το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: « Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Εξαρτησιολογία» (Addictology)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Ά Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Γραμματεία Ψυχιατρικής Κλινικής – Βας. Σοφίας 74, 115 28 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7289408-9-10, E-mail: tinoiko@gmail.com
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία» έχει ως αντικείμενο την Επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου των Εξαρτήσεων και στοχεύει να προετοιμάσει τους άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενους στον τομέα αυτόν έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους μέσω απόκτησης των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων. Επίσης, το Πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί να εισάγει γνώσεις και πρακτικές στις νέες προκλήσεις που συνεχώς αναδύονται στον τομέα του αντικειμένου του.
Η εκπαίδευση των στελεχών ψυχικής υγείας ή και στελεχών άλλων συναφών κλάδων στο τομέα των εξαρτήσεων, συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας εργασίας τους, λειτουργεί προληπτικά μέσω έγκαιρης αναγνώρισης των κινδύνων που συνδέονται με τις εξαρτήσεις και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων στο ευαίσθητο αυτό αντικείμενο.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Εξαρτησιολογία» είναι, η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία, οι προληπτικές παρεμβάσεις, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων των εξαρτήσεων και τελικά οι πλουραλιστικές μέθοδοι αντιμετώπισή τους. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης, στη εν τω βάθει γνώση και έρευνα σε τομείς που εντάσσονται στο πλαίσιο των επιστημονικών του πεδίων.
Ειδικότερα, σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες του χώρου των επιστημών υγείας, αλλά και επιστήμονες άλλων συναφών επιστημονικών αντικειμένων στη μεθοδολογία εφαρμογής των αρχών της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με στόχο την ενίσχυση και προστασία της ψυχικής υγείας σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Επιπλέον, λόγω της διεπιστημονικής φύσης του αντικειμένου του Π.Μ.Σ., σκοπός του είναι η διεξοδική, και βάσει κριτηρίων διεπιστημονικότητας, διδασκαλία και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων στη συναφή μεθοδολογία έρευνας, με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής και εφαρμογής καινούργιας γνώσης.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των επιστημόνων στις ενδεικνυόμενες στρατηγικές πρόληψης, θεραπείας και άλλων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, εισάγοντάς τους παράλληλα στις μεθόδους έρευνας σε διδακτορικό επίπεδο για την παραγωγή και την εφαρμογή έγκυρης και καινοτόμου γνώσης στον επιστημονικό τομέα των εξαρτήσεων. Επιπλέον, λόγω της διεπιστημονικής φύσης του αντικειμένου του Π.Μ.Σ., σκοπός του είναι η διεξοδική και βάσει κριτηρίων διεπιστημονικότητας διδασκαλία και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων στη συναφή μεθοδολογία έρευνας, με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής και εφαρμογής καινούργιας γνώσης.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι φοιτητές θα πρέπει να μπορούν να απασχοληθούν σε θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται του πεδίου των εξαρτήσεων. Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να διατίθενται ειδικά ερευνητικά εργαλεία και κατάλληλες θεματολογίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στο αντικείμενο των εξαρτήσεων.
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Εξαρτησιολογία» (MSc in Αddictology).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 1.000 Ευρώ ανά εξάμηνο (σύνολο 3.000€).
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, πτυχιούχοι ΑΣΕΙ και Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι της ημεδαπής ή αντίστοιχων, αναγνωρισμένων, τμημάτων της αλλοδαπής (Ν. 4485/2017, άρθρο 34).
Επίσης, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.
Σε κάθε Π.Μ.Σ επιπλέον του αριθμού εισακτέων, γίνεται δεκτός ένας (1) υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του Π.Μ.Σ και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους. Το ΠΜΣ «Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία» θα δέχεται το ανώτερο σαράντα (40) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος. Με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής ο αριθμός των υποτρόφων μπορεί να αυξάνεται.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-
- Αίτηση σε ειδικό έντυπο, που αναρτάται μαζί με την προκήρυξη του Π.Μ.Σ.
- Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα.
- Αντίγραφα Πτυχίων ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
- Αντίγραφο Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων.
- Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17 και το άρθρο 101 παρ. 5 του Ν. 4547/18.
- Πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, κ.λπ., που πιστοποιούν όσα αναφέρονται στο Βιογραφικό Σημείωμα.
- Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.
- Βεβαιώσεις ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχει, με σφραγίδα του ιδρύματος που τις χορηγεί).
- Πιστοποιήσεις ξένης γλώσσας (υποχρεωτικά Αγγλικά και οποιασδήποτε άλλη γλώσσα)
- Πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ
- Δύο Συστατικές Επιστολές σε χωριστούς κλειστούς φακέλους από μέλη ΔΕΠ ή και από άτομα με μόνιμη σχέση εργασίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα
- Σύντομο Σημείωμα στο οποίο οι υποψήφιοι αναφέρουν τα κριτήρια βάσει των οποίων επέλεξαν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (300 λέξεις).
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και τις ατομικές συνεντεύξεις των υποψηφίων.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3471 τ.Β’/21.08.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://www.addictionscourse.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.