
το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
ΠΜΣ: «Ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες στις επιστήμες της αγωγής»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΔΠΜΣ: «Ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες στις επιστήμες της αγωγής» 14ο χλμ. Θεσ/νίκης – Ν. Μουδανίων, 57001 Θέρμη
Τηλέφωνα: 2310 013846, 2310 013847 E-mail: info@digital-skills.the.ihu.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η παραγωγή και η διάχυση γνώσης στο χώρο της αγωγής, με εμβάθυνση στις εξής δύο ειδικεύσεις:
1. Αξιοποίηση ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων στην πρώιμη παιδική ηλικία.
2. Αξιοποίηση ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων στην εκπαίδευση και δια βίου μάθηση.
Το προτεινόμενο Δ.Π.Μ.Σ. στοχεύει:
Να εξοπλίσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να επιδιώξουν επαγγελματική σταδιοδρομία σε τομείς της αγοράς εργασίας, στους οποίους οι ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες κρίνονται απαραίτητες.
Να στελεχώσει με επαγγελματίες εξειδικευμένους στη χρήση ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων σχολεία, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, μονάδες ημερήσιας φροντίδας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και άλλους σχετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Να προετοιμάσει ένα ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει μελλοντικά τις μονάδες αγωγής της χώρας (όλων των επιπέδων και βαθμίδων) και θα προωθήσει την έρευνα και τη διδασκαλία στις επιστήμες της αγωγής μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις και δράσεις που διασφαλίζονται από το ευρύ και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών.
Να προσφέρει τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες να συνδέσουν κριτικά τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική εφαρμογή ώστε να πετύχουν μια αξιοσημείωτη επαγγελματική ή/και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τόσο στον Ελλαδικό όσο και τον διεθνή χώρο.
Να συμβάλλει στον περιορισμό της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς άλλες χώρες, καθώς και στην ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της αγωγής και εκπαίδευσης με την εισροή νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών-επιστημόνων σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης κοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 736 τ.Β’/25.02.2021 στους στους αποφοίτους του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες στις επιστήμες της αγωγής” χορηγείται έγκριση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Τίτλος Σπουδών:
Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις «Ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες στις επιστήμες της αγωγής».
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα.
Η μέγιστη διάρκεια για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. είναι η διπλάσια από την προβλεπόμενη κανονική διάρκεια φοίτησης στην εκάστοτε υπουργική απόφαση που διέπει τη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. Οποιαδήποτε παράταση του κανονικού χρόνου φοίτησης γίνεται μόνο μετά από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή και εγκρίνεται από την Ε.Δ.Ε. μετά από σχετική εισήγηση της Σ.Ε. Σε καμία περίπτωση η παράταση σπουδών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα εξάμηνο φοίτησης.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσες του Προγράμματος ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.
Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Καταβολή τελών φοίτησης από τους φοιτητές/τριες ύψους 2.100,00 ευρώ (700€ ανά εξάμηνο).
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι: Όλων των τμημάτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας ή της αλλοδαπής με αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών.
Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εκατό (100) μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ετησίως συνολικά και για τις δύο ειδικεύσεις του προγράμματος.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή των εισακτέων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ψηφιακές και Ήπιες δεξιότητες στις Επιστήμες της Αγωγής» λαμβάνει χώρα ως εξής:
(α) Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:
1. Πιστοποίηση γνώσης αγγλικής γλώσσας
2. Δικαιολογητικά (αίτηση, φωτοτυπία ταυτότητας, αντίγραφο πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία)
3. Βιογραφικό σημείωμα
4. Επιστημονικό-ερευνητικό έργο (δημοσιευμένα άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια)
5. Πιστοποίηση σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας (αγωγής ή/και εκπαίδευσης)
6. Συστατικές επιστολές (μόνο ονόματα επικοινωνίας καθηγητών ελληνικών ή διεθνών ΑΕΙ)
7. Δήλωση σκοπού και κινήτρων
8. Υπεύθυνη δήλωση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής φοίτησης σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
(β) Συνέντευξη και αξιολόγηση φακέλου υποψηφίου από την Επιτροπή Επιλογής του Δ.Π.Μ.Σ., η οποία έχει οριστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή.
Ο βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων: (α) τον γενικό βαθμό του πτυχίου, (β) τον βαθμό της πτυχιακής εργασίας, (γ) το τυχόν ερευνητικό έργο του υποψηφίου, (δ) το βαθμό επίδοσης στη συνέντευξη και (ε) τη σχετική επαγγελματική εμπειρία (αγωγής ή/και εκπαίδευσης).
Κατά την περίπτωση που οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι περισσότερες από το διπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων, τότε γίνεται προεπιλογή ενός αριθμού υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών (ΜΦ). Η προεπιλογή στηρίζεται στο κριτήριο α’ της προηγούμενης παραγράφου (υποβολή φακέλου υποψηφιότητας) και καταρτίζεται μία λίστα από υποψήφιους ΜΦ που δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων. Μόνο οι υποψήφιοι ΜΦ που είναι στην λίστα προεπιλογής προσέρχονται στη συνέντευξη. Στην τελική κατάταξη των υποψήφιων ΜΦ λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της συνέντευξης, εφόσον είναι πάνω από τη βάση (15 με άριστα το 30). Εάν ο βαθμός της συνέντευξης είναι κάτω από τη βάση, τότε ο υποψήφιος ΜΦ αποκλείεται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής.
Όλοι οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες αξιολογούνται από την Επιτροπή Επιλογής με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει. Η αξιολόγησή τους γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως παρατίθενται παρακάτω. Τα μόρια που δίνει κάθε κριτήριο προστίθενται χωρίς ωστόσο να είναι αναγκαίο οι υποψήφιοι να έχουν συλλέξει μόρια από όλα τα κριτήρια. Τα κριτήρια είναι μετρήσιμα και δίνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων για κάθε υποψήφιο. Η μοριοδότηση των παραστατικών που γίνονται αποδεκτά, η διενέργεια και η βαθμολόγηση της συνέντευξης γίνονται από την Επιτροπή Επιλογής.
Με βάση το σύνολο των μορίων καταρτίζεται ο τελικός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων και με βάση τη σειρά των υποψηφίων γίνεται η επιλογή τους. Εάν κάποιος υποψήφιος αρνηθεί να εγγραφεί, τη σειρά του παίρνει ο επόμενος στη σειρά κατάταξης. Εάν ισοβαθμήσουν στην τελευταία θέση παραπάνω τους ενός υποψήφιοι, επιλέγονται όλοι. Οι πίνακες κριτηρίων καταρτίζονται ανά ειδίκευση. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί από τους επιτυχόντες ο υπό προκήρυξη αριθμός για μία ειδίκευση, μπορεί να συμπληρωθεί από υποψηφίους της άλλης ειδίκευσης με βάση την κατάταξη τους, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση οι κενές θέσεις κάθε ειδίκευσης δύνανται να προκηρυχθούν εκ νέου με απόφαση της ΕΔΕ.
α/α | Κριτήρια | Επεξήγηση |
Μέγιστη |
Α) |
Βαθμός πτυχίου |
Η βαθμολόγηση γίνεται αναλογικά |
20 |
Β) |
Βαθμός πτυχιακής εργασίας |
Η βαθμολόγηση γίνεται αναλογικά |
5 |
Γ) |
Συνέντευξη |
Βαθμός επίδοσης στη συνέντευξη |
30 |
Δ) |
Επαγγελματική εμπειρία σε μονάδες αγωγής |
Ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας |
25 |
Ε) |
Επιστημονικό- ερευνητικό έργο |
Δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά ή/και ανακοινώσεις σε συνέδρια |
15 |
ΣΤ) |
Δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος |
Από ΑΕΙ της χώρας ή εξωτερικού με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ |
5 |
Σύνολο |
100 |
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του ΜΔΕ ανέρχονται σε 90 και το ΔΠΜΣ χαρακτηρίζεται πλήρους φοίτησης. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι εξαμηνιαία και αντιστοιχούν σε 13 εβδομάδες ανά εξάμηνο.
Με απόφαση της ΕΔΕ δύναται να επέλθει τροποποίηση στο πρόγραμμα μαθημάτων και ανακατανομή αυτών μεταξύ των εξαμήνων, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία και σύγχρονη/ασύγχρονη διαδικασία υπό μορφή διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, project και είναι δυνατό να συμπεριληφθούν σ’ αυτά ερευνητικές, διδακτικές δραστηριότητες, πρακτικές εφαρμογές.
Α’ εξάμηνο:
Κοινό Πρόγραμμα σπουδών 1ου εξαμήνου (3 Μαθήματα Κορμού)
-
- Μεθοδολογία της έρευνας προχωρημένου επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής
- Κριτικές προεκτάσεις ψηφιακής παιδαγωγικής
- Αξιοποίηση ήπιων δεξιοτήτων στις επιστήμες της αγωγής
Β’ εξάμηνο:
Κοινό Πρόγραμμα σπουδών 2ου εξαμήνου (1 Μάθημα Κορμού και 2 Μαθήματα επιλογής
-
- Συστήματα και δεξιότητες πληροφορικής στην αγωγή
Επιλογής (υποχρεωτικά 1 μάθημα από την αντίστοιχη ειδίκευση)
-
- Μάθημα επιλογής 1της αντίστοιχης ειδίκευσης)
- Μάθημα επιλογής 2 (της αντίστοιχης ειδίκευσης)
Γ’ εξάμηνο:
Πρόγραμμα σπουδών 3ου εξαμήνου με εκπόνηση διπλωματικής (Διπλωματική εργασία και 1 Μάθημα επιλογής)
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
Επιλογής (υποχρεωτικά 1 μάθημα από την αντίστοιχη ειδίκευση)
-
- Μάθημα επιλογής 3 (της αντίστοιχης ειδίκευσης)
Πρόγραμμα σπουδών 3ου εξαμήνου χωρίς εκπόνηση διπλωματικής (3 Μαθήματα επιλογής)
-
- Μάθημα επιλογής 3 (της αντίστοιχης ειδίκευσης)
- Μάθημα επιλογής 4 (της αντίστοιχης ειδίκευσης)
- Μάθημα επιλογής 5 (της αντίστοιχης ειδίκευσης)
Κατάλογος Μαθημάτων
Γενικά παιδαγωγικά μαθήματα
-
- Διδακτική μεθοδολογία (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Η επιστήμη της αγωγής στην πρώιμη παιδική ηλικία (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
- Παιδαγωγική κοινωνικών και πολιτισμικών προσεγγίσεων (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στην αγωγή παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
Μαθήματα συνδυαστικών δεξιοτήτων
-
- Κριτικές προεκτάσεις ψηφιακής παιδαγωγικής (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Μεθοδολογία της έρευνας προχωρημένου επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Ερευνητικοί σχεδιασμοί και μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων προχωρημένου επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Σύγχρονες θεωρίες μάθησης στην κοινωνία της πληροφορίας (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Διαφοροποιημένη παιδαγωγική και νέες τεχνολογίες (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
Μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων
-
- Συστήματα και δεξιότητες πληροφορικής στην αγωγή (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Δημιουργία διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Το Διαδίκτυο των πραγμάτων στην υπηρεσία της εκπαίδευσης STEM (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης και επικοινωνίας (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Δεδομένα και Πληροφορία (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Χρήση και Δημιουργία Εκπαιδευτικών Εφαρμογών Λογισμικού (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
Μαθήματα ήπιων δεξιοτήτων
-
- Αξιοποίηση ήπιων δεξιοτήτων στις επιστήμες της αγωγής (Κοινό μάθημα για όλες τις ειδικεύσεις)
- Καινοτομία και δημιουργική μάθηση στην εκπαίδευση (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου
μάθησης) - Διαπροσωπικές Δεξιότητες και Επικοινωνία στην αγωγή πρώιμης παιδικής ηλικίας (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
- Διαπροσωπικές Δεξιότητες και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
- Δημιουργικότητα και καινοτομία στην πρώιμη παιδική ηλικία (Ειδίκευση πρώιμης παιδικής ηλικίας)
- Διαχείριση κρίσεων-συγκρούσεων στην εκπαίδευση (Ειδίκευση εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4977 τ.Β’/11.11.2020 & ΦΕΚ 2777 τ.Β’/ 26.04.2023
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 118 τ.Β’/19.01.2021 & ΦΕΚ 1303 τ.Β’/21.03.2022 & ΦΕΚ 2820 τ.Β’/ 27.04.2023
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΔΠΜΣ: https://digital-skills.the.ihu.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει δεχόμενο εισακτέους μέχρι και το Ακαδημαϊκό Έτος 2026-2027 με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.