Βοηθός Εκτυπωτή

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εκτέλεση διαφόρων βοηθητικών εργασιών στη διαδικασία εκτύπωσης διαφόρων ειδών εντύπων (βιβλία, περιοδικά, αφίσες κ.ά.). Πιο συγκεκριμένα, ο βοηθός εκτυπωτή ασχολείται με την παραλαβή και τη μεταφορά δεμάτων ή ρολών χαρτιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην εκτύπωση και με την αφαίρεση των εκτυπωμένων (τελειωμένων) φύλλων χαρτιού από τα μηχανήματα του πιεστηρίου.

Ακόμη, στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η βασική συντήρηση ή ο καθαρισμός των μηχανημάτων εκτύπωσης και ο αερισμός και το ξεσκόνισμα των φύλλων χαρτιού, τα οποία προορίζονται να φορτωθούν στον ειδικό χώρο εισαγωγής των μηχανών πιεστηρίου. Σε συνεργασία με τον τυπογράφο, καθορίζει τη λειτουργία των εκτυπωτικών μηχανών, την ποσότητα χαρτιού που χρειάζεται να τυπωθεί και μερικές άλλες λεπτομέρειες.

Για το σκοπό αυτό είναι δυνατόν να τυπώνει μερικά δοκιμαστικά φύλλα και να αξιολογεί την πυκνότητα του μελανιού, τη θέση του χαρτιού και την εγγραφή εκτύπωσης. Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί για να διευκολύνεται στο έργο του είναι τα καρότσια μεταφοράς των βαριών ρολών χαρτιού, τα ειδικά εργαλεία καθαρισμού των εκτυπωτικών μηχανών, τα γάντια για να προστατεύονται τα χέρια του κ.α.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε μικρά ή μεγάλα εργαστήρια εκτύπωσης βιβλίων, περιοδικών ή άλλων εντύπων με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες και κουραστικές, παρά τις διευκολύνσεις που παρέχει η τεχνολογική εξέλιξη. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι ο έντονος θόρυβος από τα εκτυπωτικά μηχανήματα και οι αναθυμιάσεις, λόγω των μελανιών και των άλλων χημικών υλικών, που μπορεί να επηρεάσουν όσα άτομα είναι ευαίσθητα σε αλλεργίες.

Πολλές φορές αναγκάζεται να κουβαλά μεγάλα και βαριά δέματα ή ρολά χαρτιού, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη δουλειά αρκετά επίπονη και κουραστική. Πολλές φορές, εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης και άγχους, αφού χρειάζεται να προλάβει τις προθεσμίες εκτύπωσης ή να ασχοληθεί με τη βασική συντήρηση των εκτυπωτικών μηχανών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρόκειται για ένα σκληρό, δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα που απαιτεί σωματική αντοχή, καλή υγεία, σωματική δύναμη, ευλυγισία σώματος, χέρια ευκίνητα και δυνατά. Ο βοηθός εκτυπωτή χρειάζεται, ακόμη, να είναι προσεκτικός, υπομονετικός, παρατηρητικός, υπεύθυνος, συνεπής και να έχει τεχνικές γνώσεις γύρω από τη συντήρηση και την επισκευή των εκτυπωτικών μηχανημάτων.

Επίσης, για την ατομική του ασφάλεια οφείλει να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας στο χειρισμό των εκτυπωτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιεί. Τέλος, το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς πρέπει να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο επαγγελματία, αφού κατά τη διάρκεια της εργασίας του έρχεται σε επικοινωνία με άλλους ειδικούς, όπως είναι οι τυπογράφοι, οι προμηθευτές υλικών, οι πελάτες κ.α.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος στη χώρα μας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο βοηθός εκτυπωτή εργάζεται σε μικρές ή μεγάλες μονάδες εκτύπωσης βιβλίων, περιοδικών ή άλλων εντύπων, σε εφημερίδες, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Εθνικό Τυπογραφείο).

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ