
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η παροχή βοηθητικών υπηρεσιών στα μέλη του κλήρου και η ενεργητική συμμετοχή του σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, ο βοηθός εκκλησιαστικού λειτουργού έχει επικουρικό ρόλο στην εκτέλεση των καθηκόντων των ιερέων και γι’ αυτό το λόγο συνεργάζεται με τους νεωκόρους και τους κληρικούς. Επίσης, οργανώνει και προΐσταται σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις, ενώ μπορεί να κάνει κηρύγματα και να ενθαρρύνει ορισμένες κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα, είναι δυνατό να ασχολείται με τη θρησκευτική εκπαίδευση. Επιπλέον, βοηθά τους κληρικούς στη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών και εκτελεί ορισμένες εργασίες που έχουν σχέση με τις λατρευτικές εκδηλώσεις. Ακόμη, μπορεί να επισκέπτεται τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, και ιδιαίτερα τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους, να ικανοποιεί βασικές τους ανάγκες και να προσφέρει σ’ αυτούς υλική βοήθεια. Τέλος, είναι δυνατόν να ασκεί τα καθήκοντα του εκπαιδευτή σε ομάδες νέων, στα πλαίσια της κατήχησης.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο τόπος εργασίας του είναι ο ιερός ναός και η ενορία, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ακολουθεί τις οδηγίες των ιερέων και συνεργάζεται με τα μέλη του κλήρου. Απασχολείται κυρίως τις Κυριακές και τις ημέρες των εορτών, με ακανόνιστο ωράριο. Παραμένει στους χώρους της εκκλησίας και όταν δε γίνεται λειτουργία ή θρησκευτική πράξη, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πιστούς, ενώ πολλές φορές επισκέπτεται ανήμπορους συνανθρώπους του σε σπίτια για να τους προσφέρει τη βοηθειά του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την άσκηση του λειτουργήματος χρειάζεται υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα, ζήλος για την εκκλησία, πίστη και αφοσίωση στα θεία, αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, ευσέβεια, ήθος, διάθεση για προσφορά και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Επίσης, η ευγένεια, η εντιμότητα, η υπευθυνότητα, η φιλανθρωπία, η συνέπεια, η ταπεινότητα και η εχεμύθεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενασχόληση με το εκκλησιαστικό αυτό έργο.
Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις. Για να γίνει κάποιος βοηθός εκκλησιαστικού λειτουργού μπορεί να μαθητεύσει κοντά σε έναν έμπειρο βοηθό ή να πάρει οδηγίες από τον ιερέα.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Εργάζεται στους ιερούς ναούς ή σε διάφορες υπηρεσίες εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας. Τις δραστηριότητες όμως του βοηθού εκκλησιαστικού λειτουργού καλύπτει το εθελοντικό προσωπικό της εκκλησίας της Ελλάδος, όπως, επίτροποι, κυρίες φιλοπτώχου, νεοκώροι και κατηχητές.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)