Σχεδιαστής Πολυμέσων

Τι επάγγελμα είναι αυτό με απλά λόγια;

Έχεις αναρωτηθεί ποιος «δένει» εικόνα, ήχο, κίνηση και κείμενο σε μια διαδραστική εφαρμογή ή σε μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα;

Ο Σχεδιαστής Πολυμέσων είναι ο επαγγελματίας που δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες συνδυάζουν γραφικά, κινούμενη εικόνα, ήχο και διαδραστικά στοιχεία. Σχεδιάζει και υλοποιεί πολυμεσικές παραγωγές με ενημερωτικό, ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Τι κάνει στην πράξη και πού δουλεύει;

Στην πράξη, ο σχεδιαστής πολυμέσων:

καθορίζει το σενάριο και τους στόχους μιας εφαρμογής,

σχεδιάζει το περιβάλλον πλοήγησης (interface),

δημιουργεί ή επεξεργάζεται γραφικά, εικόνες και βίντεο,

ενσωματώνει ήχο και κινούμενη εικόνα,

προγραμματίζει τη λειτουργία της εφαρμογής,

ψηφιοποιεί υλικό (εικόνες, κείμενα, βίντεο),

δοκιμάζει και διορθώνει σφάλματα πριν την τελική παράδοση.

Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, λογισμικά επεξεργασίας γραφικών, μοντάζ ήχου και βίντεο, εργαλεία ανάπτυξης ιστοσελίδων και εφαρμογών.

Μπορεί να εργάζεται σε διαφημιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Συνθήκες Εργασίας

Η εργασία πραγματοποιείται κυρίως σε χώρο γραφείου μπροστά σε υπολογιστή.

Απαιτεί πολύωρη ενασχόληση με οθόνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κόπωση στην όραση. Το ωράριο δεν είναι πάντα σταθερό, καθώς εξαρτάται από τις προθεσμίες και την πολυπλοκότητα των έργων.

Η δουλειά είναι δημιουργική, αλλά απαιτεί υψηλή συγκέντρωση και καλή οργάνωση.

Ταιριάζει σε εσένα αν…

Το επάγγελμα του Σχεδιαστή Πολυμέσων ταιριάζει σε νέους που:

αγαπούν τη νέα τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα,

διαθέτουν δημιουργική φαντασία και αισθητική αντίληψη,

έχουν κλίση στον σχεδιασμό και στα γραφικά,

ενδιαφέρονται για τον συνδυασμό τέχνης και προγραμματισμού,

διαθέτουν οργανωτικότητα και αναλυτική σκέψη,

ενημερώνονται συνεχώς για τεχνολογικές εξελίξεις,

θέλουν να δημιουργούν ψηφιακά έργα με πρακτική εφαρμογή.

Τι ΔΕΝ είναι αυτό το επάγγελμα

Δεν είναι απλώς «ζωγραφική στον υπολογιστή».

Δεν είναι μόνο προγραμματισμός χωρίς δημιουργικότητα.

Δεν είναι εργασία χωρίς προθεσμίες και πίεση.

Δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία ιστοσελίδων.

Τι σπουδάζεις για να γίνεις Σχεδιαστής Πολυμέσων;

Απαιτούνται γνώσεις Πληροφορικής και πολυμέσων, καθώς και σχεδιαστικές δεξιότητες.

Σπουδές μπορούν να γίνουν:

σε Τμήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ι.,

σε προγράμματα με αντικείμενο τα πολυμέσα και την εφαρμοσμένη πληροφορική,

στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στον τομέα Πληροφορικής.

Η συνεχής επιμόρφωση σε λογισμικά γραφικών, animation, video editing και ανάπτυξης εφαρμογών είναι απαραίτητη.

Πού μπορείς να δουλέψεις;

Ο Σχεδιαστής Πολυμέσων μπορεί να απασχοληθεί:

σε διαφημιστικές εταιρείες,

σε εκδοτικούς οργανισμούς,

σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού,

σε οργανισμούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα,

ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική του επιχείρηση ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών.

Λίγες ερωτήσεις για να σκεφτείς

Σου αρέσει να δημιουργείς ψηφιακό περιεχόμενο;

Απολαμβάνεις να συνδυάζεις εικόνα, ήχο και κίνηση;

Θα ήθελες να δουλεύεις σε projects με δημιουργικό και τεχνολογικό χαρακτήρα;

Έχεις υπομονή για λεπτομερή επεξεργασία και διορθώσεις;

Σε ενθουσιάζει η ιδέα να βλέπεις το έργο σου να χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες;

Η περιγραφή που ακολουθεί έχει στόχο να σου δώσει ερεθίσματα για να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς αυτό το επάγγελμα συνδέεται με τον χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο που σου αρέσει να δουλεύεις.

Διάβασέ τη όχι για να αποφασίσεις άμεσα, αλλά για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Ορισμός:

Ο σχεδιαστής πολυμέσων σχεδιάζει εφαρμογές και προγράμματα πολυμέσων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Περιγραφή:

Ο σχεδιαστής πολυμέσων σχεδιάζει εφαρμογές πολυμέσων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οπτικούς δίσκους (cd-roms) και ιστοσελίδες. Συνήθως πρόκειται για παραγωγές με ενημερωτικό, ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό περιεχόμενο, που παρουσιάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στους χρήστες, με την τεχνική κινούμενης εικόνας και ήχου. Οι δραστηριότητες του επαγγελματία είναι: καθορισμός σεναρίου και στόχων του οπτικού δίσκου, της ιστοσελίδας ή γενικά της εφαρμογής πολυμέσων, σχεδιασμός και προγραμματισμός του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα παρουσιαστεί το υλικό, σχεδιασμός των γραφικών της εφαρμογής, ψηφιοποίηση του υλικού και προσθήκη στην εφαρμογή, καθώς και τελική επεξεργασία του έργου και διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

Τα όργανα που χρησιμοποιεί στην εργασία του ο σχεδιαστής πολυμέσων, είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο εκτυπωτής, το σκάνερ, τα απαιτούμενα λογισμικά, κλπ.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τη νέα τεχνολογία, να γνωρίζει πολύ καλά και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των προγραμμάτων του Η/Υ, της εικόνας, του ήχου και του μοντάζ. Να διαθέτει ταλέντο, ευρηματικότητα και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Οφείλει να είναι πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις που συντελούνται στο επιστημονικό πεδίο του ενδιαφέροντός του.

Εκπαίδευση:

Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτούνται γνώσεις σχετικά με τους υπολογιστές και τα πολυμέσα, καθώς και σχεδιαστικές γνώσεις, που μπορούν να αποκτηθούν από αντίστοιχα τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές επίσης προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στις ειδικότητες του τομέα Πληροφορικής.

Σπουδαιότητα:

Σημαντικό ρόλο στην ενασχόληση με το επάγγελμα παίζει η δημιουργική φαντασία του επαγγελματία, που συνδυάζεται επιτυχημένα με τις απαραίτητες γνώσεις υλικού και λογισμικού πολυμέσων, καθώς και με το αναπτυγμένο αισθητικό κριτήριο για τη δημιουργία καλαίσθητων παρουσιάσεων. Απαραίτητες δεξιότητες για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι επίσης η οργανωτικότητα, η επινοητικότητα και η αναλυτική σκέψη.

Περιβάλλον ενασχόλησης:

Οι σχεδιαστές πολυμέσων μπορούν να απασχοληθούν σε διαφημιστικές εταιρίες, σε εκδοτικές εταιρίες, σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογισμικού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ως προγραμματιστές για την ανάπτυξη και παραγωγή λογισμικού εφαρμογών πολυμέσων, ή ακόμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρώντας δική τους επιχείρηση ανάπτυξης και παραγωγής ανάλογων εφαρμογών.

Επαγγελματικές συνθήκες:

Η εργασία του σχεδιαστή πολυμέσων είναι δημιουργική και απαιτεί τη γνώση και το χειρισμό πολλών και πολύπλοκων εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η εργασία εκτελείται σε χώρο γραφείου όπου βρίσκονται τα υπολογιστικά συστήματα. Όπως όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ενασχόληση με τους υπολογιστές, έτσι και η εργασία αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει κούραση στην όραση από την πολύωρη προσήλωση στην οθόνη. Ο σχεδιαστής πολυμέσων είναι εκτεθειμένος στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών και γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικού φίλτρου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο απασχόλησης, γιατί εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του έργου και τον φόρτο εργασίας που έχει ο επαγγελματίας.

Γενικά σχόλια:

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγελματία είναι η αισθητική αντίληψη, η δημιουργική φαντασία και έμπνευση, καθώς και η μεγάλη δεξιότητα στη χρήση των απαραίτητων προγραμμάτων του Η/Υ.
Ο σχεδιαστής πολυμέσων έχει πολύ καλή γνώση του υλικού και λογισμικού των πολυμέσων, καθώς και την ικανότητα διαχείρισης λογισμικού επεξεργασίας γραφικών και λογισμικού δικτύων.