περιγράφουν τις έννοιες και αρχές που τα διέπουν,
- έχουν αναπτύξει δεξιότητες εμπειρικής διερεύνησης οικονομικών φαινομένων ακολουθώντας σύγχρονες στατιστικές και οικονομετρικές μεθόδους,
- έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραπτής και προφορικής παρουσίασης επιστημονικών εργασιών και δεδομένων,
- έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να επιλύουν τα πολυδιάστατα ζητήματα του σύγχρονου διεθνοποιημένου οικονομικού περιβάλλοντος,
- κατανοούν με επιστημονικό τρόπο την οικονομική διάσταση ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών θεμάτων.
Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, Στατιστική, Λογιστική, Ελεγκτική, Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Δημόσια οικονομική, Περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, Μαθηματικά Οικονομικών Επιστημών, Πληροφορική, Οικονομετρία, Μάρκετινγκ, Στρατηγικό Μάνατζμεντ, Μικροοικονομική, Δημόσια οικονομική, Διεθνής οικονομική, Διαφήμιση, Κοστολόγηση, Οικονομική της εργασίας, Βιομηχανική Οργάνωση, Διοίκηση Λιανικού Εμπορίου & Δικτύου Διανομής, Κοστολόγηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Οικονομική του Περιβάλλοντος, Μάρκετινγκ εξαγωγών, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Κοινωνική Πολιτική, Εισαγωγή στην Παιδαγωγική, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.econ.uoi.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ακαδ. έτος 2023-2024)
- Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών αποκτούν προσόντα για το Οικονομολογικό Επάγγελμα. Στο Π.Δ. 475/91 «περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας ασκήσεώς του» περιγράφονται οι δραστηριότητες του οικονομολογικού επαγγέλματος οι οποίες ειδικότερα είναι:
- Ανάλυση, επεξεργασία και ερμηνεία οικονομικών φαινομένων, μεγεθών, η σύνταξη και υποβολή σχετικών μελετών και εκθέσεων προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικά φορείς οικονομικής δραστηριότητας.
- Παροχή συμβουλών επί οικονομικών επιχειρησιακών, αναπτυξιακών, ταμιευτικών, χρηματοπιστωτικών, φοροτεχνικών και εμπορικών θεμάτων προς φορείς οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης.
- Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διεύθυνσης των οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, καθώς και φορέων οικονομικής δραστηριότητας του δημόσιου τομέα.
- Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διεύθυνσης, εποπτείας λογιστικών υπηρεσιών, σχεδιασμός κατάρτιση και υπογραφή οικονομικών καταστάσεων.
- Παροχή φοροτεχνικών υπηρεσιών, οργάνωση, λειτουργία και διεύθυνση γραφείων και επιχειρήσεων για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.
- Σχεδιασμός στατιστικών και οικονομετρικών μεθόδων και ερευνών, επεξεργασία, ανάλυση, ερμηνεία και γενικά επιστημονική και πρακτική αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην οικονομία, στα οικονομικά μεγέθη, στους συντελεστές της παραγωγής, στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία.
- Έλεγχος της διαχείρισης, των οικονομικών καταστάσεων βιβλίων και στοιχείων, επιχειρήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων και γενικά φορέων οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας ή διαχείρισης φορέων του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και η σύνταξη – έκδοση των αναγκαίων και σχετικών πορισμάτων εκθέσεων και πιστοποιητικών.
- Διδασκαλία των θεωριών, αρχών, μεθόδων και πορισμάτων της οικονομικής επιστήμης και σκέψης και της εφαρμοσμένης οικονομικής, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαιρουμένων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
- Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών αποκτούν προσόντα για το Οικονομολογικό Επάγγελμα, με βάση το Π.Δ. 475/91 «περί Οικονομολογικού Επαγγέλματος και της Άδειας Ασκήσεώς του».
Γενικότερα, μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και σε διάφορες υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά.
Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Το οικονομικό επάγγελμα διέπεται από τους παρακάτω νομοθεσία :
- Π.Δ. 475 1991 ΦΕΚ Α” 176 : Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του
- Ν 2515/1997 : Άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ. Διατάξεις
- Π.Δ. 340 /1998 : Περί επαγγέλματος Λογιστή – Φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως
- Ν 2873/2000 : Τάξεις Λογιστών – Φοροτεχνικών και Δικαιούχοι Αδειών
- Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ. Α”) Ρυθμίσεις Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Λογιστών – Φοροτεχνικών.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Οικονομική Επιστήμη
Σχετικά επαγγέλματα:
- Οικονομολόγος
- Οικονομικός Αναλυτής
- Οικονομολόγος Εφαρμοσμένης Στατιστικής
- Οικονομολόγος Εφοδιασμού και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics)
- Οικονομολόγος Μάρκετινγκ
- Οικονομολόγος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με Νέες Τεχνολογίες
- Διοικητικό Στέλεχος
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Α
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Β
- Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος – Α
- Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος – Β
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Οικονομικής Επιστήμης (Αθήνα) – Ο.Π.Α.
- Οικονομικής Επιστήμης (Πειραιάς) – Παν. Πειραιώς
- Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο) – Παν. Κρήτης
- Οικονομικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη) – Παν. Μακεδονίας
- Οικονομικών Επιστημών (Πάτρα) – Παν. Πάτρας
- Οικονομικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Οικονομικών Επιστημών (Κομοτηνή) – Δ.Π.Θ.
- Οικονομικών Επιστημών (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Οικονομικών Επιστημών (Βόλος) – Παν. Θεσσαλίας
- Οικονομικών Επιστημών (Τρίπολη) – Παν. Πελοποννήσου
- Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών – (Ο.Π.Α.)
- Οικονομικών Επιστημών (Καστοριά) – Παν. Δυτ. Μακεδονίας
- Οικονομικών Επιστημών (Σέρρες) – ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2014) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
- Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.), web site: http://eoede.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0345
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 1,00
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 284 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.250
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.375
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.775
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.200
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων