ΠΜΣ: Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και διδακτική στις επιστήμες της αγωγής

το άρθρο ενημερώθηκε στις 14.02.2025

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Τμήματα: Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων & Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

ΠΜΣ: «Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και διδακτική στις επιστήμες της αγωγής»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Τ.Θ. 141, Τ.Κ. 57400 Σίνδος, Θεσσαλονίκη

E-mail : techinteach@ihu.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και διδακτική στις επιστήμες της αγωγής» είναι η παραγωγή και διάχυση διεπιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου στο πεδίο της αγωγής, με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με σκοπό τη διερεύνηση και εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το Δ.Π.Μ.Σ. στοχεύει:

Να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες καθώς και να καινοτομήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε τομείς στους οποίους τα παραπάνω κρίνονται σήμερα απαραίτητα.

Να συμβάλλει στη στελέχωση εκπαιδευτικών δομών κάθε βαθμίδας με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσω της χρήσης καινοτόμων προσεγγίσεων και ψηφιακών εργαλείων μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της ισότητας και της συμπερίληψης και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της διαδικασίας μάθησης.

Να προετοιμάσει νυν ή μελλοντικούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα συνδράμουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην εξέλιξη των συστημάτων εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ώστε να μπορέσουν αυτά να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην υποστήριξη της διδασκαλίας.

Να αναπτύξει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες την επάρκεια που απαιτείται για τη εξατομικευμένη μάθηση μέσω της μαθησιακής ανάλυσης δεδομένων, της ανάπτυξης κριτικής σκέψης και ικανότητας παιδαγωγικής διαχείρισης των τεχνολογικών μέσων καθώς και της αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας και ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με την κοινωνία της πληροφορίας.

Να παράξει επιστημονική γνώση η οποία θα συμβάλλει στον τομέα της αξιοποίησης της τεχνολογίας στη διδακτική διαδικασία, επιδιώκοντας την προαγωγή του επιστημονικού πεδίου της διδακτικής μεθοδολογίας.

Να συνδράμει με επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τίτλος Σπουδών:

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και διδακτική στις επιστήμες της Αγωγής»

Διάρκεια σπουδών :

Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ., που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα (90 ECTS), στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για την τυχόν εκπόνηση και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).

Γλώσσα Διδασκαλίας:

Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική ή/και αγγλική γλώσσα επί 39 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13 συναντήσεις διάρκειας τριών (3) ωρών η καθεμία, έχουν τη μορφή σεμιναρίου και διακρίνονται σε μαθήματα κορμού και μαθήματα επιλογής.

Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (eLearning), χρησιμοποιώντας τις Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και πιο συγκεκριμένα με τη μέθοδο της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (άρθρο 88 του ν. 4957/2022 και υπό στοιχεία 18137/Ζ1ΦΕΚ/ΦΕΚ1079/23.2.2023). Η Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια και project ενώ είναι δυνατό να συμπεριληφθούν ερευνητικές, διδακτικές δραστηριότητες και πρακτικές εφαρμογές, ανάλογα με τη φύση του κάθε μαθήματος.

Επικουρικά και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του κάθε μαθήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της Ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω μιας εφαρμογής Διαχείρισης της Εκπαίδευσης (Learning Management System – LMS).

Δίδακτρα:

Τα τέλη φοίτησης ανά φοιτητή ορίζονται σε 2.100 Ευρώ (700€ ανά εξάμηνο), καλύπτουν τη συνολική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. και καταβάλλονται σε τρεις δόσεις, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Τα τέλη φοίτησης δεν επιστρέφονται για κανένα λόγο

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Οι τίτλοι ιδρυμάτων της αλλοδαπής γίνονται δεκτοί είτε α) με αναγνώριση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών, είτε β) με βάση το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και εφόσον ο τύπος του τίτλου αυτού ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 304 του ν. 4957/2022.

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που υπηρετούν στα δύο συνεργαζόμενα τμήματα, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας κατ’ έτος, εφόσον ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν στο αντίστοιχο Τμήμα είναι συναφές με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εκατόν είκοσι (120) μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με δυνατότητα 2 κύκλων εισαγωγής ανά ακαδημαϊκό έτος. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Ε.Π.Σ.. Ο κατώτατος αριθμός των εισακτέων ανά κύκλο εισαγωγής ορίζεται αντίστοιχα σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής (Ε.Ε.), η οποία συγκροτείται με απόφαση της Ε.Π.Σ. και αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. των δύο τμημάτων, τα οποία έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών βασίζεται α) στη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με το φάκελό υποψηφιότητάς τους και β) σε ατομική συνέντευξη.

Οι φάκελοι υποψηφιότητας των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών αξιολογούνται από την Ε.Ε. με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί. Η αξιολόγηση βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. Τα μόρια που δίνει κάθε κριτήριο προστίθενται χωρίς ωστόσο να είναι αναγκαίο οι υποψήφιοι να έχουν συλλέξει μόρια από όλα τα κριτήρια. Τα κριτήρια είναι μετρήσιμα και δίνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων για κάθε υποψήφιο. Αξιολογείται επίσης και η ατομική συνέντευξη.

Κριτήρια εισαγωγής

1) Βαθμός πτυχίου (Μέγιστη Μοριοδότηση 15)

2) Βαθμός πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας (Μέγιστη Μοριοδότηση 10)

3) Δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος (Μέγιστη Μοριοδότηση 10)

4) Επαγγελματική εμπειρία σε μονάδες αγωγής (Μέγιστη Μοριοδότηση 35)

5) Συνέντευξη (Μέγιστη Μοριοδότηση 30).

Πρόγραμμα Σπουδών 

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ψηφιακό περιεχόμενο και επικοινωνία στην εκπαίδευση
    • Ψηφιακοί πόροι ήχου και εικόνας στην εκπαιδευτική διαδικασία
    • Ψηφιακή παιδαγωγική

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Δημιουργία διαδραστικού εκπαιδευτικού περιεχομένου
    • Διδακτική μεθοδολογία
    • Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας

Γ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας
    • Μάθημα επιλογής  (επιλέγεται 1 μάθημα από 11 προσφερόμενα)

Μαθήματα επιλογής:

    • Ανάπτυξη και αξιοποίηση ηλεκτρονικού βιβλίου στην εκπαίδευση
    • Δεδομένα και πληροφορία με έμφαση στην εκπαίδευση
    • Δημιουργία και αξιοποίηση εκπαιδευτικών εφαρμογών λογισμικού στη μάθηση
    • Εισαγωγή της υπολογιστικής σκέψης στην εκπαίδευση
    • Εκπαιδευτική ρομποτική
    • Εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης και επικοινωνίας
    • Τεχνολογίες διαδικτύου στην εκπαίδευση
    • Ψηφιακή ανάπτυξη και υποστήριξη υλοποίησης μαθησιακών δραστηριοτήτων
    • Αξιολόγηση και εκπαίδευση
    • Θεωρίες μάθησης σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα
    • Καινοτομία και διδακτικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει, αρχής γενομένης από το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-25, για πέντε έτη, δεχόμενο εισακτέους μέχρι και το Ακαδημαϊκό Έτος 2028-29 με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ