{1625} : Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06/09/2024

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη)

Έδρα :

Διεύθυνση: 17ο χλμ Θεσσαλονίκης – Σίνδου  57400 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 013621, Fax: 2310 791132, Ε-mail: info@iee.ihu.gr

Σκοπός του τμήματος :

“Η φυσιογνωμία του Τμήματος εναρμονίζεται και εξυπηρετεί τις σύγχρονες, ραγδαία εξελισσόμενες τάσεις στις ευρύτερες επιστημονικές περιοχές της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής Μηχανικής. Το προπτυχιακό και τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και η όλη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος στοχεύουν στην ενσωμάτωση της επιστήμης και της τεχνολογίας που αφορούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επέκταση/βελτίωση συστημάτων υλικού (hardware) και λογισμικού (software), είτε πρόκειται για αυτοτελή ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα, είτε πρόκειται για επιμέρους δομικά στοιχεία ευρύτερων ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων ή/και ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα ελεγχόμενου εξοπλισμού.

Ο απόφοιτος Μηχανικός Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει, να ανταποκριθεί ως επαγγελματίας ή ερευνητής, να συμμετέχει ενεργά και να οδηγεί τις εξελίξεις σε νέες και μελλοντικές τεχνολογίες, εφαρμογές, συστήματα και υπηρεσίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), το Απτικό Διαδίκτυο (Tactile Internet), την Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality), τη Διαχείριση μεγάλου όγκου Δεδομένων (Big Data), τα Ευφυή συστήματα Διαχείρισης και μεταφοράς Ενέργειας (Smart Grid), τη Ρομποτική, τα Αυτόνομα Οχήματα, τα Καθορισμένα από Λογισμικό Δίκτυα (Software Defined Networks), τα Νέας Γενιάς κοινωνικά και Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα (π.χ. 5G), τις τεχνολογίες Υπολογιστικής Νέφους, Ομίχλης και Άκρων (Cloud, Fog and Edge Computing), τις τεχνολογίες Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού (Mobile and Cloud Computing), τις νέες Ηλεκτρονικές τεχνολογίες της ιατρικής.”

Διάρκεια σπουδών : Σύμφωνα με την Υ.Α. αριθμ. 104087/Ζ1 (ΦΕΚ 2657 τ.Β’/01.07.2019)  η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 5 έτη (10 εξάμηνα).

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών  είναι κατ’ αρχήν η παροχή σύγχρονων και υψηλού επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στις επιστήμες του Μηχανικού Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων αλλά και των διεπιστημονικών πεδίων εφαρμογών τους. Το πρόγραμμα στοχεύει σε αποφοίτους που συνδυάζουν την άρτια θεωρητική γνώση με σημαντική εργαστηριακή εφαρμογή, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο στο πεδίο της επιστήμης τους αλλά και στον επαγγελματικό τους χώρο. Πέραν της παροχής ενός στέρεου υπόβαθρου γνώσεων στο αντικείμενο και της καλλιέργειας ενός μεθοδικού τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης προβλημάτων, το πρόγραμμα στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας των φοιτητών καθώς και στην ανάπτυξη της επαγγελματικής και κοινωνικής τους συνείδησης.

Επιπλέον σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με την αιχμή της επιστήμης και των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στο πεδίο του Μηχανικού Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, καθώς και στα διεπιστημονικά πεδία όπου αυτά εντάσσονται. Το πρόγραμμα καλλιεργεί στους φοιτητές το ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα και τους εισάγει σταδιακά σε ερευνητικές δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί η ετοιμότητα των αποφοίτων που θα ενδιαφερθούν για ακαδημαϊκές σπουδές δεύτερου και τρίτου κύκλου.

Επιπρόσθετος στόχος του Προγράμματος Σπουδών αποτελεί η οργανωμένη διασύνδεση και αλληλεπίδραση με μονάδες παραγωγής ή/και παροχής υπηρεσιών στο αντικείμενο και με τους συναφείς επαγγελματικούς φορείς και η εμπλοκή τους στις διαδικασίες βελτίωσης του ΠΠΣ και της δια βίου εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζεται διαχρονικά η θέση των αποφοίτων στην σύγχρονη αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση δίνεται στην προετοιμασία της διεθνούς επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων, μέσα από ενεργό συμμετοχή του Τμήματος σε προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικών συνεργασιών.

Το  Πρόγραμμα Σπουδών  του Τμήματος έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να παρέχει γνώσεις σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής επιστήμης, δίνοντας παράλληλα, στους φοιτητές την δυνατότητα να επιλέξουν με ευελιξία Γνωστικές Περιοχές (από το 6ο εξάμηνο)  στις οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Οι Γνωστικές Περιοχές που καλύπτει το Τμήμα είναι:

  • Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι (ΠΑ)
  • Ηλεκτρονική (ΗΛ)
  • Επικοινωνίες και Δίκτυα (ΕΔ)
  • Ενσωματωμένα – Υπολογιστικά Συστήματα (ΕΥΣ)
  • Διαχείριση Δεδομένων – Τεχνητή Νοημοσύνη (ΔΔΤΝ)
  • Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων (ΓΓΔ)

Οι ανωτέρω γνωστικές περιοχές που καλύπτει το Πρόγραμμα Σπουδών εξειδικεύονται σε δύο ομάδες μαθημάτων στις οποίες καλείται να επιλέξει ο φοιτητής από το 6ο εξάμηνο σπουδών, ως εξής:

  • Ομάδα Ηλεκτρονικών και Ενσωματωμένων Συστημάτων (ΗΛΕΣ)
  • Ομάδα Προγραμματισμού, Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΔΤΝ)

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Μαθηματικά, Δομημένος Προγραμματισμός, Ηλεκτρονική Φυσική, Κυκλώματα Συνεχούς Ρεύματος, Μετρήσεις και Κυκλώματα Εναλλασσόμενου Ρεύματος, Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός, Επεξεργασία Σήματος, Δομές Δεδομένων και Ανάλυση Αλγορίθμων, Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, Ασύρματες Επικοινωνίες, Ηλεκτρονικές Διατάξεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, Κβαντική Υπολογιστική, Οπτοηλεκτρονική και Οπτικές Επικοινωνίες, Ηλεκτροκίνηση και Ευφυή Δίκτυα, Συστήματα Κινητών Επικοινωνιών, Ρομποτική, Βιοϊατρική Τεχνολογία, Ασφάλεια Δικτύων και Επικοινωνιών,κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και Ομάδας Μαθημάτων: εδώ

Περισσότερα στοιχεία

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές : 

Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που αποκτούν ως φοιτητές, στην Ομάδα  μαθημάτων Προγραμματισμού, Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης  ως πτυχιούχοι  μπορούν να απασχοληθούν στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς παροχής υπηρεσιών Λογισμικού καθώς και στην παραγωγή προϊόντων Λογισμικού (ανάλυση και προγραμματισμός εφαρμογών, προγραμματισμός και ανάλυση συστημάτων).

Ειδικότερα οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού πληροφορικής :

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Μία νέα εφαρμογή μελετάται διεξοδικά, τίθενται οι λειτουργικές προδιαγραφές, αναπτύσσεται το λογικό ισοδύναμο του συστήματος, αναλύονται τα δεδομένα, σχηματίζονται διαγράμματα διεργασιών, δεδομένων και καταστάσεων και κατόπιν προδιαγράφονται προγράμματα. Παράλληλα, τίθενται προδιαγραφές για τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με βάση τον συνδυασμό κόστους – ωφέλειας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Ο αναλυτής συστημάτων μπορεί να ασχοληθεί με το λεπτομερή σχεδιασμό προγραμμάτων interfaces, και το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνεπικουρούν τις διεργασίες του λειτουργικού συστήματος.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Αναλαμβάνει καθήκοντα διαχείρισης όσον αφορά στη χρήση συστήματος βάσεως δεδομένων από χρήστες και εφαρμογές. Διασφαλίζει τα αρχεία των δεδομένων από απρόβλεπτες καταστροφές, όπως επίσης και από την πιθανότητα, εσκεμμένης, παράνομης πρόσβασης. Επιβάλλει κανόνες διατήρησης της πληρότητας των δεδομένων. Καθορίζει σχήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στα δεδομένα, αποδίδοντας δικαιώματα πρόσβασης σε χρήστες και εφαρμογές.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩN: Τα δίκτυα υπολογιστών αποτελούν μία πραγματικότητα σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του δικτύου για παρακολούθηση των χρηστών, δήλωση νέων χρηστών, προσδιορισμό των δικαιωμάτων τους, ασφάλεια στην πρόσβαση, διασφάλιση των δεδομένων και αρχείων (backups), Εισαγωγή νέων διαχειριστικών εφαρμογών και προγραμμάτων συστήματος, εκπαίδευση και τέλος βοήθεια σε κάθε χρήστη του δικτύου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Σ` ένα οργανωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, γίνεται ανάλυση και σχεδιασμός της εφαρμογής και κατόπιν παραδίδονται τμήματα στον προγραμματιστή, για υλοποίηση με μία γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, ο προγραμματιστής μπορεί να αναλαμβάνει και τη συντήρηση, τον έλεγχο, καθώς επίσης και την τροποποίηση υπαρχόντων εφαρμογών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ:  O σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εφαρμογής διαδικτύου απαιτεί χρήση εξειδικευμένων γλωσσών και γνώσεις στη δομή των πρωτοκόλλων. Οι προγραμματιστές αυτού του είδους σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δοκιμάζουν, εγκαθιστούν, βελτιώνουν και συντηρούν ιστοσελίδες και εφαρμογές, που είναι προσπελάσιμες από χρήστες του διαδικτύου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ:  Σήμερα υπάρχουν πολλά έτοιμα προγράμματα, που επιλύουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Πολλές φορές, η επικοινωνία για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους απαιτεί ειδικά προγράμματα, τα λεγόμενα ενδιάμεσα (interfaces). Ο προγραμματιστής συστημάτων είναι αυτός αναπτύσσει τέτοια προγράμματα, καθώς και άλλα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίηση ενός λειτουργικού συστήματος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:  Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν επίσης να απασχοληθούν στα A.Ε.Ι. ως μόνιμο ή έκτακτο διδακτικό προσωπικό  και στην μέση εκπαίδευση ως καθηγητές Πληροφορικής.

ΕΡΕΥΝΑ:  Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα  έρευνας, στα πλαίσια ερευνητικών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας με επιτυχία την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, ανάπτυξη, διαχείριση, εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Επίσης με την Ομάδα μαθημάτων Ηλεκτρονικών και Ενσωματωμένων Συστημάτων  και με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της ηλεκτρονικής στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα απασχολούνται:

  • Σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρονικών στοιχείων, διατάξεων, συσκευών και συστημάτων για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών προς αυτές και προς τρίτους.
  • Έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής, συναρμολόγησης, συντήρησης εγκατάστασης, χειρισμών, ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως συσκευής και συστημάτων των τομέων: τηλεπικοινωνιών, οπτικοακουστικών, ραδιοτηλεόρασης, προστασίας και πυρασφάλειας, οργάνων μέτρησης και ηλεκτρονικών ισχύος καθώς επίσης αυτομάτου ελέγχου. Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ιατρικών Οργάνων σε συνεργασία με τεχνικούς των αντιστοίχων ειδικοτήτων. Τα παραπάνω δικαιώματα ασκούνται είτε τα συστήματα αυτά είναι αμιγή ηλεκτρονικά είτε μικτά με ηλεκτρολογική, μηχανολογικά ως προς το ηλεκτρονικό μέρος αυτών.
  • Ιδρύουν και διευθύνουν ηλεκτρονικά εργαστήρια.
  • Οι πτυχιούχοι του εξελίσσονται μέσα στη διοικητική και τεχνική ιεραρχία τη σχετική με τους τομείς της ειδικότητάς τους.
  • Οι πτυχιούχοι του μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις βιοτεχνίες, βιομηχανίες και γενικά τις επιχειρήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
  • Οι πτυχιούχοι του  ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Οι πτυχιούχοι του απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και στην έρευνα σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πάνω σε θέματα εξέλιξης της ηλεκτρονικής επιστήμης και εφαρμογής των πορισμάτων της.
  • Οι πτυχιούχοι του έχουν δικαίωμα να ενεργούν μόνοι τους ή σαν μέλη επιτροπών εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε ζημιές που προκλήθηκαν από οποιαδήποτε αιτία σε ηλεκτρονικές διατάξεις, συσκευές, συστήματα και εγκαταστάσεις, αξιολόγηση προσφορών κάθε φύσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ελέγχους σε αντίστοιχες βιοτεχνίες και βιομηχανίες προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας.

Τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δικαιώματα και δραστηριότητες νοούνται σύμφωνα και αντίστοιχα με την ορολογία που ακολουθεί:

  • Μελέτη: Είναι η εκπόνηση πλήρων και ολοκληρωμένων σχεδίων υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών, σύνθεσης και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών συσκευών, διατάξεων και συστημάτων.
  • Κατασκευή : Είναι η υλοποίηση των κατασκευαστικών σχεδίων μιας μελέτης ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως υποσυστήματος, συσκευής ή συστήματος.
  • Συναρμολόγηση συσκευής : Είναι η τοποθέτηση των εξαρτημάτων και σύνδεση αυτών, ως και των υποσυστημάτων για την κατασκευαστική ολοκλήρωση μιας συσκευής σε ενιαίο λειτουργικό σύνολο, βάσει των σχεδίων, υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών της μελέτης.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος : Είναι η εκτέλεση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την τοποθέτηση και την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, βάσει της σχετικής μελέτης.
  • Επίβλεψη εγκατάστασης : Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των εκτελουμένων εργασιών για την ακριβή εκτέλεση του έργου, βάσει της μελέτης, που περιλαμβάνει: Τεχνική επίβλεψη, Ποιοτικό έλεγχο, Επιμέτρηση και παραλαβή.
  • Συντήρηση ηλεκτρονικής συσκευής : Είναι η εκτέλεση στο εργαστήριο ή στο χώρο της εγκατάστασης των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών συντήρησης, λειτουργίας και ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής και τις σχετικές προδιαγραφές.
  • Συντήρηση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος: Είναι επίβλεψη και εκτέλεση των απαιτουμένων εργασιών γενικής συντήρησης, επισκευής και περιοδικού ελέγχου καλής λειτουργίας σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του μελετητή ή του κατασκευαστή και τις σχετικές προδιαγραφές.
  • Επίβλεψη λειτουργίας εγκατάστασης : Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των απαιτούμενων εργασιών και χειρισμών για τη λειτουργία της εγκατάστασης.
  • Χειρισμός : Είναι η θέση και διατήρηση σε λειτουργία και παύση λειτουργίας μιας συσκευής ή ενός συστήματος.
  • Μετατροπή: Είναι η τροποποίηση της συσκευής ή του συστήματος για να επιτευχθεί διαφοροποίηση της λειτουργίας και λοιπών χαρακτηριστικών. Η μετατροπή πρέπει να γίνεται πάντοτε βάσει γραπτών οδηγιών του κατασκευαστή ή του μελετητή και να βρίσκεται μέσα στα καθορισμένα όρια λειτουργίας. 

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1625

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  200 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 30 %

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Μαθηματικά : 30 %

Πληροφορική : 25 %

Οικονομία  : 20 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.465

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.030

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.370

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.130

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

 Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών σε διάγραμμα 

Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι (ΠΑ)

Ηλεκτρονική (ΗΛ)

Επικοινωνίες και Δίκτυα (ΕΔ)

Ενσωματωμένα – Υπολογιστικά Συστήματα (ΕΥΣ)

Διαχείριση Δεδομένων – Τεχνητή Νοημοσύνη (ΔΔΤΝ)

 

Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων (ΓΓΔ)

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ