{0215} : Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (Πάτρα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 04/01/2025

Πανεπιστήμιο Πάτρας

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ  και Πληροφορικής (Πάτρα)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πατρών 265 00, Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 996941, 2610 997585, 2610 997586,  2610 997220  Fax: 2610 993469 E-mail: secretary@ceid.upatras.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα σκοπό έχει την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με τα συστήματα των Η/Υ, την αρχιτεκτονική σχεδίαση και το υλικό τους, με την σχεδίαση λογισμικού, καθώς και με θέματα συστημάτων πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Με αντικείμενο τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), οι φοιτητές του τμήματος γνωρίζουν ήδη ότι θα συμμετέχουν στην εξέλιξη και την εφαρμογή της πιο εντυπωσιακής τεχνολογικής επανάστασης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Αυτήν που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και μετασχηματίζει την ανθρώπινη κοινωνία σε Κοινωνία της Πληροφορίας και Κοινωνία της Γνώσης, με την εισαγωγή και διευρυνόμενη χρήση νέων Κοινωνικών Δικτύων, την καθιέρωση Επικοινωνίας από Παντού, αλλά και την ανάδειξη νέων προβλημάτων με παγκόσμιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που περιμένουν τη συμβολή μας στη λύση τους, όπως το Ψηφιακό Χάσμα, ο Ψηφιακός Αναλφαβητισμός, η Ασφάλεια Προσωπικών Δεδομένων.

Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών διακρίνονται σε υποχρεωτικά και κατ” επιλογήν υποχρεωτικά. Από το 4ο εξάμηνο σπουδών και μετά, ο φοιτητές μπορούν επιπρόσθετα να παρακολουθήσουν και μαθήματα επιλογής από τον κατάλογο μαθημάτων που προσφέρονται στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.  

Το Μηχανικών Η/Υ  και Πληροφορικής ιδρύθηκε το 1979, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1980 και είναι ουσιαστικά το πρώτο Τμήμα που ιδρύθηκε στη χώρα με πρόγραμμα σπουδών που εστιάζει στο χώρο της Επιστήμης και, Τεχνολογίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος είναι πενταετές (10 εξάμηνα) και με την  ολοκλήρωσή του, ο απόφοιτος λαμβάνει το Δίπλωμα Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το Πρόγραμμα Σπουδών διαμορφώνεται και προσαρμόζεται δυναμικά (τελευταία αναθεώρηση το 2014). Σταθερός στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας σε όλο το εύρος της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υπολογιστών και Επικοινωνιών και των εφαρμογών τους, καθώς και η συνεχής βελτίωση  των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων.

Στο σχεδιασμό και την οργάνωση του Προγράμματος Σπουδών λαμβάνονται υπόψη οι νέες εξελίξεις στην επιστήμη, οι προτάσεις και σχετικές μελέτες διεθνών επιστημονικών οργανισμών – ιδιαίτερα του Institute for Electrical and Electronic Engineers (IEEE) και του Association for Computing Machinery (ACM) – η δομή και το περιεχόμενο αντίστοιχων προγραμμάτων σε έγκριτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού, η εμπειρία που συσσωρεύεται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σπουδών στο ίδιο το Τμήμα. Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης στη διαμόρφωση της πιο πρόσφατης αναθεώρησης είχαν οι συστάσεις στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης..

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει όλο το εύρος του Computer Science/ Informatics και Computer Engineering.  Πέραν της σφαιρικότητας και του εύρους του Προγράμματος Σπουδών, δίνεται μεγάλη βαρύτητα και στη διαχρονικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης,  η οποία επιτυγχάνεται με συνεχή έμφαση στα βασικά και θεμελιώδη ζητήματα των πεδίων ενδιαφέροντος. Επιπλέον, πέραν του επιστημονικού και τεχνολογικού υπόβαθρου, το Πρόγραμμα Σπουδών έχει σχεδιαστεί ώστε να διευρύνονται  οι ορίζοντες των φοιτητών και σε θέματα ανθρωπιστικού και κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου.

Περίπου τα 2/3 του Προγράμματος Σπουδών (σύμφωνα και με το σύστημα μέτρησης ECTS [EG1], αφιερώνεται σε μαθήματα κορμού που αφορούν όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το υπόλοιπο 1/3 του Προγράμματος Σπουδών,  αποτελείται από υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής καθώς και την υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση και την απόκτηση υψηλού επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων στο χώρο που καλύπτει η ειδικότητα των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος  Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να δραστηριοποιούνται στην μελέτη, έρευνα, σχεδίαση, ανάπτυξη, θεωρητική ανάλυση και κατασκευή συστημάτων λογισμικού και συστημάτων υλικού, στην μελέτη, έρευνα και ανάπτυξη θεωρητικών προσεγγίσεων και κατασκευών που αφορούν σε διεργασίες επικοινωνίας, υπολογισμού, συντονισμού, ανάκτησης, αξιολόγησης καθώς και τη σχεδίαση, κατασκευή, επίβλεψη λειτουργίας, αξιολόγηση, συντήρηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση τήρησης προτύπων υπολογιστικών τεχνουργημάτων, αντικειμένων και εργαλείων και εφαρμογών τους.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος  Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διαρθρώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνονται μαθήματα που διασφαλίζουν: (α) Tη θεμελίωση στις βασικές επιστήμες και τέχνες, (β) την ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου, (γ) την εμβάθυνση και εξειδίκευση στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας. Τέλος, (δ) το 10ο εξάμηνο αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στην εκπόνηση ατομικής Διπλωματικής Εργασίας η οποία είναι υποχρεωτική.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 134320/Ζ1 (ΦΕΚ 3987 τ.Β΄/14.09.2018) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στο Διαδικαστικό Προγραμματισμό,  Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Θεωρία Κυκλωμάτων, Βασικά Ηλεκτρονικά,  Γραμμική Άλγεβρα,  Οντοκεντρικός Προγραμματισμός,  Εργαστήριο Λογικής Σχεδίασης, Διακριτά Μαθηματικά,  Εισαγωγή στους Αλγορίθμους, Πιθανότητες,  Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Αριθμητική Ανάλυση και Περιβάλλοντα Υλοποίησης, Αρχές Γλωσσών Προγραμματισμού και Μεταφραστών, Δομές Δεδομένων,  Παράλληλη Επεξεργασία,  Συστήματα Μετάδοσης Πληροφορίας, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα, Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων,  Δίκτυα Υπολογιστών, Τεχνητή Νοημοσύνη,  Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες, Προγραμματισμός και Συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό, Διδακτική της Πληροφορικής, Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

 Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής  σύμφωνα με το Π.Δ.  44 ΦΕΚ 58 Α/8-3-2009 και με βάση τις γενικές και εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες που καλύπτουν τους κάτωθι τομείς:

α) Τη μελέτη, τη σχεδίαση, την ανάλυση, την κατασκευή, την επίβλεψη κατασκευής και λειτουργίας, την αξιολόγηση, τη συντήρηση, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και την πιστοποίηση τήρησης προτύπων στις εγκαταστάσεις τους και στις πάσης φύσεως εφαρμογές τους στους επιστημονικούς τομείς:

  • των ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • των τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων,
  • της πληροφορικής και των πληροφοριακών συστημάτων και
  • των συστημάτων αυτοματισμού, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και ήχου, επεξεργασίας ομιλίας, γραφικών, κ.λ.π

β) τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής:

  • του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • της πληροφορικής,
  • των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και
  • των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας.

γ) την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά Ερευνητικά Κέντρα στους προαναφερθέντες επιστημονικούς τομείς,

δ) την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Τέλος,  δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των διπλωματούχων Μηχανικών αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών  Η/Υ και Πληροφορικής (και συναφείς πληροφορίες) :

  • Οι απόφοιτοι  εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 149Α 9/5/1936.  στον κλάδο «Ηλεκτρονικών Μηχανικών», όπως και όλοι οι απόφοιτοι των ομοειδών Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί, απόφοιτοι του Τμήματος, ασφαλίζονται στο «Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ)»
  • Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί, απόφοιτοι του Τμήματος, δύνανται να διοριστούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε θέσεις του Κλάδου «ΠΕ 19» (ΠΔ 268/2004, ΦΕΚ 268/ Τεύχος Α’/28.12.2004, συμπλήρωση του ΠΔ 118/1995, ΦΕΚ 75/Τεύχος Α’/18.4.1995)
  • Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί, απόφοιτοι του Τμήματος, δύνανται να διοριστούν σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα στον Κλάδο «ΠΕ Πληροφορικής» (ΠΔ 347/2003, ΦΕΚ 315/Τεύχος Α’/31.12.2003)
  • Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί, απόφοιτοι του Τμήματος, δύνανται να απασχοληθούν σε θέσεις Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, σε κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση του Ιδιωτικού Τομέα της οικονομίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα    των   Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής  προσδιορίζονται με βάση και αφετηρία το  Νόµο 6422/34 της 26/28.11.1934 ΦΕΚ 412, τ.Α’ : “Περί ασκήσεως του επαγγέλµατος του Μηχανολόγου, του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου, ως και του Ναυπηγού,
  • καθώς και του  Π.Δ. 50/2003 (ΦΕΚ 50 τ.Α’), και  Π.Δ. 44, ΦΕΚ 58, τ.Α’/08.04.2009. Επαγγελματική Κατοχύρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στα αντικείμενα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
  • Επίσης, επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων προβλέπονται Π.Δ. 372/03.12.1997 ΦΕΚ 243, τ.Α’. «Μετονομασία τμήματος και Επαγγελματική κατοχύρωση πτυχιούχων τμημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης», Π.Δ.82/2000 (ΦΕΚ 72, τ.Α’/10.03.2000).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

 

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Μηχανικών Η/Υ  και Πληροφορικής Παν. Πατρών. web site: http://alumni.ceid.upatras.gr/
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.  web site: http://www.tee.gr/
  • Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. web site: http://www.epe.org.gr/
  • Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Έργων.  web site: http://www.pedmede.gr/

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024  

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0215

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  214 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων  

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021 

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες  

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 21 %  

Φυσική : 27 %  

Χημεία : 20 %  

Μαθηματικά: 32 %  

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021 

Τομείς :  α) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής. 

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 33 %  

Νέα Ελληνικά : 21 %  

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 23 %  

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 23 % 

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.511

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.260

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.127

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.398

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ