ΠΜΣ: Διασυνδετική Ψυχιατρική: Aπαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Aπαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα

Τηλέφωνα: 2107462914,  210 7462032, Fax: 210 7462050 E-mail: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η εκπαίδευση και η έρευνα στο ευρύ γνωστικό πεδίο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, η άσκηση της οποίας αφορά κυρίως στην λειτουργία των Ψυχιατρικών Μονάδων των Γενικών Νοσοκομείων, αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες παροχής υγείας.

Ειδικότερα, η άσκηση της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής αφορά την παροχή απαρτιωμένης ψυχιατρικής φροντίδας σε άτομα με συνύπαρξη ψυχικής και σωματικής νόσου, σε ψυχικά πάσχοντες με προεξάρχουσες τις σωματικές εκδηλώσεις, την πρόληψη (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) της ψυχολογικής αντίδρασης στη σωματική νόσο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψυχική και σωματική νόσο, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού υγείας στην ανίχνευση της ψυχικής διαταραχής, την βελτίωση της επικοινωνίας του ιατρικού προσωπικού με τον ασθενή, αλλά και την αντιμετώπιση της εξουθένωσης του ιατρικού προσωπικού.

Η Διασυνδετική Ψυχιατρική αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον αναγνωρισμένες και κύριες εξειδικεύσεις της Ψυχιατρικής σε πολλές αναπτυγμένες χώρες (Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλανδία κ.α).

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα “Διασυνδετικής Ψυχιατρικής” η εκπαίδευση και η εξειδίκευση νέων επιστημόνων στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της παροχής απαρτιωμένης φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας, τόσο ψυχιάτρων όσο και ιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως και επαγγελματιών κλάδων συναφών προς την ψυχιατρική και τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, που θα συμμετέχουν σε αυτό, συνδυάζοντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές και ερευνητικές ικανότητες με αξιόλογη πρακτική εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος τους, έχοντας σοβαρές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Υψηλή δε προτεραιότητα του προγράμματος αποτελεί η προαγωγή της έρευνας στο αντικείμενο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής.

Aποσκοπεί επίσης, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού τους αντικειμένου, έτσι ώστε να δύνανται να στελεχώσουν ψυχιατρικές Μονάδες Γενικών Νοσοκομείων, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Ιατρικής όπως και ποικίλους κρατικούς και μη κρατικούς οργανισμούς, φορείς και δομές που σχετίζονται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με την απαρτιωμένη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Διασυνδετική Ψυχιατρική» (MSc in «Liaison Psychiatry: Integrative Care of Physical and Mental Health»).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε έξι (6) εξάμηνα (το μέγιστο).

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 1.000 (χίλια) ευρώ ανά εξάμηνο.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ των Τμημάτων Ιατρικής, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας και άλλων Τμημάτων συναφούς αντικειμένου Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων (από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, (Ν. 3685/2008, ΦΕΚ 148 Α’, άρθρο 4 παρ. 1α).

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε σαράντα (40).

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η επιλογή των Μεταπτυχιακών Φοιτητών θα γίνει από την Επιτροπή Επιλογής και Αξιολόγησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών (Ε.Ε.Α.Μ.Φ.) με βάση τα δικαιολογητικά που ακολουθούν και την συνέντευξη, όπου θα εκτιμηθούν μεταξύ άλλων η δυνατότητα και το κίνητρο (motivation) των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Π.Μ.Σ., και η πρόθεσή τους να απασχοληθούν σε αντικείμενα σχετικά με το Π.Μ.Σ. (βλ. κριτήρια επιλογής υποψηφίων στο παράρτημα).

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση σε ειδικό έντυπο στην οποία να επισυνάπτονται με αριθμητική σειρά όλα τα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας κ.λ.π., τα οποία θα πιστοποιούν κάθε στοιχείο που αναφέρεται σε αυτήν

2. Βιογραφικό Σημείωμα. Προσοχή: Η Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (Ε.Ε.Α.Μ.Φ.) θα αξιολογήσει μόνο τα στοιχεία της Αίτησης και του Βιογραφικού Σημειώματος, τα οποία αποδεικνύονται με αντίστοιχα πιστοποιητικά.

3. Αντίγραφο πτυχίου με σαφή τον βαθμό πτυχίου και τον χαρακτηρισμό του («Καλώς», «Λίαν καλώς», «Άριστα»). Για τους πτυχιούχους του εξωτερικού απαραίτητη και η κατάθεση βεβαίωσης ισοτιμίας Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

4. Αντίγραφο άλλου πτυχίου ή πτυχίων (εάν υπάρχουν), ή άλλων τίτλων σπουδών (εάν υπάρχουν).

5. Δύο Συστατικές Επιστολές, σε χωριστούς κλειστούς φακέλους.

6. Σύντομο Σημείωμα στο οποίο οι υποψήφιοι αναφέρουν τα κριτήρια βάσει των οποίων επέλεξαν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (βρίσκεται στην Αίτηση).

7. Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (τουλάχιστον επιπέδου Β2).

8. Πιστοποιητικό χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (εάν υπάρχει).

9. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφεται: «Δηλώνω ότι στην αίτησή μου για υποψηφιότητα συμμετοχής στο ΠΜΣ “Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας” του ακαδημαϊκού έτους (συμπληρώνεται ανάλογα) έχω επισυνάψει τα απαραίτητα Δικαιολογητικά. Δηλώνω, επίσης, ότι όσα πιστοποιητικά έχω καταθέσει έχουν αληθές περιεχόμενο».

10. Υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνεται (μόνο για τους κατόχους άνω του ενός πτυχίου), σύμφωνα με ποια κριτήρια επιλογής που περιλαμβάνονται στους πίνακες του Παραρτήματος (σελ. 4-8), θα αξιολογηθούν.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS), (παρ. 5, αρ.33, ν. 4485/2017)]. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

    • Παρακολούθηση των μαθημάτων και εξέταση αυτών. Το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις κατοχυρώνεται μετά από συμπλήρωση, τουλάχιστον 80% των ωρών του κάθε μαθήματος.
    • Εκπόνηση και παρουσίαση Μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας η οποία παραδίδεται στο τέλος του τέταρτου εξαμήνου ή στην παράταση των 2 εξαμήνων ή μέσα σε προθεσμία που ορίζει η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του ΠΜΣ.
    • Πρακτική άσκηση σε φορέα ο οποίος ορίζεται από την Σ.Ε.. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική, καθημερινή (πρωινό ωράριο) και έχει διάρκεια ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Μαθήματα:

      • Εισαγωγή στη Διασυνδετική Ψυχιατρική: Γενικές αρχές.
      • Αξιολόγηση στη Διασυνδετική ψυχιατρική
      • Η έρευνα στη Διασυνδετική ψυχιατρική
      • Ψυχοπαθολογικές νοσολογικές οντότητες και συνήθη κλινικά προβλήματα
      • Διασύνδεση της ψυχιατρικής με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες
      • Ειδικές κατηγορίες ασθενών
      • Ψυχιατρικές παρεμβάσεις
      • Αρχές Βιο-ιατρικής στατιστικής

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ