Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση προγραμμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές τηλεπικοινωνιών καθώς και σε ρομπότ είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο πληροφορικός νευρωνικών δικτύων ερευνά τη σχεδίαση προγραμμάτων και της λογικής που πρέπει να χρησιμοποιούν, προκειμένου να μπορούν να μιμηθούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δέχεται ερεθίσματα, να τα επεξεργάζεται και να λαμβάνει αποφάσεις.
Έτσι, τα προγράμματα αυτά έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη χρήση τεχνητών νευρώνων που μιμούνται τους ανθρώπινους νευρώνες να επεξεργάζονται τα δεδομένα που δέχονται και να ενεργούν είτε με βάση συγκεκριμένους κανόνες για τα δεδομένα αυτά είτε με βάση την εμπειρία από παλαιότερα συναφή ερεθίσματα που έχουν αποθηκευμένα στη μνήμη τους.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο πληροφορικός νευρωνικών δικτύων εργάζεται σε γραφείο και εργαστήριο με σύγχρονα και πολύπλοκα συστήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο χώρος είναι συνήθως άνετος, ωστόσο η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει σωματική και πνευματική κούραση καθώς και προβλήματα στην όραση εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή.
Μπορεί να εργάζεται όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη προκειμένου να ετοιμάσει και να δοκιμάσει τα προγράμματα που δημιουργεί.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επινοητικότητα, η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, το ενδιαφέρον για την έρευνα και η οξυδέρκεια χαρακτηρίζουν τον πληροφορικό νευρωνικών δικτύων. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες, προϋποθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.
Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές:
Σπουδές στην πληροφορική παρέχονται στα Τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Να σημειωθεί ότι στα τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών διδάσκεται μεταξύ άλλλων, σε προπτυχιακό επίπεδο, το μάθημα Ευφυής Έλεγχος και αποσκοπεί στο να εισαγάγει τους φοιτητές στις αρχές ανάλυσης και σχεδίασης Ευφυών Συστημάτων Ελέγχου που χρησιμοποιούνται σε προβλήματα Ελέγχου όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κλασικές αρχές ανάλυσης και σχεδίασης.
Ακόμη, το μάθημα καλύπτει τη βασική θεωρία των Νευρωνικών Δικτύων, των Ασαφών Συστημάτων και της Εξελικτικής Υπολογιστικής και προχωρά στην ανάπτυξη μοντέλων και στον έλεγχο συστημάτων με χρήση των παραπάνω μεθόδων αλλά και των υβριδικών τους συνδυασμών. Αναλύονται, επίσης, οι τεχνικές κατασκευής μοντέλων από δεδομένα καθώς και η κατασκευή ελεγκτών βασιζόμενων σε κανόνες.
Τέλος, καλύπτονται οι έννοιες των νευρω – ασαφών μοντέλων και της χρήσης Εξελικτικών Αλγορίθμων για την εύρεση παραμέτρων μοντέλων συστημάτων και ελεγκτών καθώς και για την κατασκευή συστημάτων κανόνων.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, σε ερευνητικούς οργανισμούς, σε εταιρείες πληροφορικής, σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και σε κάθε είδους βιομηχανία που χρησιμοποιεί ρομπότ στις γραμμές παραγωγής. Κύριος χώρος απασχόλησης, όμως, είναι τα δημόσια και τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, μιας και τα νευρωνικά δίκτυα είναι από τους νεότερους τομείς της επιστήμης της πληροφορικής. Μπορεί, τέλος, να εργαστεί ως καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας τη δική του επιχείρηση κατασκευής ρομποτικών συστημάτων και συστημάτων αυτοματισμού.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)