ΔΠΜΣ: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.01.2023

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης  του ΕΚΠΑ

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

.

ΔΠΜΣ:  «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων»

(Educational Technology and Human Resources)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ναυαρίνου 13 Α Αθήνα Τ.Κ. 10680 Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 3688197, Fax :210 3688015

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Στόχος του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί ένα περιεκτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, το οποίο να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επαγγελματικά και οικονομικά δεδομένα. Έτσι, θα υπάρξει μια επιπρόσθετη επαγγελματική επιλογή για πτυχιούχους τόσο των Επιστημών της Αγωγής όσο και σε πτυχιούχους άλλων Σχολών, οι οποίοι θα αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων (Msc in Educational Technology and Development of Human Resources). Στους φοιτητές του Προγράμματος ο τίτλος χορηγείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίο ωστόσο θα αναφέρονται και τα δύο ανωτέρω συνεργαζόμενα Ιδρύματα.

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμμετοχή σε πρακτική άσκηση, συγγραφή επιστημονικών εργασιών καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Διάρκεια σπουδών : 3 Εξάμηνα

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δαπανών του Π.Μ.Σ. καταβάλλοντας το ποσό των 3000€ (σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις με την έναρξη κάθε εξαμήνου), όπως προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός του Π.Μ.Σ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί:

[1] πτυχιούχοι Τμημάτων και Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων·

[2] πτυχιούχοι Τμημάτων των ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου·

[3] πτυχιούχοι αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένων ανώτατων τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40). Σε περίπτωση ισοβαθμίας
θα γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι ως υπεράριθμοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% των εισακτέων
συνολικά.

Στο ΔΠΜΣ γίνεται δεκτός, έπειτα από αίτησή του, ως υπεράριθμος υπότροφος, ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.ΤΕ.Π., το οποίο υπηρετεί στο ΕΚΠΑ, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τίτλο σπουδών συναφή με το ΠΜΣ και επιτελεί συναφές έργο στο ΕΚΠΑ, και εφ’ όσον πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με τον νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών. Περί το τέλος του εαρινού εξαμήνου, με απόφαση της ΕΔΕ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ και των Ιδρυμάτων προκήρυξη/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ. Η προκήρυξη λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα σε κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσον.

Στην προκήρυξη προσδιορίζονται τα παρακάτω:

  • Κατηγορίες πτυχιούχων/υποψηφίων.
  • Τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων.
  • Ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων.
  • Ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων-δικαιολογητικών.

Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατατίθενται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της ΕΔΕ.

Τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

  • Το έντυπο αίτησης συμμετοχής για την επιλογή τους στο ΔΠΜΣ (οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν το αντίστοιχο έντυπο αίτησης από την ιστοσελίδα του ΠΤΔΕ www.primedu.uoa.gr).
  • Αντίγραφο πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο), ή αντίγραφο πτυχίου ανώτατου ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (βλ. άρθρο 34 παρ.7, του ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 101 παρ. 5 του ν.4547/2018).
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων στην οποία να αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
  • Πιστοποιητικό κατοχής μίας ξένης γλώσσας από τις γλώσσες της Ε.Ε. επιπέδου τουλάχιστον Β2 (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο επικυρωμένο από την εκδούσα αρχή ή δικηγόρο).
  • Βιογραφικό Σημείωμα τύπου EUROPASS (οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν και να συμπληρώσουν την αναφερόμενη φόρμα από την ιστο σελίδα του ΠΤΔΕ www.primedu.uoa.gr).
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Πρόσφατη φωτογραφία, στην οποία να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

Πρόσθετα δικαιολογητικά που μπορούν να υποβληθούν και να αξιολογηθούν είναι:

  • Άλλα πτυχία Α.Ε.Ι. (ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα έγγραφα).
  • Πιστοποιητικά κατοχής και άλλης (πέραν της μίας) ξένης γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον αυτού της απαιτούμενης πιο πάνω γλώσσας, χώρας της Ε.Ε. (ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα έγγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα αρχή ή δικηγόρο).
  • Αντίγραφο διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας, αν υπάρχει.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά τα οποία δημοσιεύουν εργασίες με το σύστημα των κριτών ή πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
  • Διδακτορικό Δίπλωμα (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
  • Δύο πρόσφατες συστατικές επιστολές κατά προτίμηση από μέλη Δ.Ε.Π. (δεν απαιτούνται από τους αποφοίτους του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.)
  • Βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά σεμιναρίων τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας.
  • Επίσης, πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ, τυχόν επαγγελματική εμπειρία και κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα συνεκτιμώνται κατά την επιλογή του υποψηφίου.

Οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής πιστοποιούνται με βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ. Η επάρκεια ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψηφίους αποδεικνύεται, όταν: α) ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή σε ελληνόφωνο σχολείο του εξωτερικού· β) κατέχει πτυχίο ελληνικής φιλολογίας/γραμμάτων από ισότιμο ΑΕΙ της αλλοδαπής· γ) έχει πραγματοποιήσει πλήρη κύκλο προπτυχιακών σπουδών σε ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή έχει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης δύο (2) τουλάχιστον ετών σε ελληνικό τριτοβάθμιο ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) και δ) κατέχει πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας από κρατικά αναγνωρισμένο ίδρυμα παροχής τέτοιων πιστοποιητικών σε αλλοδαπούς.

Κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ:

1. Για την επιλογή των φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το ΔΠΜΣ, εκτός των υποχρεωτικών για την συμμετοχή τους δικαιολογητικών (δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και γλωσσομάθεια σε επίπεδο Β2) αξιολογούνται:

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων – Αξιολογικές μονάδες

  • Βαθμός πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ – βαθμός συναφών με την κατεύθυνση προπτυχιακών μαθημάτων –
    διπλωματική ή πτυχιακή εργασία μέχρι 10 α.μ.
  • Επιπλέον ξένη/-ες γλώσσα/-ες σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 μέχρι 5 α.μ.
  • Περισσότερα του ενός πτυχία ΑΕΙ μέχρι 5 α.μ.
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης μέχρι 5 α.μ.
  • Διδακτορικό Δίπλωμα μέχρι 5 α.μ.
  • Δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών ή πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων μέχρι 10 α.μ.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας μέχρι 5 α.μ.
  • Πτυχίο ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ ή ΠΤΝ ΠΔΜ 5 α.μ.

2. Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης μέχρι 50 α.μ.

3. Η αξιολόγηση των κριτηρίων επιλογής και η βαθμολόγησή τους γίνεται από τριμελή ε πι τροπή που ορίζεται από την ΕΔΕ με τις διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω. Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών μονάδων (α.μ.) αυτής της κλίμακας.

4. Τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι έχουν καταθέσει, καταγράφονται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ και στη συνέχεια αξιολογούνται και βαθμολογούνται από την επιτροπή αξιολόγησης που έχει οριστεί με απόφαση της ΕΔΕ.

Διευκρινίζεται ότι:

α) Η διπλωματική ή πτυχιακή εργασία βαθμολογείται από την επιτροπή αξιολόγησης μόνο όταν είναι σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ. Διπλωματική ή πτυχιακή εργασία που κρίνεται ότι δεν είναι σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ μπορεί στη συνέχεια να αξιολογηθεί και να βαθμολογηθεί ως δημοσιευμένη επιστημονική εργασία. Στην περίπτωση αυτή η βαθμολογία που δίνεται για την εργασία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3 α.μ.

β) Το ερευνητικό-επιστημονικό έργο του υποψηφίου αξιολογείται και βαθμολογείται μόνο όταν αυτό είναι δημοσιευμένο σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά τα οποία χρησιμοποιούν το σύστημα των κριτών ή πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.

γ) Τα πρόσθετα πτυχία ΑΕΙ αξιολογούνται ως εξής: δύο (2) α.μ. για το πρώτο πρόσθετο πτυχίο και από 1 α.μ. για κάθε επιπλέον πτυχίο. Τα πτυχία πανεπιστημίων της αλλοδαπής μοριοδοτούνται μόνον, όταν είναι αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα με τα πτυχία που χορηγούνται από τα ελληνικά ΑΕΙ.

δ) Η κατοχή ξένων γλωσσών πέραν της υποχρεωτικής πιστώνεται ως εξής: μία (1) α.μ. για κάθε πρόσθετη ξένη γλώσσα επιπέδου τουλάχιστον Β2. Πριμοδοτείται με δύο (2) α.μ. το επίπεδο C1 και τρεις (3) α.μ. το επίπεδο C2 μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των α.μ. Η κατοχή των πρόσθετων ξένων γλωσσών για να μοριοδοτηθεί πρέπει να πιστοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται και για την πιστοποίηση της πρώτης ξένης γλώσσας.

Το σύνολο των α.μ. που είναι δυνατό να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος από τα ειδικά προσόντα που έχει, όπως περιγράφονται παραπάνω, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50 α.μ.

5. Προφορική συνέντευξη των υποψηφίων: Για την επιλογή των υποψηφίων στο ΔΠΜΣ πραγματοποιείται σχετική προφορική συνέ ντευξη από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προφορικής συνέντευξης συνεκτιμάται για την επιλογή τους στο ΔΠΜΣ. Ο ανώτατος αριθμός α.μ. που μπορεί να πιστωθεί ένας υποψήφιος από την προφορική συνέντευξη είναι 50.

Η προφορική συνέντευξη γίνεται σε θέματα ευρύτερου παιδαγωγικού επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει:

  • Στη διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του υποψηφίου και τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του.
  • Στην επισήμανση ειδικών προσόντων και άλλων χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων του υποψηφίου.
  • Στον εντοπισμό πιθανών ελλείψεων του υποψηφίου, οι οποίες θα οδηγούσαν στην παρακολούθηση από τον  υποψήφιο συμπληρωματικών προπτυχιακών μαθημάτων, εργαστηρίων ή πρακτικών ασκήσεων.
  • Στον εντοπισμό των δυσκολιών που πιθανόν να έχει ο υποψήφιος για την ανελλιπή παρακολούθηση των μαθημάτων και των λοιπών  υποχρεώσεων του ΔΠΜΣ.
  • Στη διακρίβωση ιδιαιτεροτήτων και άλλων στοιχείων που έχει ο υποψήφιος και τα οποία μπορεί να παίξουν ρόλο στην ομαλή ένταξή του στο ΔΠΜΣ.

Τα μέλη των επιτροπών αξιολογούν χωριστά κάθε υποψήφιο και τον βαθμολογούν με συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 50 α.μ. Ο αριθμός των α.μ. που πιστώνεται τελικά ο υποψήφιος από την απόδοσή του στην προφορική συνέντευξη είναι ο μέσος όρος των αριθμών των α. μ. με τις οποίες βαθμολόγησαν τον υποψήφιο όλα τα μέλη της επιτροπής συνέντευξης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους μετά από απόφαση της ΕΔΕ.Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμμετοχή σε πρακτική άσκηση, συγγραφή επιστημονικών εργασιών καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Α. Πρόγραμμα μαθημάτων Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α Εξάμηνο: 

Μεθοδολογία της Έρευνας (Research Methods)

    • Παιδαγωγικές θεωρίες και η Εφαρμογή τους στην Εκπαίδευση: σχεδιασμός και εκτέλεση μικροδιδασκαλίας (Pedagogical Theories and Applications: planning a. implementation of microteaching)
    • Διαχείριση Γνώσης και Οργανισμοί Μάθησης (Knowledge Management and Learning Organisations)
    • Ανάπτυξη Διαδραστικού Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχόμενου (Development of Interactive Digital Educational Content)

Β’ Εξάμηνο:

    • Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων (Human Resources Development)
    • Διοίκηση και Διαχείριση Πόρων Εκπαιδευτικών Μονάδων (Management a. Guidance of Educational Structures)
    • Συστήματα Μαθησιακής Τεχνολογίας (Systems of Learning Technologies)
    • Ψυχοπαιδαγωγική και Παιδαγωγική Καθοδήγηση Εκπαιδευτικών Μονάδων

Γ’ Εξάμηνο:
Μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής  (επιλέγεται 1 μάθημα) από τα ακόλουθα:

    • Διοικητική Κινδύνου στην Εκπαίδευση (Risk Management in Education)
    • Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογών στο Διαδίκτυο (WEB Design and Development)
    • Γλωσσική και Λογοτεχνική Ανάπτυξη και Έκφραση με τη χρήση των ΤΠΕ (Language a. Literature Development with ICT)
    • Εικονικά περιβάλλοντα Μάθησης (Virtual learning Environment)

Μαθήματα Προαιρετικά (επιλέγεται ένα (1) από τα ακόλουθα):

    • Καινοτομία και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση (Innovation a. Creativity in Education)
    • Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Εκπαίδευσης (Evaluation and Certifications of Education)
    • Εκπαίδευση Ενηλίκων και Δια Βίου Μάθηση (Adults Education and Life Long Learning)
    • Διοικητικά Πληροφοριακά Συστήματα στην Εκπαίδευση (Management Information Systems in Education)
    • Η Συστημική Σκέψη στην Εκπαίδευση (Systemic Thinking in Education)

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ