Διερμηνέας – Μεταφραστής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μετάφραση του προφορικού λόγου και η άμεση μεταφορά του στους ακροατές, όπως επίσης η απόδοση στην ελληνική γλώσσα πάσης φύσεως κειμένων, λογοτεχνικών, επιστημονικών κ.λπ, είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Η απόδοση του γραπτού ή προφορικού λόγου πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα, προκειμένου να μεταφέρει την ουσία των ιδεών, νοημάτων και συναισθημάτων του συγγραφέα ή του ομιλητή.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες αρκετά καλές. Το ωράριό του ποικίλλει ανάλογα με το αντικείμενο που έχει επιλέξει. Όταν εργάζεται ως διερμηνέας σε συνέδρια, συνεντεύξεις τύπου, σε επαφές και γεύματα πολιτικών προσώπων ή σε επιστημονικές και επαγγελματικές συναντήσεις, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ένα ωράριο ακατάστατο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και το πρόγραμμα των άλλων.

Όταν όμως κάνει μεταφράσεις κειμένων, προσαρμόζει το ωράριό του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και έτσι μπορεί να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες. Ταξιδεύει συχνά στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι εύστροφος, ετοιμόλογος, αντικειμενικό και εκτός από την ελληνική γλώσσα θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τουλάχιστον άλλες δύο ξένες γλώσσες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει την ειδική ορολογία των θεμάτων που κάθε φορά προκύπτουν, να διαθέτει συνθετικές ικανότητες και να είναι ακριβής και ταχύς ιδιαίτερα στην απόδοση του προφορικού λόγου.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Σπουδές με αντίστοιχο περιεχόμενο (παρέχουν υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας στους τομείς διοίκησης και εμπορίου) παρέχονται στην κατεύθυνση Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στην Διοίκηση και την Οικονομία  του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων τέως ΤΕΙ Ηπείρου.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή σε άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού, στο Δημόσιο, σε τράπεζες και οργανισμούς, εκδοτικούς οίκους, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο), ως ελεύθερος επαγγελματίας προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε συνέδρια, σεμινάρια, διεθνή forum κ.α.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ