ΠΜΣ: Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω Έρευνας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.01.2023

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αιγάλεω)

ΠΜΣ: «Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω Έρευνας»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Θηβών 250, Αθήνα-Αιγάλεω 12244

Τηλέφωνα: 210 5381514 Fax : 210 5381514 E-mail : mscres@uniwa.gr 

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το παρόν ΠΜΣ έχει σκοπό να δώσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της επιστημονικής περιοχής του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού και να εμπλακούν άμεσα και ενεργά στην εκπόνηση πρωτότυπης έρευνας στο πεδίο αυτό, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μέλους ΔΕΠ, ενισχύοντας έτσι το ερευνητικό προφίλ και την πρωτότυπη ερευνητική παραγωγή του Τμήματος. Η ερευνητική κατεύθυνση του ΠΜΣ συνδέεται ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά με τα θεσμοθετημένα Εργαστήρια εντός του Τμήματος. Τα Εργαστήρια προκηρύσσουν θέσεις υποψηφίων, συμμετέχουν στην επιλογή των υποψηφίων, προσφέρουν τα μαθήματα εμβάθυνσης και παράλληλα αποτελούν το χώρο φιλοξενίας, καθοδήγησης και υποστήριξης των πρώτων ερευνητικών βημάτων των νέων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι εντάσσονται εξ αρχής στις ερευνητικές ομάδες των Εργαστηρίων και λειτουργούν ως οργανικά μέλη τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Επιπλέον σκοπός του ΠΜΣ είναι να καλλιεργήσει το έδαφος και να προετοιμάσει υποψήφιους διδάκτορες ελαχιστοποιώντας το «ρίσκο» της εγκατάλειψης της διαδικασίας από την πλευρά των μελλοντικών υποψηφίων διδακτόρων. Μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές που προσβλέπουν στην εκπόνηση έρευνας και ενδεχομένως σε συνέχιση των σπουδών τους μέχρι το διδακτορικό, θα αποκτήσουν βιωματική εμπειρία της διαδικασίας, θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα αποφασίσουν ώριμα και τεκμηριωμένα αν θα εμπλακούν σε ένα πιο μακροχρόνιο project, όπως είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Οι ανωτέρω σκοποί καθορίζουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΜΣ, που είναι ο μικρός αριθμός προσφερόμενων θέσεων, η αυστηρή επιλογή των υποψηφίων, η λειτουργία σε καθεστώς πλήρους φοίτησης χωρίς χρέωση τελών φοίτησης, και η απαίτηση για δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.

Ολοκληρώνοντας το ΠΜΣ οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα πεδία του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, ώστε να αντιλαμβάνονται, να περιγράφουν και να κατηγοριοποιούν τις θεωρητικές γνώσεις, τα μοντέλα αναπαράστασης της γνώσης, τις μεθόδους και τα εργαλεία εφαρμογής των υπαρχουσών λύσεων αλλά και αντιμετώπισης των προκλήσεων και ανοικτών ερευνητικών ερωτημάτων στα πεδία αυτά,

να αναλύουν προβλήματα, να συνθέτουν λύσεις και να αξιολογούν συγκριτικά εναλλακτικές προσεγγίσεις σε εξειδικευμένα πεδία του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού,

να σχεδιάζουν και να υλοποιούν, αρχικά με επίβλεψη και προοδευτικά με σχετική αυτονομία, ερευνητικά πλάνα με βάση συγκεκριμένες ερευνητικές μεθόδους και πρωτόκολλα, για να ελέγξουν ερευνητικές υποθέσεις και να τεκμηριώσουν την αποδοχή ή απόρριψη θέσεων ή υποθέσεων, τόσο θεωρητικώς όσο και επιβεβαιωτικώς πειραματικώς,

να συνεργάζονται με άλλους ομότιμους ειδικούς επιστήμονες σε διαθεματικά πεδία εφαρμογών των εξειδικευμένων γνώσεών τους, με στόχο την ανάπτυξη νέας γνώσης αλλά και καινοτομίας,

να περιγράφουν και να παρουσιάζουν με σωστό, ακριβή και πλήρη τρόπο την εργασία τους και τα αποτελέσματά της, σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο και με προφορικό, κειμενικό ή άλλο εποπτικό τρόπο ή μέσον,

να έχουν αναπτύξει και να επιδεικνύουν έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους ως προς την ηθική και τους κανόνες της Έρευνας, ως προς τις ατομικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις και συνέπειες των αποτελεσμάτων της, και να διακρίνουν τα ανοικτά ερωτήματα και προκλήσεις που αυτά συνεπάγονται,

να αναπτύσσουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τρίτο κύκλο των διδακτορικών σπουδών, σε εξειδικευμένα πεδία εντός του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού.

Τίτλος Σπουδών: 

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω Έρευνας» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών. Ο τίτλος απονέμεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών και τεχνικών αναφορών, εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και τέλος δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους, σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΜΣ.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Σε  περίπτωση προσκεκλημένων καθηγητών ή ομιλητών από το εξωτερικό, τα μαθήματα ενδέχεται να διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Το ΠΜΣ προσφέρεται χωρίς τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών Τμημάτων Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο ΠΜΣ ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) κατ’ έτος. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του νόμου 4485/2017.

Διαδικασία επιλογής:

Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν οι υποψήφιοι που

    • υπέβαλαν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών εμπρόθεσμα, και
    • διαθέτουν τα Ελάχιστα Τυπικά Δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίστηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.

Εκπρόθεσμες αιτήσεις ή/και δικαιολογητικά δεν εξετάζονται. Η επιλογή γίνεται από Επιτροπή καθηγητών του Τμήματος η οποία συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και ανακοινώνεται. Ο κατάλογος επιτυχόντων και επιλαχόντων ανακοινώνεται εντύπως και ηλεκτρονικώς αφού κυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει αξιολόγηση του φακέλου του υποψηφίου και συνέντευξη που συμμετέχουν ισοβαρώς στην αξιολογική κατάταξη.

Συνεντεύξεις:  Στόχος της συνέντευξης είναι να εκτιμηθεί η συνολική συγκρότηση, το κίνητρο και το ενδιαφέρον των υποψηφίων, αλλά και η κατάρτισή τους σε συσχέτιση με το αντικείμενο του ΠΜΣ, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το ΠΜΣ δεν προσφέρεται σε καθεστώς μερικής φοίτησης.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών έχει ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μεθοδολογία Έρευνας – Τεχνική Συγγραφή
    • Μάθημα Εμβάθυνσης Ι
    • Εκπόνηση έρευνας και ετοιμασία MSc Thesis με επίβλεψη από μέλος ΔΕΠ, και σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Συγγραφή και παρουσίαση Τεχνικής Αναφοράς με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Βαθμολόγηση από την τριμελή επιτροπή

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Μάθημα Ανθρωπιστικού Περιεχομένου
    • Μάθημα Εμβάθυνσης ΙΙ
    • Εκπόνηση έρευνας και ετοιμασία MSc Thesis με επίβλεψη από μέλος ΔΕΠ, και σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Συγγραφή και παρουσίαση Τεχνικής Αναφοράς με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Βαθμολόγηση από την τριμελή επιτροπή.

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εκπόνηση έρευνας και ετοιμασία MSc Thesis με επίβλεψη από μέλος ΔΕΠ, και σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Συγγραφή και παρουσίαση MSc Thesis.
    • Υποχρεώση δημοσίευσης αποτελεσμάτων σε περιοδικό ή πρακτικά συνεδρίου (1 δημοσίευση κατ’ ελάχιστον)

Τα Μαθήματα Ανθρωπιστικού Περιεχομένου, που επιλέγονται υποχρεωτικά από το μεταπτυχιακό φοιτητή (1 από 2) είναι:

    • Επιστήμη, Τεχνολογία και Κοινωνία (Science, Technology and Society)
    • Ιστορία της Τεχνολογίας – Τεχνολογίες του μέλλοντος και Προκλήσεις (History of Technology – Future Technologies and Challenges)

Τα Μαθήματα Εμβάθυνσης, που προτείνονται από τα Εργαστήρια και επιλέγονται από το μεταπτυχιακό φοιτητή με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος, και σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, επιλέγονται μέσα από το εξής ενδεικτικό σύνολο μαθημάτων:

    • Εφαρμογές Διατάξεων Ηλεκτρονικών Ισχύος με έμφαση στον Έλεγχο και θέματα Ποιότητας Παρεχόμενης Ισχύος
    • Τεχνολογίες Μετρήσεων στα Συστήματα Ενέργειας και τον Εξοπλισμό Υψηλών Τάσεων
    • Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ισχύος
    • Συγχρονισμένες μετρήσεις φασιθετών και εφαρμογές τους στα έξυπνα δίκτυα
    • Μετρητικές διατάξεις, οργανολογία και διακρίβωση οργάνων
    • Ηλεκτρικές Μηχανές – Μεταβατικά Φαινόμενα
    • Ευφυή Ενεργειακά Συστήματα και το Διαδίκτυο της Ενέργειας
    • Τεχνητή νοημοσύνη – Μηχανική γνώσης
    • Ηλεκτρικός και οπτικός χαρακτηρισμός υλικών και διατάξεων
    • Ειδικά θέματα μετρήσεων
    • Εκτυπωμένα ηλεκτρονικά και εύκαμπτες διατάξεις
    • Ανάπτυξη Διεπιφανειών έξυπνων αισθητήρων
    • Αισθητήρες ακτινοβολίας, ηλεκτρονικά συστήματα ανάγνωσής τους και εφαρμογές
    • Θεωρία Πολύπλοκων Συστημάτων
    • Ηλεκτρονική σχεδίαση υλικού μικτού σήματος
    • Εκπαιδευτικά Δεδομένα: Εξόρυξη – Αναλυτική – Οπτικοποίηση
    • Πολυλειτουργικά Υλικά και Φορετά Συστήματα
    • Μέθοδοι Ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης και μετρήσεις σε μικροκυματικές και χιλιοστομετρικές συχνότητες
    • Θεωρητική
    • Μηχανική Μάθηση και Υπολογιστική Όραση
    • Συστήματα Μαζικής Διαχείρισης Υποδομών Νέφους
    • Ειδικά θέματα επεξεργασίας σήματος και τηλεπικοινωνιών

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ