Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27/06/2020

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού

Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

Έδρα :

Διεύθυνση: Τέρμα Μαγνησίας, Σέρρες Τ.Κ. 62124

Τηλ. 23210 49337, Ε-mail: decor@teiser.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή της επιστήμης της θεωρίας και της πρακτικής της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, τόσο με αναλογικά όσο και με ψηφιακά μέσα, με παράλληλη ανάπτυξη των εφαρμοσμένων τεχνών, και του σχεδιασμού (design) επίπλου, βιομηχανικών και διακοσμητικών αντικειμένων τα οποία συγκροτούν τον εσωτερικό χώρο.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει υψηλής ποιότητας σπουδές για την εκπαίδευση  Αρχιτεκτόνων Εσωτερικού Χώρου οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στο θεωρητικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, με αναφορά στη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς χώρου (σχεδιασμός χώρου και αντικειμένου) ως έκφραση της ενότητας επιστήμης και τέχνης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος σπουδών εντάσσονται οι ανάγκες των φοιτητών ώστε να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, την ερευνητική ικανότητα, και την εικαστική και τεχνική επιστημονική  τους κατάρτιση, για την μελέτη και υλοποίηση ενός σχεδιασμένου χώρου, ο οποίος αποτελεί την έκφραση της ενότητας των τεχνών με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

Πιο αναλυτικά,το πρόγραμμα σπουδών δομείται με μαθήματα θεωρίας και μαθήματα σύνθεσης (θεωρίας & πράξης), στα οποία η θεωρία με την πράξη αποτελούν μια αδιαχώριστη ενότητα. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με αρχιτεκτονικές, ιστορικές, θεωρητικές και εικαστικές προσεγγίσεις και εφαρμογή αναλογικών και ψηφιακών μεθόδων μελέτης και παρουσίασης ενός αρχιτεκτονικού έργου, ψηφιακές αναπαραγωγές του εσωτερικού χώρου, εφαρμογές πολυμέσων και καινοτόμες διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, Διαμόρφωση Παραδοσιακών Κτιρίων, Δομική Τέχνη, Πλαστική Μακέτα, Σχεδιαστική Μεθοδολογία,  Σχεδιασμός με Υποστήριξη Η/Υ, Ιστορία Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης, Διαμόρφωση Εξωτερικών Χώρων, Φωτισμός, Φωτογραφία, Δομική Τέχνη, Βασικό Σχέδιο, Διακοσμητικές Εφαρμογές, Δισδιάστατες Συνθετικές Προτάσεις, Τεχνολογία Υλικών (Γυαλιού, Κεραμικής), Ελεύθερο Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης, Κεραμική, Πλαστική, Χρώμα στο Χώρο, Σχεδιασμός (Design) Κεραμικής, Βιομηχανικό Σχέδιο (Design), Κατασκευαστικό Επίπλου, Τεχνολογία Υφάσματος, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία του Χώρου, Ρυθμολογία Επίπλου, Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου, Σχεδιασμός (Design) Επίπλου, Σχεδιασμός (Design) Υφάσματος,  Ψυχολογία, κ.α.

Περισσότερα στοιχεία 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Για την εισαγωγή στα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής  απαιτείτε επιπλέον εξέταση και στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :  

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν, είτε αυτοδυνάμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες με τον Σχεδιασμό (Design), τη μελέτη (λειτουργική, χρηστική αισθητική) και την εφαρμογή :

  • κάθε είδους εσωτερικού χώρου. Στη μελέτη αυτή περιλαμβάνεται η δόμηση στοιχείων που δεν επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, η σπουδή για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου (εγκαταστάσεις, υλικά, χρώματα, φωτισμός, ειδικές κατασκευές, επίπλωση, επενδύσεις, ειδικός εξοπλισμός κ.α.).
  • διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων μικρής κλίμακας, π.χ. πλατείες, υπαίθριοι χώροι και εγκαταστάσεις. Στη διαμόρφωση αυτή περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός κατασκευών μικρής κλίμακας, όπως υπόστεγα, πέργκολες, περίπτερα εκθέσεων, τηλεφωνικοί θάλαμοι κλπ.
  • σχεδιασμού επίπλων, κάθε είδους βιομηχανικά παραγόμενων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων παραγομένων εν σειρά ή σε περιορισμένο αριθμό.
  • διακοσμητικών αντικειμένων, συνθέσεων και επιφανειών χώρου.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 77275/Ζ1 ΦΕΚ 2549 τ.Β’/25.06.2020

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 2018 & 2017 

Κωδικός Μηχανογραφικού: 1626

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2019-2020:  103

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2019 :  11.726

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2019 : 5.111

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2019 : 12.190

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2019 : 9.700

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

Διάδοχος κατάσταση

Πρώην Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ