{0131} : Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 27/10/2023

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φιλοσοφική  Σχολή

  Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 15784 Ιλίσια

Τηλέφωνο: 210 7277474  210 727 7423  -7451, -7793, -7891   Fax210 7277450

Σκοπός του τμήματος :

Tο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας  αποτελεί τον ένα από τους δύο εθνικούς θεσμούς παροχής αρχικής εκπαίδευσης των καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας των σχολείων δημόσιας και ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης καθώς και των κέντρων διδασκαλίας ξένων γλωσσών όλης της επικράτειας.    Πιο συγκεκριμένα σκοπός του Τμήματος  είναι να προσφέρει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για να ασχο­ληθούν με τη γαλλική γλώσσα, φιλολογία και πολιτισμό για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επικοινωνίας.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών :

Ολοκληρώνοντας την τετραετή φοίτησή τους στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΓΓΦ) οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι έχουν προαγάγει την ελεύθερη, κριτική, δημιουργική, επαγωγική σκέψη, έχουν αναπτύξει τις ικανότητες της ιεράρχησης και της οργάνωσης, της λήψης αποφάσεων, της αυτόνομης και της ομαδικής εργασίας, είναι σε θέση να εκπονούν μικρές επιστημονικές γραπτές εργασίες και να τις παρουσιάζουν προφορικά και έχουν καλλιεργήσει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία.

Πιο συγκεκριμένα, με τη λήψη του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι του ΤΓΓΦ:

  • Έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας (επίπεδο Γ2). Έχουν αποκτήσει γνώσεις για τους επιμέρους κλάδους και τις θεωρίες της Γλωσσολογίας και είναι σε θέση να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα σχετικά με τα διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης. Έχουν αποκτήσει θεωρητικές γνώσεις για τις βασικές αρχές και έννοιες της Διδακτικής επιστήμης, των επιστημών αναφοράς και των μοντέλων τους που αξιοποιούνται στη διδασκαλία των γλωσσών.
    Επίσης, έχουν αναπτύξει δεξιότητες δημιουργίας μαθησιακού υλικού και ικανότητες για τον σχεδιασμό και τη διδασκαλία ενός μαθήματος.
  • Έχουν αποκτήσει μια ευρεία θεώρηση της γαλλικής λογοτεχνίας και  των γαλλικών λογοτεχνικών ρευμάτων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα και έχουν την ικανότητα να αναλύουν και να σχολιάζουν κείμενα. Οι απόφοιτοι που επέλεξαν τα αντίστοιχα μαθήματα υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής έχουν μυηθεί στην επιστήμη της συγκριτικής λογοτεχνίας, την αραβική γαλλόφωνη λογοτεχνία και την αραβική λογοτεχνία και πολιτισμό. Έχουν εντρυφήσει στις πιο σημαντικές περιόδους και θεματικές της Ιστορίας και του πολιτισμού της Γαλλίας από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή. Ακόμη, έχουν εξοικειωθεί με έννοιες και μεθόδους έρευνας της επιστήμης της Ιστορίας και έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αναλύουν κριτικά πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές και κείμενα.
  • Γνωρίζουν τις θεμελιώδεις μεταφρασεολογικές θεωρίες και τις σύγχρονες μεταφραστικές πρακτικές. Χειρίζονται τις βασικές έννοιες και τεχνικές της μεταφραστικής διαδικασίας, χρησιμοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει για τη μετάφραση ποικίλων κειμενικών ειδών και διαχειρίζονται μεταφραστικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη σημερινή αγορά εργασίας.

Το Πρόγραμμα Σπουδών στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων στους τομείς της Γλωσσολογίας, της Διδακτικής των Ζωντανών Γλωσσών, της Γαλλικής Λογοτεχνίας, της Συγκριτικής Γραμματολογίας, του Γαλλικού Πολιτισμού και της Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας. Το Πρόγραμμα αποβλέπει στην καλλιέργεια του πνεύματος, στην απόκτηση παιδείας, στην ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης και στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής συνείδησης. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην προαγωγή της γαλλικής παιδείας στον ελληνόφωνο χώρο, στη διαπολιτισμική επικοινωνία, στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν και να κατανοούν τη γαλλική γλώσσα και γραμματεία, να σχεδιάζουν αναλυτικά προγράμματα για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας / πολιτισμού στην εκπαίδευση, να χειρίζονται γραπτά και προφορικά τον επιστημονικό λόγο, να περιγράφουν και να ερμηνεύουν πολιτισμικά φαινόμενα του γαλλόφωνου και ελληνόφωνου χώρου, να συνδέουν τις γλωσσολογικές προσεγγίσεις με τη διδασκαλία και την εκμάθηση της Γαλλικής ως πρώτης / δεύτερης ξένης γλώσσας, να είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και παιδαγωγικής, με ειδικά θέματα της διδακτικής των ξένων γλωσσών καθώς και με σύγχρονες μεταφραστικές θεωρίες.

Σε εφαρμοσμένο επίπεδο αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν ικανότητα προσφοράς υπηρεσιών και γνώσεων από τους/τις αποφοίτους του στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της μετάφρασης και του πολιτισμού.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Πανόραμα Γαλλικής Λογοτεχνίας, Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Κοινωνιογλωσσολογία,  Προσεγγίσεις της Σύγχρονης Γαλλίας μέσα από τα κείμενα, Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία, Γαλλική Γραμματική,  Πραγματολογία, Ιστορία της Γαλλικής Γλώσσας, Μορφολογία, Ποιητική και Μετάφραση,  Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και Διδασκαλία των Γλωσσών,  Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Διδακτικής της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας, Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης,  Σύγχρονη Γαλλική Λογοτεχνία και Μετάφραση, Μεταφραστικά Εργαλεία, Τέχνη και Κοινωνία, Μετάφραση και Διαπολιτισμός, Σχεδιασμός της Διδασκαλίας της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας,  Συγκριτικής Λογοτεχνία, Γνωστική Γλωσσολογία, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

 Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Ο υποψήφιος για την εισαγωγή του στο τμήμα εξετάζεται επιπλέον στο μάθημα της  Γαλλικής Γλώσσας.

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας μεριμνά για τη σύνδεση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με την αγορά εργασίας. Όσοι απόφοιτοι παρακολούθησαν επιτυχώς το μάθημα Πρακτική Άσκηση για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας έχουν αναπτύξει την παιδαγωγική και διδακτική τους ικανότητα σε ποικίλα σχολικά περιβάλλοντα, ενώ όσοι παρακολούθησαν το σχετικό πρόγραμμα απέκτησαν την Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας.

Επιπλέον, όσοι ολοκλήρωσαν το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης (ΕΣΠΑ) διαθέτουν επαγγελματική προϋπηρεσία σε φορείς σχετικούς με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, ενώ αυτοί που ολοκλήρωσαν το μάθημα Επιχειρηματικότητα και ξένες γλώσσες απέκτησαν ικανότητες σχετικές με τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως είναι η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που κατακτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίαςέχουν τις απαραίτητες βάσεις ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, είναι αυτόνομοι και αποτελεσματικοί όχι μόνο ως καθηγητές της γαλλικής γλώσσας ή ως μεταφραστές, αλλά και σε κάθε θέση εργασίας όπου η γνώση της γαλλικής είναι ένα επιπρόσθετο προσόν.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας μπορούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά σε διάφορες υπηρεσίες, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα:

  • Στη δημόσια εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
  • Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές και απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, καθώς και σε ερευνητικά κέντρα.
  • Στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Στη δημόσια διοίκηση (διπλωματικό σώμα, υπουργεία, νομαρχίες) και στους δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.).
  • Στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Στις τράπεζες (ελληνικές και ξένες).
  • Στον τουρισμό.
  • Στη δημοσιογραφία.
  • Στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, UNESCO, UNICEF) και στις διάφορες υπηρεσίες της ΕE, στον μεταφραστικό κυρίως τομέα.
  • Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου Γαλλικής  Γλώσσας προβλέπονται από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985).  Εφόσον όμως υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, τότε τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται επίσης από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.
  • Όταν εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14,  (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985),  και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

.

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  : 

  • Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης  (ΣΚΓΠΕ): web site:  www.apf.gr/
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου. web site:      www.pasykaga.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ):   web site: http://www.olme.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0131

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Συντελεστής Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος 2023 : 0,70

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  120 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Αρχαία Ελληνικά : 20 %

Ιστορία : 20 %

Λατινικά : 30 %

Ειδικό Μάθημα : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 21.370

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 12.220

Επαγγελματικό Λύκειο:

Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ