{0127} : Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 03/01/2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Φιλοσοφική  Σχολή 

  Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)

Έδρα: 

Διεύθυνση:  Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου157 84 Αθήνα

Τηλέφωνα:  210 727 7774, 210 727 7454, 210 727 7773, 210 727 7940 fax: 210 7277679 E-mail: secr@enl.uoa.gr

Σκοπός του τμήματος :

Τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας έχουν σκοπό να αναδείξουν επιστήμονες με γνώσεις της Αγγλικής και της Άγγλο – Αμερικάνικης γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας, της μετάφρασης και της επικοινωνίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών  καλύπτει τόσο τα πεδία της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας – ιδιαίτερα δε της διδακτικής της αγγλικής ως ξένης γλώσσας – όσο και τα πεδία της λογοτεχνίας των αγγλόφωνων λαών, της συγγραφικής και της μελέτης του πολιτισμού, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Δίνει την δυνατότητα κατά τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης μαθημάτων από άλλα τμήματα της φιλοσοφικής σχολής. Έτσι μπορεί κάποιος να επιλέξει μαθήματα από διαφορετικές ειδικότητες (παιδαγωγικά, ιστορία, ελληνική ή ξένη φιλολογία, ψυχολογία, κ.α.), ή να επικεντρωθεί και να ειδικευτεί σε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα.

Το τμήμα παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης μετά το Δ΄ εξάμηνο σπουδών με την επιλογή μιας από τις δύο Κατευθύνσεις Σπουδών:

α). Γλώσσας – Γλωσσολογίας ή

β). Λογοτεχνίας – Πολιτισμού.

Η κατεύθυνση Γλώσσας – Γλωσσολογίας επικεντρώνεται στη μελέτη της αγγλικής γλώσσας, της μετάφρασης (αγγλική – ελληνική γλώσσα) και της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, ενώ της κατεύθυνσης Λογοτεχνίας – Πολιτισμού επικεντρώνεται στη μελέτη της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και του πολιτισμού, της θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας και της συγκριτικής λογοτεχνίας.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, πέρα από τις βραβευμένες και καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας μας, είναι και η παράλληλη προσφορά στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, κατά τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών τους, ενός μικρότερου φόρτου προγράμματος σπουδών στην Ελληνική γλώσσα, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Έτσι μπορεί κάποιος/α να επιλέξει μαθήματα από διαφορετικές ειδικότητες (Παιδαγωγικά, Ιστορία, Ελληνική ή Ξένη Φιλολογία, Ψυχολογία, κτλ.), ή να επικεντρωθεί και να ειδικευτεί σε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα που τον/την ενδιαφέρει, αποκτώντας ένα πολύτιμο προβάδισμα όσον αφορά και στα εργασιακά προσόντα, και στο εύρος επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η γενικότερη εκπαιδευτική φιλοσοφία του τμήματος  Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι η παραγωγή  επιστημονικού λόγου, η καλλιέργεια της ανεξάρτητης σκέψης και του κριτικού πνεύματος των διδασκομένων καθώς επίσης και του ενδιαφέροντός τους για συνεχή έρευνα μέσω της ισόρροπης παροχής θεωρητικής και πρακτικής γνώσης.

Απώτερος στόχος του Τμήματος είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων με πολύπλευρη γνώση, ικανών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εδραίωση της ευρωπαϊκής διάστασης της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας να συμμετέχει ισότιμα στο δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δικό της επιστημονικό λόγο. Βασικοί στόχοι των σπουδών στο Τμήμα είναι:

  • Η παροχή του απαραίτητου θεωρητικού υπόβαθρου στους/στις φοιτητές/τριες, ώστε να κατανοήσουν τη δομή και τη λειτουργία της γλώσσας γενικότερα και της αγγλικής γλώσσας ειδικότερα.
  • Η ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, προκειμένου να χρησιμοποιούν οι φοιτητές/τριες με άνεση την αγγλική γλώσσα για γενικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας εφαρμογής των θεωριών περί γλώσσας και περί εκμάθησης της γλώσσας για την επίτευξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών σκοπών.
  • Η σύνδεση γλωσσολογικών θεωριών με πεδία εφαρμογής όπως ο εκπαιδευτικός γλωσσικός προγραμματισμός, η μετάφραση, η χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνίας  στην έρευνα και την εκπαίδευση και η λεξικογραφία.
  • Η μελέτη και έρευνα της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των αγγλόφωνων λαών.
  • Η μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού και η συσχέτισή τους με την αγγλόφωνη και γενικότερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τον πολιτισμό.
  • Η καλλιέργεια της αναλυτικής σκέψης και της ικανότητας των φοιτητών/τριών να συγγράφουν επιστημονικά κείμενα σχετικά με την αγγλόφωνη λογοτεχνία, τον πολιτισμό καθώς και τη θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία.
  • Η ενίσχυση της ικανότητας των φοιτητών/τριών για κριτική ανάλυση και αξιολόγηση κειμένων, μέσα από την απόκτηση και το χειρισμό των κατάλληλων θεωρητικών εργαλείων και της κατάλληλης μεθοδολογίας, με σκοπό την προώθηση της έρευνας.

Σύμφωνα με τους βασικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στους/στις φοιτητές/τριες δίνεται η δυνατότητα:

  • να αποκτήσουν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της δομής και της χρήσης της γλώσσας γενικότερα και της αγγλικής ειδικότερα
  • να αναπτύξουν την ικανότητα εφαρμογής των θεωριών περί γλώσσας και περί μάθησης της γλώσσας για την επίτευξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών σκοπών
  • να συνδέσουν τις γλωσσολογικές θεωρίες με πεδία εφαρμογής, όπως η επικοινωνία, η μετάφραση και η γλωσσική συμπεριφορά
  • να γνωρίσουν τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των αγγλόφωνων λαών
  • να μελετήσουν εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού
  • να καλλιεργήσουν την ικανότητα κριτικής ανάλυσης και αξιολόγησης λογοτεχνικών κειμένων μέσα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, με σκοπό την προώθηση της έρευνας.

Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών το Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει ποικιλία μαθημάτων, τα οποία εντάσσονται κυρίως στους κλάδους της Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας (Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης), της Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ως μέσο για τη διδασκαλία της πλειονότητας των μαθημάτων χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα. Επομένως, η επαρκής γνώση της αγγλικής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρακολούθηση των μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το υψηλό επίπεδο αγγλικής γλωσσομάθειας που απαιτείται για την αποφοίτησή τους.

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι στη βάση του διεπιστημονικό, αλλά παρέχει τη δυνατότητα ειδίκευσης, μέσα από τις προσωπικές επιλογές μαθημάτων των φοιτητών/τριών, σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται σε έναν από τους δύο Τομείς του Τμήματος. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας των σπουδών εξασφαλίζεται με την παρακολούθηση υποχρεωτικών μαθημάτων σχετικών  με τα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας, της Γλωσσολογίας, της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού. Τα μαθήματα αυτά διδάσκονται κυρίως στα πρώτα τέσσερα (4) εξάμηνα σπουδών. Πιο εξειδικευμένα μαθήματα α) Γλώσσας-Γλωσσολογίας ή β) Λογοτεχνίας-Πολιτισμού αρχίζουν να προσφέρονται από το Ε΄ Εξάμηνο.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ακαδημαϊκός Λόγος, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, Σχολική Ψυχολογία,  Αγγλική Πεζογραφία, Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Αμερικανική Πεζογραφία,  Φωνητική της Αγγλικής, Αγγλική Ποίηση, Σύγχρονο Αγγλόφωνο Θέατρο, Γλωσσική Ανάπτυξη και Γλωσσικές Δυσκολίες, Θεωρία της Μετάφρασης, Μεταφορά και Μεταφορικότητα του Λόγου, Θέματα Αγγλικής Σύνταξης, Αγγλική Γλώσσα και Ψηφιακός Προγραμματισμός, Ανάλυση Γλωσσικής Σημασίας, Θεωρία Σύνταξης, Μετάφραση και Θέαμα, Μετάφραση και Πολιτικός Λόγος, Σχεδιασμός και Αξιολόγηση στην Ξενόγλωσση Εκπαίδευση, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Ο υποψήφιος για την εισαγωγή του στο τμήμα εξετάζεται επιπλέον στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας. 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος, η υψηλού επιπέδου αγγλομάθεια και η παιδαγωγική κατάρτιση στη διδακτική της αγγλικής γλώσσας εξοπλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους/τις αποφοίτους για εκπαιδευτική σταδιοδρομία. Αυτό, όμως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η διεπιστημονική φυσιογνωμία του τμήματος ανοίγει πολλές και νέες επαγγελματικές προοπτικές στον ευρύτερο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, των εκδόσεων και των μεταφραστικών οργανισμών, των ΜΜΕ, της πολιτισμικής διπλωματίας και συμβουλευτικής και γενικότερα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων.

Όμως, η κοινωνική συμβολή του Τμήματος δεν εξαντλείται στην επιστημονική κατάρτιση και στις επαγγελματικές δυνατότητες που παρέχει στους/στις αποφοίτους του, αλλά αφορά ιδιαίτερα την ανάπτυξη της κοινωνικής και της ευρύτερης πολιτικής και πολιτισμικής συνείδησής τους. Με την έννοια αυτή, η αγγλική γλώσσα δεν διδάσκεται μόνο ως μέσο πρόσβασης στη γνώση και ως εργαλείο για την επίτευξη επικοινωνιακών και επαγγελματικών στόχων αλλά καταδεικνύεται ακόμα και η διάσταση του ρόλου της στη συγκρότηση μιας παγκόσμιας πολιτισμικής κυριαρχίας.

Επομένως, η ενίσχυση της αγγλομάθειας, συνδυαζόμενη με το διαπολιτισμικό χαρακτήρα των σπουδών τους, παρέχει στους/στις φοιτητές/τριες την κατάλληλη παιδεία και εκπαιδευτική κατάρτιση, ώστε να μετέχουν ενεργά στο σύγχρονο κόσμο και τη διεθνή αγορά εργασίας. Παράλληλα, όμως, καλλιεργεί την κοινωνική εκείνη ευαισθησία που είναι απαραίτητη, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου αλλά και να διαμορφώσουν μια κριτική στάση απέναντι στις πολιτισμικές πρακτικές και ιδεολογίες διαφόρων μορφών.

Γενικότερα, οι πτυχιούχοι του τμήματος αυτού μπορούν να εργα­στούν :

  • στη δημόσια εκπαίδευση
  • στη  ιδιωτική και φροντιστηριακή εκπαί­δευση
  • ως μεταφραστές
  • σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε θέσεις όπου χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις αγγλικής γλώσσας 
  • σε Τράπεζες και Οργανισμούς.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου Αγγλικής Γλώσσας προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το   Π.Δ. 349/1992 (ΦΕΚ 171/τ. Α/1992).
  • Εφόσον όμως υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, τότε τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται επίσης από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.
  • Όταν εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14,  (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985),  και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος  :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

.

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης  (ΠΕΚΑΔΕ).  web site: http://www.pekade.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ):  web site: http://www.olme.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0127

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,90 

Συντελεστής Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος 2023 : 0,90

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  225 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Αρχαία Ελληνικά : 20 %

Ιστορία : 25 %

Λατινικά : 25 %

Ειδικό Μάθημα : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 22.565

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 18.320

Επαγγελματικό Λύκειο:

Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ