ΠΜΣ: Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο – Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: « Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο – Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου»

(SleepRelated Breathing Disorders – Laboratory and Clinical Sleep Medicine)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, 3ος όροφος κτηρίου «Πατέρα», Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», Υψηλάντου 45-47, Κολωνάκι, Αθήνα, Τ.Κ. 10675

Τηλέφωνα: 213 2041910 E-mail: dbs-master@med.uoa.gr, marigeorg@uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στις «Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο – Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια ιδιαίτερα δυναμική περιοχή της σύγχρονης επιστήμης, όπως είναι ο ύπνος και ιδιαίτερα οι διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Οι βασικοί σκοποί του ΠΜΣ είναι:

Α. Σε κλινικό επίπεδο

    • Η παροχή γνώσεων και η απόκτηση εμπειρίας στον χειρισμό ασθενών με διαταραχές του ύπνου που αντιμετωπίζονται σε κέντρα μελέτης των υπνικών διαταραχών ή στο εξωτερικό ιατρείο.
    • Η παροχή γνώσεων και η απόκτηση εμπειρίας στη διαπίστωση και αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διερεύνηση ασθενών με διαταραχή του ύπνου.
    • Η παροχή γενικών γνώσεων και η απόκτηση εμπειρίας για την έγκαιρη διαπίστωση επικίνδυνων για την
      υγεία υπνικών διαταραχών σε ειδικές ομάδες ασθενών  π.χ. καρδιοπαθείς κ.λπ.
    • Η παροχή γνώσεων και η απόκτηση εμπειρίας για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της προτεινόμενης θεραπείας και επίλυσης προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν κατά την εφαρμογή αυτής (π.χ. κατά τη χρήση συσκευών υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας κατά τον ύπνο).
    • Η παροχή γνώσεων για τις διαταραχές ύπνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και γενικότερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
    • Η παροχή γνώσεων για τη ρύθμιση της κατ’ οίκον μηχανικής αναπνοής με τη βοήθεια της πολυϋπνογραφίας σε εργαστήριο ύπνου.

Β. Σε τεχνικό επίπεδο

    • Η παροχή γνώσης και η απόκτηση εμπειρίας στη μεθοδολογία των εργαστηριακών εξετάσεων που εφαρμόζονται για τη μελέτη των διαταραχών του ύπνου.
    • Η παροχή γνώσης και η απόκτηση εμπειρίας στη χρήση των ψηφιακών πολυγραφικών μηχανημάτων και των λογισμικών που χρησιμοποιούνται για την συλλογή και ανάλυση των βιολογικών σημάτων κατά τον ύπνο.
    • Η παροχή γνώσης και η απόκτηση εμπειρίας στην αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να
      προκύψουν κατά τη συλλογή των βιολογικών σημάτων της πολυκαταγραφικής μελέτης.
    • Η παροχή γνώσης και η απόκτηση εμπειρίας στην τελική ανάλυση και συνολική εκτίμηση των βιολογικών σημάτων που καταγράφονται.

Γ. Σε εργασιακό επίπεδο

    • Η δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
    • Η δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών για τη στελέχωση Κέντρων Μελέτης Ύπνου, Γενικών Μονάδων και Αναπνευστικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
    • Η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα τη μείωση των περιττών εξετάσεων, των ημερών νοσηλείας, των επιπτώσεων που φέρει η μη έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του ύπνου και τη μείωση του οικονομικού κόστους που φέρουν όλα τα ανωτέρω.

Δ. Σε εκπαιδευτικό επίπεδο

    • Η παροχή γνώσης στις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική του ύπνου, στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία
      κυρίως των διαταραχών της αναπνοής κατά τον ύπνο.
    • Η προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο – Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου» (MSc in Sleep-Related Breathing Disorders – Laboratory and Clinical Sleep Medicine).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Η παρακολούθηση του Προγράμματος για λήψη ΔΜΣ, συνεπάγεται καταβολή διδάκτρων από κάθε φοιτητή / τρια για τα λειτουργικά έξοδα που ανέρχονται συνολικά σε 4.000€. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε 2  δόσεις (οι φοιτητές / τριες πρέπει να προσκομίσουν στη Γραμματεία αντίγραφο της σχετικής απόδειξης κατάθεσης). Οι εγγεγραμμένοι στο ΠΜΣ απολαμβάνουν όλων των ευεργετημάτων, τα οποία ορίζει η σχετική με τη φοιτητική ιδιότητα, νομοθεσία.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ «Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο – Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι της Ιατρικής Σχολής, πτυχιούχοι Τμημάτων Νοσηλευτικής (Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.), Πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ψυχολογίας, Πτυχιούχοι Πολυτεχνείου, απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. Συναφών Σχολών π.χ. τεχνικών ιατρικών εργαστηρίων, τεχνικών ιατρικών οργάνων, ψυχολογίας κτλ της ημεδαπής καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής ν.3685/2008.

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων των εν λόγω κατηγοριών καθορίζονται από το Κανονισμό του προγράμματος, μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ).

Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών που θα επιλεγούν στο ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ κατά τα έτη 2020-2021 είναι έως και 30 με δυνατότητα αυξομείωσης ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι θα εγγραφούν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Κριτήρια επιλογής για την εισαγωγή στο ΠΜΣ αποτελούν ο βαθμός που θα προκύψει από την συνέντευξη, ο βαθμός του πτυχίου, η γνώση της αγγλικής γλώσσας, ο βαθμός σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ, το αντικείμενο της προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, οι δημοσιεύσεις / επιστημονικές ανακοινώσεις, τα στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα του/της υποψηφίου, η επαγγελματική εμπειρία, η προσωπική δήλωση, οι συστατικές επιστολές, κ.λ.π.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν το ΠΜΣ, καλούνται να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Έντυπη αίτηση που βρίσκεται στο site της Ιατρικής Σχολής (www.grammateia.med.uoa.gr).
  2. Φωτοαντίγραφο πτυχίου ή Βεβαίωση περάτωσης Σπουδών. Επισημαίνεται ότι θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις που θα συνοδεύονται από δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι αναμένεται η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και θα αναφέρονται αναλυτικά τα μαθήματα που εκκρεμούν για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο/η υποψήφιος/α γίνει δεκτός/ή στο ΠΜΣ θα πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση περάτωσης των σπουδών και το αντίγραφο πτυχίου.
  3. Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψηφίους που προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  4. Αναλυτική Βαθμολογία προπτυχιακών σπουδών νομίμως επικυρωμένο.
  5. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις σπουδές, την ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα και το αντικείμενο και περίληψη της διπλωματικής εργασίας.
  6. Δύο Συστατικές επιστολές.
  7. Επίσημα διπλώματα ή αποδεικτικά γλωσσομάθειας μιας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών (αν υπάρχουν).
  8. Σύντομο σημείωμα που θα αναφέρεται ο λόγος συμμετοχής στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
  9. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (αν υπάρχουν).
  10. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  11. Δύο φωτογραφίες ταυτότητας.
  12. Υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα δικαιολογητικά είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτοτύπων.

Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται για τον τόπο και την ώρα της προσωπικής συνέντευξης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ