ΠΜΣ: Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σχολή Οικονομικών Επιστημών

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)

ΠΜΣ:  «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: ΠΜΣ:  Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ – Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Κοίλα Κοζάνης, Τ.Κ. 50100

Τηλέφωνα:   24610 68222, 24610 68207 E-mail : accfin@uowm.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Σκοπός του μεταπτυχιακού είναι η εκπαίδευση στην οργάνωση, δημιουργία και διοίκηση σύγχρονων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, την ενσωμάτωση τεχνικών ηλεκτρονικού επιχειρείν σε παραδοσιακές επιχειρήσεις, αλλά και στη χρήση σύγχρονων τεχνικών ψηφιακού μάρκετινγκ από επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Στόχος είναι η εξειδικευμένη και εφαρμοσμένη επιστημονική εκπαίδευση και έρευνα σε σύγχρονα θέματα και πρακτικές ηλεκτρονικού επιχειρείν και ψηφιακού μάρκετινγκ. Η εκπαίδευση, η έρευνα και οι πρακτικές ασκήσεις του προγράμματος εστιάζονται σε θέματα απόκτησης ικανοτήτων και εμπειρίας μέσα από την εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων με παράλληλη θεωρητική και πρακτική εξειδίκευση στα απαραίτητα πεδία του ψηφιακού περιβάλλοντος, για την δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων εστιασμένων στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπαρχόντων επιχειρήσεων και οργανισμών, και στη βελτίωση και ανάπτυξη της προβολής επιχειρήσεων και οργανισμών με τη χρήση αρχών μάρκετινγκ και τεχνικών συμβατών με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και τεχνολογία.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ είναι τρία (3) εξάμηνα. Στο τελευταίο εξάμηνο εκπονείται διπλωματική εργασία. Το πρόγραμμα σπουδών υλοποιείται με συνδυασμό
δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σύγχρονης, διδασκαλίας. Επιπλέον, υιοθετείται και η ασύγχρονη διαδικτυακή επικοινωνία.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι ελληνική ή αγγλική.

Δίδακτρα: Στο ΠΜΣ προβλέπεται καταβολή διδάκτρων.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Το εν λόγω Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε:

Α) πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της
αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχους Τμημάτων των πρώην Τ.Ε.Ι.

Β) Διοικητικούς υπαλλήλους και στελέχη Δημοσίου
και Ιδιωτικού Φορέα.

Γ) Εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, ΕΠΑΛ, Οικονομικών, Πληροφορικής, Μαθηματικών και θετικών επιστημών.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος ορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) άτομα κατ’ έτος. Η Γ.Σ.Ε.Σ. σε ειδικές περιπτώσεις, μετά από αιτιολόγηση και σχετική έγκριση, μπορεί να τροποποιήσει τον αριθμό των εισακτέων.

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος, αρκεί να υπηρετεί σε οικείο Τμήμα του Ιδρύματος όπου οργανώνεται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Διαδικασία επιλογής

Το Νοέμβριο ή αλλιώς προσδιοριζόμενο κάθε έτους δημοσιεύεται στον Τύπο και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος, ανακοίνωση/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία προσδιορίζονται τουλάχιστον τα παρακάτω:

Κατηγορίες πτυχιούχων/υποψηφίων που μπορεί να κάνουν αίτηση εισαγωγής στο ΠΜΣ.

Τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων.

Ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων.

Ημερομηνίες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών

Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συλλέγονται, καταγράφονται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ και προωθούνται στη Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται από Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, που έχει οριστεί από τη ΓΣΕΣ του Τμήματος, απαρτίζεται από: α) Δύο (2) Καθηγητές και β) ένα μέλος του διοικητικού προσωπικού και δικαιούται αποζημίωσης σύμφωνα με απόφαση της ΓΣΕΣ.

Η Συντονιστική Επιτροπή παραλαμβάνει τη λίστα κατάταξης των υποψηφίων και την προωθεί για έγκριση στη ΓΣΕΣ.

Η αξιολόγηση και η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, γίνεται αξιολόγηση των υποψηφίων σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών μονάδων (α.μ.) αυτής της κλίμακας. Τα κριτήρια, ανά κατηγορία, που πιστώνονται με α.μ. αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. Ο συντελεστής βαρύτητας στην πρώτη φάση είναι 70%.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει συνέντευξη (δια ζώσης) των προκρινόμενων υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής. Ο συντελεστής βαρύτητας στη δεύτερη φάση είναι 30%. Η διαδικασία επιλογής και η βαρύτητα των αξιολογικών μονάδων κατά τα 2 στάδια επιλογής περιγράφονται στον Πίνακα που ακολουθεί:

ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (70%)

Μέγιστος αριθμός α.μ

1. Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών με αναγωγή σε άριστα το 10 (συντ. Βαρύτητας 2) (π.χ: 10×2=20)  20
2.

Αριθμός προπτυχιακών μαθημάτων σχετικών με το αντικείμενο του ΠΜΣ
0 μαθήματα = 0 α.μ.
1 έως 2 μαθήματα = 5 α.μ.
3 έως 4 μαθήματα = 10 α.μ. Παραπάνω από 4 μαθήματα = 15 α.μ

15
3.

Αποδεδειγμένη συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα/σεμινάρια με σχετικό αντικείμενο
Καθόλου = 0 α.μ. 1 εξάμηνο = 5 α.μ.
2 εξάμηνα = 10 α.μ

10
4.

Αποδεδειγμένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας οποιουδήποτε επιπέδου

10
5.

Δημοσιεύσεις σχετικές με το αντικείμενο του ΠΜΣ (μέγιστη βαθμολογία το 15)
1 α.μ. ανά δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου 1,5 α.μ. ανά κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο
3 α.μ. ανά δημοσίευση σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά
3 α.μ. ανά βιβλίο ή μονογραφία

15

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (30%)

Μέγιστος αριθμός α.μ
1.

Αξιολόγηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο ΠΜΣ – συστατικές επιστολές

15
2.

Διάγνωση ικανοτήτων επικοινωνίας-ωριμότητα υποψηφίου

10
3.

Παρουσίαση δραστηριότητας σχετικής με το ΠΜΣ

5

Μετά την έγκριση και επικύρωση της λίστας κατάταξης με τους υποψηφίους από τη ΓΣΕΣ, ενημερώνονται οι επιτυχόντες από τη Γραμματεία του ΠΜΣ, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά εντός πέντε (5) ημερών

Με απόφαση της ΣΕ και έγκριση από τη ΓΣΕΣ, εκτός του αριθμού των επιλεγέντων, θα εισάγεται στο ΠΜΣ, ένα άτομο με αναπηρία καθώς και ένα άτομο που ανήκει στην κατηγορία των οικονομικά ασθενών, εφόσον πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Με τη θετική τους απάντηση οι υποψήφιοι αποδέχονται τους όρους λειτουργίας του ΠΜΣ και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Ακόμα, αναλαμβάνουν και την οικονομική υποχρέωση καταβολής των σχετικών διδάκτρων, με το πρώτο τμήμα (δόση) αυτής να καταβάλλεται εντός πέντε (5) ημερών από την ενημέρωση και αποδοχή της παρακολούθησης του ΠΜΣ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) απονέμεται μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) ECTS (European CreditTransferSystem), σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών  μονάδων. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων διάρκειας τριών εξαμήνων τριάντα έξι ωρών (36) ο κάθε κύκλος μαθήματος και εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διαχείριση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT Management)
    • Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Μάρκετινγκ Κοινωνικής Δικτύωσης (Digital and Social Media Marketing)
    • Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών (Web Application Design and Development)
    • Έρευνα Αγοράς και Επιστήμη Δεδομένων I (Market Research and Data Science I)

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακές Αγορές (Ε-Commerce and DigitalMarkets)
    • Στρατηγική Ηλεκτρονικής Επιχείρησης και Ψηφιακού Μάρκετινγκ (Ε-Business and Digital Marketing Strategy)
    • Ανάπτυξη και Χρηματοδότηση Έργων Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (Developing and Financing and E-Business Project)
    • Έρευνα Αγοράς και Επιστήμη Δεδομένων II (Market Research and Data Science ll)

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Εργασία.

Πέραν των παραπάνω μαθημάτων θα προγραμματιστούν επιπρόσθετα σεμιναριακά και φροντιστηριακά μαθήματα, τα οποία θα προσφέρονται στους φοιτητές κατ΄ επιλογήν. Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος σπουδών και ανακατανομή των μαθημάτων στα εξάμηνα θα εγκρίνεται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και θα ενσωματώνεται στον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών. Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του ΠΜΣ για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

    • Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ:  ebdm.uowm.gr

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 για πέντε έτη και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ