ΔΠΜΣ: Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.01.2023

.

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του ΕΚΠΑ

Τμήμα Γραμμάτων και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Angers

.

ΔΠΜΣ: «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών»

Έδρα:

Διεύθυνση : Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας – Φιλοσοφική Σχολή. Πανεπιστημιούπολη, 157 84 Ιλίσια

Τηλέφωνα: 2107277474, 210 7277423/7451/7793/ 7891 Fax : 210 7277450 E-mail: secr@frl.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Στόχος του Κοινού ΠΜΣ είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλία των σύγχρονων σχολικών πληθυσμών, αποτέλεσμα τόσο των μεταναστευτικών και προσφυγικών κινήσεων όσο και της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το Κοινό ΠΜΣ εστιάζει στη σχολική πολυγλωσσία, την πολιτισμική ποικιλία των μαθητικών πληθυσμών και την εκπαίδευση των καθηγητών γλωσσών-πολιτισμών.

Γνωστικό αντικείμενο του Κοινού ΠΜΣ αποτελεί η Διδακτική των γλωσσών-πολιτισμών, με ειδίκευση σχολείο και πολυγλωσσία.

Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που απονέμει το Κοινό ΠΜΣ «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» είναι δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Κάθε συνεργαζόμενο ίδρυμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδασκαλία ξένων γλωσσών
στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» στους φοιτητές που αποπεράτωσαν επιτυχώς τις σπουδές τους.

Το Δίπλωμα, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις κάθε ιδρύματος, αναφέρει το συνεργαζόμενο ίδρυμα και υπογράφεται από τον Πρύτανη του κάθε ιδρύματος.

Τόπος διεξαγωγής:

  • Angers, Γαλλία (χειμερινό εξάμηνο)
  • Αθήνα (εαρινό εξάμηνο)

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Κοινό ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία διεξάγεται στη γαλλική ή αγγλική γλώσσα (με εξαίρεση τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας).

Δίδακτρα: Για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ «Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν καταβάλλουν τέλη φοίτησης. Οι φοιτητές εγγράφονται και στα δυο Πανεπιστήμια χωρίς να καταβάλουν τέλη εγγραφής στο Πανεπιστήμιο υποδοχής.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής του κάθε συνεργαζόμενου φορέα. Στο Κοινό ΠΜΣ μπορούν να συμμετάσχουν κάτοχοι πτυχίου τετραετούς φοίτησης ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων Τμημάτων Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι στους οποίους αναγνωρίζεται η ισοτιμία μαθημάτων ή η επαγγελματική τους εμπειρία. Η αναγνώριση αυτή γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στο κάθε Πανεπιστήμιο.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι  υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του ν. 4485/2017.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) φοιτητές ανά συνεργαζόμενο φορέα.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Με απόφαση της ΕΔΕ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα των συνεργαζόμενων Τμημάτων / στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Κοινό ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά, σε προθεσμία που ορίζεται στην προκήρυξη. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας μπορεί να παραταθεί με απόφαση της ΕΔΕ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση συμμετοχής
2. Βιογραφικό σημείωμα
3. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου/πτυχίων ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας
5. Προσχέδιο πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας σε θέμα που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του
ΠΜΣ, εφόσον δεν έχει εκπονηθεί προηγούμενη ΜΔΕ σε συναφές γνωστικό πεδίο (γλώσσα συγγραφής του προσχεδίου η γαλλική)
6. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας γαλλικής γλώσσας επιπέδου Γ1, εάν οι υποψήφιοι δεν είναι κάτοχοι του Πτυχίου Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τμήματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής
7. Αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
8. Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας άλλων γλωσσών εκτός της γαλλικής.

Η επιλογή των υποψηφίων στο Πρόγραμμα μοριοδοτείται ως εξής (η μοριοδότηση ισχύει για το ΕΚΠΑ):

i. Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 20%.

ii. Μέσος όρος βαθμολογίας σε σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα σε ποσοστό 20%.

iii. Προσχέδιο ερευνητικής εργασίας και προφορική παρουσίαση 50%.

iv. Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%.

v. Επαγγελματική δραστηριότητα σε ποσοστό 5%.

Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών Πανεπιστημίου εκτός Ελλάδας που εγγράφονται στο ΕΚΠΑ πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ. 34, παρ. 7 του ν. 4485/2017. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών Πανεπιστημίου εκτός Γαλλίας που εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο της Angers πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για αναγνώριση σπουδών (validation des acquis d’enseignement).

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, καταρτίζεται Πίνακας επιτυχόντων ο οποίος κατατίθεται προς έγκριση στην ΕΔΕ. Μετά τη δημοσιοποίηση του Πίνακα, οι επιτυχόντες εγγράφονται –πριν από τη μετακίνησή τους– στο Πανεπιστήμιο που τους επέλεξε και, στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο υποδοχής.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Κοινό ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Tην ευθύνη της υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών διάρκειας τουλάχιστον 180 ωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών εργασιών, φέρουν από κοινού οι συνεργαζόμενοι φορείς. Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται τόσο κατά το χειμερινό εξάμηνο με ευθύνη του Πανεπιστημίου της Angers, όσο και κατά το εαρινό, με ευθύνη του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ σε διαφορετικούς φορείς (Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων κ.ά.) δίνοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν δραστηριότητες σύμφωνες με τους στόχους του Κοινού ΠΜΣ.

Η Διπλωματική Εργασία εκπονείται στη γαλλική. Ανάλογα με το θέμα της ΔΕ και κατά περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησής της στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, η μεταπτυχιακή ΔΕ θα περιλαμβάνει περίληψη στην ελληνική, τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

Α. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Για την απόκτηση του Κοινού ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS), ως ακολούθως:

I. παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση, βάσει συμψηφισμού, στα οκτώ (8) μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου (Angers) που συνολικά αντιστοιχούν σε 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS), και σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα του εαρινού εξαμήνου (Αθήνα) που συνολικά αντιστοιχούν σε εννέα (9) πιστωτικές μονάδες (ECTS),

II. επιτυχής ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης κατά το εαρινό εξάμηνο, που αντιστοιχεί σε εννέα (9) πιστωτικές μονάδες (ECTS), με συντελεστή 1, και

III. εκπόνηση και επιτυχής εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας που αντιστοιχεί σε δώδεκα (12) πιστωτικές μονάδες (ECTS), με συντελεστή 2, και η οποία εκπονείται κατά το εαρινό εξάμηνο.

Πρόγραμμα μαθημάτων και ECTS: Κατά το χειμερινό εξάμηνο που πραγματοποιείται στην Angers, οι φοιτητές παρακολουθούν τα εξής μαθήματα:

I. πέντε (5) υποχρεωτικά μαθήματα

II. ένα (1) μάθημα από τη Δέσμη υποχρεωτικής επιλογής

ΙΙΙ. τα τρία (3) μαθήματα της Δέσμης μαθημάτων διαδραστικών παιδαγωγικών πρακτικών.

Κατά το εαρινό εξάμηνο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, οι φοιτητές παρακολουθούν τα εξής τρία (3) μαθήματα:

Ι. ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα

ΙΙ. δύο (2) από τα πέντε (5) συνολικά προσφερόμενα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής (βλ. Πίνακα Δέσμης μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής),

Η παρακολούθηση μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι προαιρετική και απευθύνεται σε φοιτητές του Προγράμματος που δεν έχουν βασικές γνώσεις της Ελληνικής.

Πρόγραμμα Μαθημάτων

A. Χειμερινό εξάμηνο – Παρακολούθηση μαθημάτων στην Angers – Επτά (7) μαθήματα (30 ECTS)

Δέσμη Yποχρεωτικών Mαθημάτων

  • Πολιτισμικές επαφές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία των γλωσσών [Contacts des cultures et approches interculturelles dans l’enseignement des langues]
  • Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού [Construction de matériaux pédagogiques]
  • Οικογένειες σε κινητικότητα, μετανάστευση και γλωσσικές προκλήσεις [Mobilités familiales, migration et enjeux linguistiques]
  • Κινητικότητα φοιτητών [Mobilités étudiantes]
  • Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα [Systèmes éducatifs européens]

Δέσμη μαθημάτων Υποχρεωτικής Επιλογής (1 από 3)

  • Θεωρίες και περιβάλλοντα εκμάθησης γλωσσών [Théories et cultures d’apprentissage des langues]
  • Δημιουργία, διαχείριση πηγών, πλαισίωση της αυτομάθησης [Création, gestion de centre de ressources, accompagnement des auto-apprentissages]
  • Εκπαιδευτικός σχεδιασμός [Ingénierie de la formation]

Δέσμη μαθημάτων διαδραστικών παιδαγωγικών πρακτικών

  • Διαδραστική διδασκαλία σε πανεπιστημιακό κοινό: CeLFE και θέατρο : πρακτικές, εκμάθηση και αλληλεπίδραση [Enseignement interactif à un public universitaire : CeLFE + Théâtre : pratiques, apprentissages, interactions)]
  • Αναστοχαστική διδασκαλία/μάθηση της νεοελληνικής ως ξένης γλώσσα [Enseignement/apprentissage réfl exif d’une langue nouvelle: grec moderne]

B. Eαρινό εξάμηνο – Παρακολούθηση μαθημάτων στην Αθήνα – Παρακολούθηση τριών (3) μαθημάτων, Πρακτική Άσκηση και Διπλωματική Εργασία (30 ECTS)

Υποχρεωτικό μάθημα

  • Πλαίσια ποιοτικών ερευνών στη διδακτική των γλωσσών-πολιτισμών [Démarches de recherches qualitatives en didactique des langues-cultures]

Δέσμη μαθημάτων Υποχρεωτικής Επιλογής (2 από 5)

  • Διαχείριση της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλίας στην τάξη της γλώσσας [La gestion de la diversité linguistique et culturelle dans la classe de langues]
  • Κοινωνιογλωσσολογία και διδασκαλία των ξένων γλωσσών [Sociolinguistique et enseignement des langues étrangères]
  • Διδακτική της φωνητικής [Didactique de la phonétique (verbotonale)]
  • Η έννοια της αλληλοκατανόησης στη διδασκαλία της πολυγλωσσίας [La notion de l’Intercompréhension pour l’enseignement du plurilinguisme]
  • Διδασκαλία γλωσσών σε μεταναστευτικά κοινά [Enseignement de langues à un public migrant]

Πρακτική Άσκηση

  • Πρακτική Άσκηση [Stage pratique]

Διπλωματική Εργασία

  • Διπλωματική Ερευνητική Εργασία [Mémoire de recherche]

Mαθήματα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας (Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

  • Μαθήματα εκμάθησης της Νέας Ελληνικής σε αρχάριους φοιτητές [Stage en langue grecque pour les étudiants n’attestant pas de connaissances de base en grec moderne]

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ