ΠΜΣ: Διδακτική Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: Διεπιστημονική Προσέγγιση

το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Ρόδος)

ΠΜΣ: «Διδακτική Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της
Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: Διεπιστημονική Προσέγγιση»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:

Τηλέφωνα: 22410 99192 E-mail : Rhodes_PMS_DT@aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η παραγωγή και η διάχυση μεταγνωστικής παιδαγωγικής νοημοσύνης στο χώρο της Διδακτικής των Θετικών Επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Επιστημών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, μέσα από την ανάπτυξη Διεπιστημονικών προσεγγίσεων της μάθησης και συστημικών προσεγγίσεων της σχολικής δομής.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η μεταπτυχιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών από διαφορετικές ειδικότητες και βαθμίδες, ώστε να συμβάλλουν:

    • στοv σχεδιασμό Διεπιστημονικών Διδακτικών Καταστάσεων για την αναστοχαστική οικοδόμηση των σχολικών γνώσεων των Θετικών Επιστημών με χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας    και της Επικοινωνίας,
    • στην ανάπτυξη-αξιοποίηση κατάλληλου Εκπαιδευτικού Υλικού για κατανόηση της διαφοροποίησης και της διασταύρωσης των Θετικών Επιστημών,
    • στοv σχεδιασμό Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακών περιβαλλόντων και διαδικτυακών εφαρμογών προσαρμόσιμων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και σε κάθε μορφής περιγράψιμες συνθήκες εκπαίδευσης (τυπική, άτυπη, ανοικτή, διά βίου) με στόχο τη διεπιστημονική συγκρότηση της επιστημονικής γνώσης.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) (Master of Education) στην «Διδακτική Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: Διεπιστημονική Προσέγγιση».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική και δύναται κάποια μαθήματα να προσφέρονται στην αγγλική, εν όλω ή εν μέρει, κατόπιν απόφασης Συνέλευσης. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική και δύναται να είναι και η αγγλική, κατόπιν απόφασης Συνέλευσης.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Π.Μ.Σ. καταβάλλουν τέλη φοίτησης ύψους 2.400 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες. Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι..

Επίσης, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση περάτωσης σπουδών μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ..

Διαδικασία επιλογής:

Προϋπόθεση για την επιλογή αποτελεί η επαρκής γνώση μίας τουλάχιστον Ευρωπαϊκής γλώσσας εκ των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών ή Ισπανικών πέραν της Ελληνικής. Το επίπεδο γλωσσομάθειας που απαιτείται, είναι το Β2, στα δε ακαδημαϊκά κριτήρια που συνεκτιμώνται, περιλαμβάνονται ιδίως, ο βαθμός του πτυχίου, η βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., η επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών, καθώς και η σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου (παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.4485/2017).

Κάθε χρόνο το Π.Μ.Σ. του Τμήματος, μετά από απόφαση της Συνέλευσης δημοσιεύει, τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, προκήρυξη, σε πρόσφορο μέσο συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας του οικείου Τμήματος και του Ιδρύματος, σχετική με το Π.Μ.Σ, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Στην προκήρυξη αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες πτυχιούχων, ο αριθμός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, η διαδικασία της εξέτασης στην επάρκεια γνώσης ξένης γλώσσας και στην επάρκεια γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή (εφόσον δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά), η διαδικασία της συνέντευξης, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κ.λπ.

Για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το Π.Μ.Σ.συνεκτιμώνται:

(α) Τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα  δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.. Τέτοια προσόντα είναι ο βαθμός πτυχίου, η συνάφεια προπτυχιακών μαθημάτων ή πτυχιακής εργασίας, το επιστημονικό έργο, η συμμετοχή σε συναφή ερευνητικά προγράμματα, η κατοχή και άλλων πανεπιστημιακών πτυχίων ή μεταπτυχιακών τίτλων πέραν του πρώτου, η επαρκής γνώση (επίπεδο Β2) περισσότερων από μια ξένη γλώσσα κ.λπ.,

(β) Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.  Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 90, τα οποία αντιστοιχούν στην συμμετοχή και επιτυχή αξιολόγηση στο σύνολο των μαθημάτων, της Πρακτικής Άσκησης και της Διπλωματικής Εργασίας που επιμερίζονται στα τρία εξάμηνα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται ως εξής:

Τα μαθήματα επιμερίζονται ανά τέσσερα στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο και αντιστοιχούν σε 7,5 πιστωτικές μονάδες (ECTS) το καθένα, ενώ στο τρίτο εξάμηνο ο/η φοιτητής/τρια παρακολουθεί τα δυο ειδικά υποχρεωτικά μαθήματα που συνδέονται με την πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης (10 πιστωτικές μονάδες) και την εκπόνηση συγγραφή της Διπλωματικής Εργασίας (20 πιστωτικές μονάδες).

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διδακτική των θετικών Επιστημών: Διεπιστημονική Προσέγγιση
    • Σύγχρονες θεωρίες Μάθησης και Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Δομών
    • Σχεδιασμός Προγραμμάτων Διδασκαλίας και Μάθησης των θετικών Επιστημών
    • Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πρακτική

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εκπαιδευτικές Πολιτικές Μοντέλων Ένταξης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας
      στα Εκπαιδευτικά Συστήματα
    • Σχεδιασμός και Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Υλικού για τη Διδακτική των θετικών Επιστημών
    • Μεθοδολογία Έρευνας Διδακτικής Θετικών Επιστημών και Μάθησης μέσω Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας
    • Σύγχρονες Κατευθύνσεις και Εφαρμογές της Έρευνας στη Διδακτική των Θετικών Επιστημών

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μεθοδολογία Παρατήρησης – Διεπιστημονικού Σχεδιασμού για την Πρακτική Άσκηση
    • Πρακτική Άσκηση: Εκπαιδευτική – Πειραματική Εφαρμογή
    • Προσαρμοσμένη Μεθοδολογία στις Θεματικές Περιοχές Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας
    • Διπλωματική Εργασία: Συγγραφή και Εξέταση  Διπλωματικής Εργασίας.

Το άνω πρόγραμμα μαθημάτων είναι ενδεικτικό. Ο αριθμός, το είδος και το περιεχόμενο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, καθώς και η κατανομή τους σε εξάμηνα,, δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος για λόγους διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του Π.Μ.Σ..

Με την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Π.Μ.Σ., ο κάτοχος διαθέτει πλήρη και σύγχρονη παιδαγωγική, διδακτική και τεχνολογική κατάρτιση για θέσεις εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων, συντονιστών καινοτομικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών ή ερευνητικών πρότζεκτ εκπαίδευσης θετικών επιστημών, διευθυντών προγραμμάτων επιμόρφωσης, στελεχών ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού λογισμικού, σχεδιαστών εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, συντονιστών επιστημονικών δράσεων για τη σύνδεση σχολείου-οικογένειας-κοινωνίας, εκπαίδευση ενηλίκων και ειδικών κατηγοριών στα μαθηματικά, τις θετικές Επιστήμες και τις Τ.Π.Ε..

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ