
το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Κομοτηνή)
ΠΜΣ: «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας , Π. Τσαλδάρη 1, Κτήριο Β΄, 69100, Κομοτηνή
Τηλέφωνο: 25410 39463 Fax: 25310 39483 E-mail: secr@he.duth.gr και mstidp@he.duth.gr,
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δ.Π.Θ., διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών του οικείου Τμήματος.
Ειδικότερα, αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας και στην παραγωγή νέας γνώσης στην επιστήμη της Ιστορίας μέσα από τη διεπιστημονική της προσέγγιση από συγγενείς προς την Ιστορία επιστήμες, όπως η Λαογραφία, η Κοινωνική Ανθρωπολογία, η Βιολογική Ανθρωπολογία, η Δημογραφία, η Αρχαιολογία, η Ιστορία της Τέχνης, η Διδακτική της Ιστορίας και η Ανθρωπογεωγραφία. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται:
α) η εξειδίκευση πτυχιούχων του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ ή άλλων Τμημάτων στη χρήση διεπιστημονικών μεθόδων προσέγγισης των ιστορικών φαινομένων, με έμφαση στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και η εμβάθυνση των γνώσεων που απέκτησαν σε προπτυχιακό επίπεδο,
β) η σε βάθος κατάρτιση επιστημόνων, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί για την παραγωγή νέας γνώσης είτε μέσω της διεξαγωγής αυτοδύναμης έρευνας είτε μέσω της συνεργασίας τους με ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό ή το διεθνή χώρο,
γ) η εξειδίκευση διορισμένων ή αδιόριστων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην εφαρμογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση προγραμμάτων τοπικής ιστορίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικών θεμάτων και διαθεματικών προσεγγίσεων στο σχολείο.
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε. – Master of Arts) με τίτλο «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις».
Διάρκεια σπουδών :
Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα τέσσερα (4) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση διπλωματικής εργασίας. Ο χρόνος που αφορά την διπλωματική εργασία, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρεις μήνες.
Η φοίτηση στο πρόγραμμα θεωρείται ότι λήγει με την ολοκλήρωση της συγγραφής και της δημόσιας παρουσίασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές μέσα στο διπλάσιο της προβλεπόμενης στο αντίστοιχο Π.Μ.Σ. διάρκειας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική Γλώσσα.
Δίδακτρα: Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης. Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 1700 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους και συγκεκριμένα η πρώτη δόση κατά την εγγραφή του φοιτητή και η δεύτερη πριν την λήξη των μαθημάτων του 1ου εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ειδικότερα, στο Π.Μ.Σ. εγγράφονται πτυχιούχοι Τμημάτων των ελληνικών AEI συμπεριλαμβανομένων του ΕΑΠ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι Σχολών ή Τμημάτων των Α/ΤΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής, οι οποίοι πληρούν ειδικά συμπληρωματικά κριτήρια που ορίζει κατά περίπτωση η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του Ν.4485/2017.
Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).
Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/ες, και μόνο ένας κατ’ έτος και ανά Π.Μ.Σ., σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45, εφόσον υπηρετούν στο οικείο Τμήμα και ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Τμήμα είναι συναφές με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι συγκεκριμένα, ποσοτικά ή/και ποιοτικά, και γίνονται γνωστά στους/στις υποψηφίους/ες με την προκήρυξη του Π.Μ.Σ. Στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνονται:
i) Ο βαθμός πτυχίου του υποψηφίου (30% ή βαθμός πτυχίου Χ 3)
ii) Ο βαθμός σε μαθήματα σχετικά με το πρόγραμμα μαθημάτων του ΠΜΣ, δηλαδή μαθήματα Ιστορίας, Λαογραφίας, Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Ανθρωπογεωγραφίας, Δημογραφίας κ.λπ. (10% ή ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των σχετικών μαθημάτων της αναλυτικής βαθμολογίας που θα καταθέσει ο υποψήφιος Χ 1)
iii) Η επίδοση σε διπλωματική / πτυχιακή εργασία σε σχετικό με τα μαθήματα του ΠΜΣ προπτυχιακό μάθημα (10% ή βαθμός Χ 1)
iv) Η ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου, με την προϋπόθεση ότι, κατά την κρίση της Επιτροπής Επιλογής, σχετίζεται με το περιεχόμενο του ΠΜΣ (10% ή 10 μονάδες)
v) Τυχόν δημοσιεύσεις του υποψηφίου, με την προϋπόθεση ότι, κατά την κρίση της Επιτροπής Επιλογής, σχετίζονται με το περιεχόμενο του ΠΜΣ (10% ή 10 μονάδες, με συνυπολογισμό ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων)
vi) Η συνέντευξη του υποψηφίου στην Επιτροπή Επιλογής, όπου μεταξύ άλλων ο υποψήφιος θα υποστηρίξει ενδεικτική ερευνητική πρόταση έκτασης περίπου 1200 λέξεων χωρίς τη βιβλιογραφία, την οποία θα έχει καταθέσει στο φάκελο υποψηφιότητας (30% ή 30 μονάδες)
Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο τουλάχιστον Β2). Η γνώση άλλων γλωσσών σε αντίστοιχο επίπεδο είναι επιθυμητή, αλλά συνυπολογίζεται ως αξιολογικό κριτήριο μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν προσκομίσει πιστοποιητικό καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας, προβλέπεται γραπτή εξέταση, στην οποία θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση, προκειμένου να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του στο ΠΜΣ
Η διαδικασία επιλογής έχει ως εξής:
α) Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια σε περίπτωση που έχουν τεθεί τέτοια από την Συνέλευση
γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους υποψηφίους αποφασισθεί να κληθούν. Η συνέντευξη πραγματοποιείται από τα μέλη της οικείας Επιτροπής Επιλογής.
δ) Διεξάγει τυχόν εσωτερικές εξετάσεις.
ε) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και προβαίνει στην τελική επιλογή.
στ) Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από την Συνέλευση και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας στην τελευταία θέση του πίνακα επιτυχόντων, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 120 οι οποίες κατανέμονται ως εξής: για κάθε Υποχρεωτικό ή Επιλεγόμενο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί επιτυχώς λαμβάνει 10 πιστωτικές μονάδες (σύνολο 90), ενώ τις υπόλοιπες 30 πιστωτικές μονάδες λαμβάνει για την επιτυχή εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε εννέα συνολικά μαθήματα τα οποία κατανέμονται στα τρία πρώτα εξάμηνα σπουδών (Α΄ , Β΄ και Γ’). Από αυτά τα έξι (6) ανήκουν στα υποχρεωτικά (Υ), ενώ τα υπόλοιπα τρία (3) είναι μαθήματα επιλογής (Ε), τα
οποία επιλέγει ο φοιτητής από κατάλογο μαθημάτων τον οποίο εκπονεί πριν από την έναρξη κάθε διδακτικού εξαμήνου η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του ΠΜΣ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (για Π.Μ.Σ. τριών εξαμήνων) διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο:
-
-
- Έννοια και περιεχόμενο της τοπικής ιστορίας – θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα
- Βιβλιογραφικά και αρχειακά τεκμήρια για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας
- Τοπική ιστορία της Θράκης
-
Β’ Εξάμηνο:
-
-
- Πληθυσμοί της Ελλάδας: δημογραφία, μετακινήσεις, βιοϊστορία
- Προφορική ιστορία, μνήμη και τοπικότητα
- Δημόσια ιστορία, τοπική ιστορία και κοινότητες μνήμης
- Μελετώντας σε ένα τοπικό μουσείο: σχεδιασμός της έρευνας και πρακτική άσκηση
- Σπήλαια και άνθρωπος στην Ελλάδα
-
Γ’ Εξάμηνο:
-
-
- Μνημειακή τοπογραφία και τοπική ιστορία
- Τοπικές κοινωνίες, εθνικά κράτη και διαβαλκανικές σχέσεις
- Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας
- Εθιμική ζωή & επαγγέλματα
- Πόλεις και οικισμοί της Θράκης
- Λογοτεχνία και τοπική ιστορία
-
Δ’ Εξάμηνο:
-
-
- Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- Κανονισμός Σπουδών: εδώ & ΦΕΚ 3162 τ.Β’/19.07.2021 και ΦΕΚ 2696 τ.Β’/01.06.2022 και ΦΕΚ 5863 τ.Β’/17.11.2022
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.he.duth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.