ΠΜΣ: Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φιλοσοφική Σχολή

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

ΠΜΣ: «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Κρήτης GR 74100 Γάλλος Ρέθυμνο

Τηλέφωνα: 28310 77215 Fax : 28310 77222 E-mail : gram@fks.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η ειδική γνωστική περιοχή «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία». Στρατηγικός στόχος του είναι η εξειδίκευση και η εκπαίδευση επιστημόνων – ερευνητών που θα συνεισφέρουν στην προώθηση της φιλοσοφικής έρευνας στη χώρα μας, και, μέσω αυτής, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση της αυτοκατανόησης της κοινότητας των επιστημόνων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και στην τόνωση της εργασιακής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, σκοποί του είναι: α) η απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ), του οποίου οι κάτοχοι θα είναι κατάλληλοι να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα και ως στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, και β) η προετοιμασία επιστημόνων – ερευνητών, ικανών να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές υψηλού επιπέδου στο αντικείμενο της Φιλοσοφίας και να ακολουθήσουν ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη γνωστική περιοχή «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα προκειμένου για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, και σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας στο ΠΜΣ ορίζεται η Ελληνική. Είναι δυνατό με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να γίνονται μαθήματα ή να ανατίθεται διπλωματική εργασία στην Αγγλική.

Δίδακτρα:

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο ΠΜΣ είναι οι εξής:

(α) Οι υποψήφιοι για το ΠΜΣ πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

(β) Υποψήφιοι για το ΠΜΣ μπορεί να είναι και πτυχιούχοι ΤΕΙ. Το πτυχίο τους πρέπει να προέρχεται από Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο συγγενές προς το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ. Τη συνάφεια του πτυχίου ΤΕΙ προς το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ κρίνει με απόφασή της η Συνέλευσης Τμήματος.

(γ) Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ισότιμο με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία πιστοποιείται με διαδικασίες που ορίζει η Συνέλευση Τμήματος.

(δ) Γ ια όλους τους υποψήφιους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά). Η επαρκής γνώση της ξένης γλώσσας πιστοποιείται από την κατάθεση αναγνωρισμένων σχετικών τίτλων ή, εάν δεν υπάρχουν, μετά από σχετική εξέταση που διενεργεί επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών και η βαθμολόγησή τους γίνεται από επιτροπή που απαρτίζεται κατά κανόνα από τα μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας με βάση τις διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω. Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών μονάδων (α.μ.) αυτής της κλίμακας. Η επιλογή και η κατάταξη στη σειρά επιτυχίας γίνεται με συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων [άριστα = 100 αξιολογικές μονάδες].

Γ ενικός βαθμός πτυχίου [προσμετράται ένα πτυχίο] 20 α.μ.

Μέσος όρος βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων φιλοσοφίας (προσμετρώνται οι βαθμοί μαθημάτων
φιλοσοφίας, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον πέντε [5]). Εάν υπάρχουν περισσότερα φιλοσοφικά
μαθήματα, προσμετρώνται εκείνα με τις πέντε καλύτερες βαθμολογίες 10 α.μ.

Πτυχιακή ή/και διπλωματική εργασία, ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις 10 α.μ.

Γραπτή εξέταση 35 α.μ.

Υπόμνημα – συνέντευξη – 25 α.μ.

Η κατοχή ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εισαγωγή στο ΠΜΣ και η πιστοποίησή της είναι αναγκαίος όρος για την γραπτή εξέταση και τη συνέντευξη.

(α) Γραπτή εξέταση

Η γραπτή εξέταση αφορά σε ύλη, η οποία ανακοινώνεται στην ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων του ΠΜΣ «Φιλοσοφία: Γνώση, αξίες και κοινωνία» που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Υπεύθυνη για τη διαδικασία ορισμού των θεμάτων, βαθμολόγησης των γραπτών και κατάρτισης του πίνακα βαθμολογίας των υποψηφίων είναι η Σ.Ε., η οποία μπορεί να αναθέσει μέρη του έργου αυτού σε άλλους καθηγητές του Τομέα Φιλοσοφίας. Τα γραπτά βαθμολογούνται από δύο (2) καθηγητές του Τομέα Φιλοσοφίας. Η τελική επίδοση του υποψηφίου στη γραπτή εξέταση είναι ο μέσος όρος των βαθμών του κάθε εξεταστή. Εάν κατά τη βαθμολόγηση ενός γραπτού προκύψει διαφορά τριών (3) βαθμών και άνω στην κλίμακα 0-10 μεταξύ των δύο εξεταστών, η Σ.Ε. το παραπέμπει σε άλλον έναν εξεταστή. Σε αυτήν την περίπτωση, η τελική βαθμολογία του γραπτού είναι ο μέσος όρος του βαθμού του τρίτου εξεταστή και του εγγύτερου προς αυτόν μεταξύ των δύο βαθμών των αρχικών εξεταστών.

(β) Προφορική εξέταση – συνέντευξη των υποψηφίων

Για την τελική επιλογή των υποψηφίων φοιτητών του ΠΜΣ πραγματοποιείται συνέντευξη. Η συνέντευξη των υποψηφίων λαμβάνει χώρα ενώπιον επιτροπής που απαρτίζεται κατά κανόνα από τα μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας. Η συνέντευξη αποβλέπει στη διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του υποψηφίου και της δυνατότητάς του να ενταχθεί στο ΠΜΣ, στην επισήμανση ειδικών προσόντων και άλλων χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων του υποψηφίου, καθώς και πιθανών ελλείψεων στη φιλοσοφική παιδεία του. Ειδικά από φοιτητές που προέρχονται από Τμήματα, τα οποία δεν καλλιεργούν φιλοσοφικές σπουδές, είναι δυνατό να ζητηθεί η επιτυχής παρακολούθηση ορισμένου αριθμού προπτυχιακών μαθημάτων φιλοσοφίας (το είδος και ο αριθμός των οποίων ορίζονται από τη Συνέλευση Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της εξεταστικής επιτροπής). Τέλος, η συνέντευξη αποσκοπεί επίσης στον εντοπισμό πιθανών προσκομμάτων ως προς την ανελλιπή παρακολούθηση των μαθημάτων και των λοιπών υποχρεώσεών του φοιτητή και στη διακρίβωση οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στην ένταξή του στο ΠΜΣ.

(γ) Επάρκεια στην ξένη γλώσσα

Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να έχουν επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας επιπέδου Γ1 ή ανώτερου, όπως προκύπτει από σχετικούς γλωσσικούς τίτλους σπουδών. Εάν δεν προκύπτει από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, η επάρκεια στην ξένη γλώσσα πιστοποιείται μέσω εξέτασης, Την εξέταση διενεργούν καθηγητές που ορίζει η Σ.Ε. Προβιβάσιμος βαθμός είναι το πέντε (5) και άνω στην κλίμακα 0-10. Σε περίπτωση αποτυχίας ο υποψήφιος αποκλείεται από το ΠΜΣ.

(δ) Αποτελέσματα – Ανακοίνωση Πινάκων

1. Επιλέξιμοι είναι οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν προβιβάσιμο μέσο όρο βαθμολογίας (τουλάχιστον 50 α.μ.), προβιβάσιμο βαθμό (τουλάχιστον βαθμό πέντε [5] στην κλίμακα 0-10) στη γραπτή εξέταση καθώς και προβιβάσιμο βαθμό στη συνέντευξη.

Η Γραμματεία του Τμήματος ανακοινώνει πίνακα αποτελεσμάτων, όπου φαίνεται η σειρά επιτυχίας των
υποψηφίων. Οι επιτυχόντες εγγράφονται με δήλωσή τους. Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται με την έναρξη των μεταπτυχιακών μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου σπουδών.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ο μεταπτυχιακός φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά εκατόν (120) ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS). Συγκεκριμένα, ο μεταπτυχιακός φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων, και τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Το Πρόγραμμα παρέχεται και ως πρόγραμμα μερικής φοίτησης. Η κατανομή των μαθημάτων στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης θα γίνεται με αποφάσεις των οργάνων και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών. Ειδικότερα, για τη λήψη του Μ.Δ.Ε. οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να εξετασθούν επιτυχώς σε έξι (6) μαθήματα /σεμινάρια. Εξ αυτών τα τέσσερα (4) είναι υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα/σεμινάρια. Δύο (2) μαθήματα/σεμινάρια επιλέγονται ελεύθερα από τον/την φοιτητή/τρια. Κατά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών τους (4ο εξάμηνο), οι φοιτητές/τριες εκπονούν διπλωματική εργασία στο ευρύτερο αντικείμενο του ΠΜΣ.

Το Πρόγραμμα σπουδών ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο έχει ως εξής

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας
    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας
    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας (επιλογής)

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας
    • Μάθημα/σεμινάριο Φιλοσοφίας (επιλογής)

Δ’ εξάμηνο:

    • Διπλωματική εργασία σε θέμα Φιλοσοφίας

Παρατίθεται κατάλογος μαθημάτων /σεμιναρίων:

    • Γνωσιοθεωρία και μεταφυσική
    • Οντολογία
    • Φιλοσοφία της επιστήμης/Επιστήμη και ηθική
    • Φιλοσοφία του νου/συνείδησης και της γλώσσας
    • Ηθική φιλοσοφία
    • Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία
    • Αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης
    • Φιλοσοφία του πολιτισμού
    • Φιλοσοφία των αξιών
    • Φιλοσοφία των συναισθημάτων/επιθυμιών/κινήτρων

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέγουν τα δύο (2) μαθήματα ελεύθερης επιλογής από μαθήματα/σεμινάρια που προσφέρονται στο πλαίσιο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΠΜΣ. Ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να επέλθει με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και με αναφορά στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-28, με την επιφύλαξη της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 – ΦΕΚ 114/Α΄/4.8.2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ