το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310 999 900 Email: info@med.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).
Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και η εμβάθυνση στους μηχανισμούς παθοφυσιολογίας που οδηγούν στην ανάπτυξη των ενδοκρινών αδένων, στην έγκαιρη διάγνωση και διερεύνηση, στη περιεγχειρητική φροντίδα και τελικά στις τεχνικές χειρουργικής θεραπείας αυτών. Η χειρουργική των ενδοκρινών αδένων περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους πεδία:
1. Χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδή αδένα
2. Χειρουργικές παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων
3. Χειρουργικές παθήσεις επινεφριδίων
4. Χειρουργικές παθήσεις νευροενδοκρινών όγκων παγκρέατος
Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. με τίτλο «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων» εκπαιδεύονται στα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα:
-
- Παθοφυσιολογία των χειρουργικών παθήσεων των ενδοκρινών αδένων.
- Διάγνωση και παρακολούθησή τους.
- Χειρουργικές ενδείξεις σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
- Παραδοσιακές και νέες χειρουργικές τεχνικές.
- Επικουρικές νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται προή διεγχειρητικά.
- Ο ρόλος του νοσηλευτικού και παρα-ιατρικού προσωπικού.
- Η περιεγχειρητική και όψιμη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
- Η δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων και συνεργασία μεταξύ σχετικών ειδικοτήτων.
- Η βασική έρευνα στις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.
Οι επιμέρους στόχοι λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αποσκοπούν:
α. Στη διαμόρφωση ενός ενισχυμένου πλαισίου συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
β. Στην προβολή του ερευνητικού έργου των φοιτητώ ν/τριών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, στα οποία οι φοιτητέ ς/τριες θα καλούνται να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες.
γ. Στην προσέλκυση υποψηφίων εισακτέων από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων».
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) του προτεινόμενου Π.Μ.Σ., ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος ορίζεται η ελληνική, ενώ ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Δίδακτρα: τέλη φοίτησης ποσού τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) συνολικά.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/ές στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων» είναι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν, μετά από αίτησή τους, ως υπεράριθμοι/ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήμα του Ιδρύματος, όπου υπηρετούν, το οποίο Π.Μ.Σ. είναι συναφές με το αντικείμενο του τίτλου σπουδών τους και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων» κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40), μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες. Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (υπ’ αρ. 3028/22.7.2020 συνεδρίαση) και αναφέρονται στην προκήρυξη.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή θα γίνεται με βάση το βιογραφικό των υποψηφίων (αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών) και συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου που ανήκουν στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.
Κάθε έτος και μέχρι την 1η Μαρτίου, η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής ανακοινώνει πόσες θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών διατίθενται για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Κάθε έτος και μέχρι τέλος Μαρτίου μετά από πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, δημοσιεύεται προκήρυξη των θέσεων αυτών και καλούνται οι υποψήφιοι/-ιες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Ο/η υποψήφιος/-ια υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. (διαθέσιμη σε έντυπη μορφή από τη γραμματεία του Π.Μ.Σ. και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.).
β) Σύντομο υπόμνημα για τους λόγους επιλογής και συμμετοχής στο Π.Μ.Σ.
γ) Αντίγραφο τίτλων σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ίδιου Τμήματος και πιστοποιητικό ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σε περίπτωση πτυχιούχων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του/της υποψηφίου/-ίας.
ε) Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής του Π.Μ.Σ. απαραίτητη θεωρείται, η γνώση ξένης γλώσσας (τουλάχιστον επιπέδου Β2), η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος είτε με κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας Β2. (Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003, β) με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι (6) ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (π.δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι/-ιες που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας).
στ) Δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. ή από τον φορέα εργασίας τους.
ζ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων.
Για την αξιολόγηση των υποψηφίων μοριοδοτούνται:
α) Ο βαθμός πτυχίου [πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 1, μέγιστο δέκα (10) μόρια].
β) Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές [μεταπτυχιακός τίτλος τρία (3) μόρια, κατοχή διδακτορικού τίτλου επτά (7) μόρια, μέγιστο δέκα (10) μόρια].
γ) Η προφορική συνέντευξη [μέγιστο τριάντα (30) μόρια]. Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.
δ) Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια [μέγιστο πέντε (5) μόρια, 1 μόριο/ανακοίνωση].
ε) Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια [μέγιστο δέκα (10) μόρια, 2 μόρια/ανά ανακοίνωση].
στ) Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά [πέντε (5) μόρια/δημοσίευση, μέγιστο δεκαπέντε (15) μόρια].
ζ) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά [δέκα (10) μόρια/δημοσίευση, μέγιστο τριάντα (30) μόρια].
η) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα [πέντε (5) μόρια/ανά πρόγραμμα, μέγιστο δεκαπέντε (15) μόρια].
θ) Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία [τρία (3) μόρια/έτος, μέγιστο δεκαπέντε (15) μόρια].
ι) Η γνώση της ξένης γλώσσας, επιπέδου Β2 επτά (7) μόρια, επιπέδου Γ1 οκτώ (8) μόρια, επιπέδου Γ2 εννέα (9) μόρια, ως μητρική ή απόκτηση πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο δέκα (10) μόρια, μέγιστο τα δέκα (10) μόρια.
Ο ανώτατος βαθμός μοριοδότησης που μπορεί να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι/-ιες καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και είναι εκατόν πενήντα (150) μόρια.
Η τελική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων που ορίζεται κάθε έτος με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., η οποία κατατάσσει τους/τις υποψήφιους/-ιες βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκέντρωσαν. Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους/- ες τους/τις υποψηφίους/-ιες και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/-ες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το οικείο Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη, όπου προβλέπεται, τους/τις προκρινόμενους/-ες υποψηφίους/-ιες που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση το φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη), καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών.
Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών και τυχόν επιλαχόντων/-ουσών επικυρώνεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος και αναρτάται στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του οικείου Τμήματος και του Π.Μ.Σ. Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η έκδοση των αποτελεσμάτων και η εγγραφή των επιτυχόντων/-ουσών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Τα ανωτέρω περιγραφέντα κριτήρια επιλογής υποψηφίων μπορεί να αναμορφώνονται μετά από πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι απαραίτητη η φοίτηση και επιτυχής εξέταση σε έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα στο Α΄ εξάμηνο σπουδών, έξι (6) στο Β΄ εξάμηνο σποδών, πέντε (5) στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών και τέλος η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο Δ΄ εξάμηνο.
Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. απαιτείται να συμπληρώσουν εκατόν είκοσι (120 ) πιστωτικές μονάδες (ECTS), ως εξής:
α) Ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS) από την επιτυχή φοίτηση στα προσφερόμενα μαθήματα του πρώτου, δευτέρου και τρίτου εξαμήνου.
β) Τριάντα (30)πιστωτικές μονάδες (ECTS) από το σχεδιασμό, εκπόνηση, συγγραφή και επιτυχή παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας
Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο περιγράφεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εισαγωγή στο Σύστημα Ενδοκρινών Αδένων
- Φυσιολογία – Ανατομία
- Καλοήθεις Παθήσεις Θυρεοειδούς
- Κακοήθεις Παθήσεις Θυρεοειδούς
- Χειρουργική Αντιμετώπιση του Θυρεοειδούς Αδένα
- Εναλλακτικές Θεραπείες στις παθήσεις του Θυρεοειδούς
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Παθήσεις Παραθυρεοειδών Αδένων
- Χειρουργική Αντιμετώπιση παθήσεων Παραθυρεοειδών Αδένων
- Καλοήθεις Παθήσεις Επινεφριδίων
- Κακοήθεις Παθήσεις Επινεφριδίων
- Χειρουργική Αντιμετώπιση Παθήσεων Επινεφριδίων
- Πολλαπλά Ενδοκρινικά Σύνδρομα
Γ’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Νευροενδοκρινικοί Όγκοι-Παθοφυσιολογία
- Νευροενδοκρινικοί όγκοι Παγκρέατος
- Νευροενδοκρινικοί όγκοι Πεπτικού
- Χειρουργική Αντιμετώπιση των Νευροενδοκρινικών Όγκων
- Συμπληρωματική θεραπεία Νευροενδοκρινικών Όγκων
Δ’ εξάμηνο:
-
- Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Ο/Η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει κάθε εξάμηνο όλα τα μαθήματα. Η διδασκαλία των μαθημάτων συνίσταται στην παρουσίαση σε βάθος ειδικών θεμάτων του γνωστικού πεδίου, είτε με ανάπτυξη από τον/την διδάσκοντα/-ουσα, είτε με τη μορφή διαλογικής συζήτησης, είτε με την εκπόνηση εργασιών, είτε με την ανάπτυξη ερευνητικής εργασίας ή/και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή τρόπο, που μπορεί κατά την κρίση του/της διδάσκοντος/-ουσας να συμβάλει καλύτερα στην απόκτηση επιστημονικής γνώσης και να βοηθήσει τον/την φοιτητή/-τρια στη μάθηση. Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες του Π.Μ.Σ. οφείλουν να συμμετέχουν ανελλιπώς στο πρόγραμμα. Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη φυσική τους παρουσία στο μάθημα, δίνεται η δυνατότητα απουσιών κατ’ ανώτατο 20% των διδακτικών ωρών διδασκαλίας του μαθήματος. Η αναπλήρωση του μαθήματος μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική παρακολούθηση του μαθήματος/διάλεξης ή εφόσον το επιθυμεί ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια, μπορεί να το αναπληρώσει με παρακολούθηση του μαθήματος σε επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ιδιαίτερες διοικητικές διαδικασίες.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης : ΦΕΚ 4551 τ.Β’/15.10.2020
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 1967 τ.Β’/14.05.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.med.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.