ΔΠΜΣ: Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών

Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

.

ΔΠΜΣ: «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΔΠΜΣ: «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη» Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημιούπολη Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα

Τηλέφωνα:  2610 996945 E-mail : secretary@ceid.upatras.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Ο τομέας των Συστημάτων Επεξεργασίας Σήματος/Πληροφορίας και της Μηχανικής Μάθησης και Νοημοσύνης είναι από τους πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας. Ο εν λόγω τομέας έχει κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία, ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων με εφαρμογές που καλύπτουν και επηρεάζουν ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η ύπαρξη ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού από διασυνδεδεμένες συσκευές, μιας τεράστιας ποικιλίας μορφών της πληροφορίας (σήματα, δεδομένα κλπ), καθώς επίσης και αναρίθμητων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και συσκευών, καθιστά επιτακτική την ανάγκη βαθιάς κατανόησής του.

Το ΔΠΜΣ «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη» θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνικών και συστημάτων για την κάλυψη των ιδιαιτέρων αναγκών της βιομηχανίας σε θέματα επεξεργασίας σήματος/πληροφορίας και μηχανικής μάθησης/νοημοσύνης. Το ΔΠΜΣ «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη» θα λειτουργεί ως πυρήνας εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας, του οποίου το κύρος και η χρησιμότητα θα επεκτείνεται πέραν των ορίων του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ελλάδας γενικότερα, αποτελώντας πόλο έλξης τόσο Ελλήνων όσο και Αλλοδαπών πτυχιούχων/διπλωματούχων.

Το ΔΠΜΣ «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη» έχει σκοπό την εξειδίκευση επιστημόνων σε θέματα θεωρίας, υλοποιήσεων, και εφαρμογών των συστημάτων επεξεργασίας σήματος/πληροφορίας και της μηχανικής μάθησης/νοημοσύνης, ώστε να μπορούν αυτοί να συμβάλουν στην πρόοδο της βιομηχανίας και στην ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης στο συγκεκριμένο αντικείμενο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στόχοι του ΔΠΜΣ «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη» είναι:

Η πλήρης προετοιμασία μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα συστημάτων επεξεργασίας σήματος/πληροφορίας και μηχανικής μάθησης/νοημοσύνης για επαγγελματική ή ερευνητική/ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Η προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποστήριξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την πανεπιστημιακή κοινότητα για την κάλυψη ειδικών αναγκών σε θέματα συστημάτων επεξεργασίας σήματος /πληροφορίας και μηχανικής μάθησης / νοημοσύνης.

Η αξιοποίηση της υποδομής που θα δημιουργηθεί για την επέκταση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και του ρόλου των Πανεπιστημίων, με οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης προς τις εταιρείες, τη βιομηχανία, και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς επίσης, με την οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων σε περιοχές και εφαρμογές σχετικές με τις δραστηριότητες του ΔΠΜΣ.

Η δημιουργία υποδομών σε τεχνολογία και προσωπικό για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της υλικοτεχνικής υποδομής του και του ανθρώπινου δυναμικού που θα πλαισιώνει το ΔΠΜΣ. Τα ανταγωνιστικά αυτά προγράμματα με τη σειρά τους θα στηρίζουν εμμέσως οικονομικά το ΔΠΜΣ.

Τίτλος Σπουδών: Tο ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) σε «Συστήματα Επεξεργασίας Πληροφορίας και Μηχανική Νοημοσύνη».

Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία θα γίνεται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Επίσης η συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να γίνει στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Δεν προβλέπονται τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί Διπλωματούχοι Μηχανικοί Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Διπλωματούχοι Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και άλλων συναφών προς αυτά, Πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και συναφών αντικειμένων, καθώς και Διπλωματούχοι Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών. Οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων μπορούν να προέρχονται από Πανεπιστήμια της ημεδαπής και ομοταγή αναγνωρισμένα ιδρύματα της αλλοδαπής καθώς και από συναφή Τμήματα ΤΕΙ, όπως Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Ηλεκτρονικών ή άλλα συναφή.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25). Δύναται να επιλέγονται, επιπλέον, μέχρι πέντε (5) στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για θέσεις στο ΔΠΜΣ INF_INT καθώς και όσοι έχουν υποτροφία από ελληνικό ή διεθνή οργανισμό. Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και  Ε.Τ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 34 καθώς και της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, και μόνο ένας κατ’ έτος στο ΔΠΜΣ, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45 του ν. 4485/2017.

Διαδικασία επιλογής:

Για την εισαγωγή ΜΦ διενεργείται προκήρυξη (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) με εισήγηση της ΣΕ και απόφαση της ΕΔΕ του ΔΠΜΣ, κάθε ακαδημαϊκό έτος με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου. Η εκάστοτε τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και όλων των δικαιολογητικών ορίζεται από την ΕΔΕ. Η δημοσίευση της προκήρυξης γίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών με ευθύνη του επισπεύδοντος τμήματος.

Η επιλογή γίνεται κυρίως με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: το γενικό βαθμό του πτυχίου/διπλώματος, τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ, την επίδοση σε διπλωματική ή πτυχιακή εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, την επαρκή γνώση ξένης γλώσσα και την τυχούσα ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:

Ο γενικός βαθμός πτυχίου του υποψηφίου που πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με 6,5 στα 10 (6,5/10). Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα αποφοιτήσει, λαμβάνεται υπόψη ο γενικός βαθμός στα μαθήματα που έχει συμπληρώσει επιτυχώς και ο αριθμός των μαθημάτων που έχει συμπληρώσει.

Η επίδοση στην προπτυχιακή διπλωματική εργασία ή πτυχιακή εργασία καθώς και η περιοχή ενδιαφέροντος στην οποία εκπονήθηκε η εργασία.

Η επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας κυρίως της αγγλικής.

Η ερευνητική δραστηριότητα, όπως αυτή προκύπτει από δημοσιευμένο έργο, ή/και την επαγγελματική εμπειρία όπως προκύπτει από τα χρόνια ενασχόλησης (εφόσον υπάρχει), σχετικές με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ.

Οι συστατικές επιστολές.

Η δυνατότητά του για ανεξάρτητη εργασία σε προχωρημένα θέματα έρευνας και ανάπτυξης, όπως αυτή προκύπτει από τεκμηριωμένη δραστηριότητα.

Η προσωπική συνέντευξη.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων (ΕΑΥ) καταρτίζει πίνακα αξιολογικής σειράς των επιτυχόντων, ο οποίος (με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής) επικυρώνεται από την ΕΔΕ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ανέρχεται σε 90. Τα μαθήματα του ΔΜΣ είναι εξαμηνιαία. Για τη λήψη του ΔΜΣ, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά κατ’ επιλογή μαθήματα και τα μαθήματα επιλογής κατά τα δύο εξάμηνα (Α΄ και Β΄ εξάμηνα) και να εκπονήσουν επιτυχώς διπλωματική εργασία κατά το Γ΄ εξάμηνο. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά εξάμηνο, ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά κατ’ επιλογή Μαθήματα

    • Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 1
    • Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 2
    • Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 3

Μαθήματα Επιλογής

    • Μάθημα Επιλογής 1 ή Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 4
    • Μάθημα Επιλογής 2 ή Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 5

Κατάλογος Μαθημάτων Υποχρεωτικά κατ’ επιλογή Α’ Εξαμήνου

    • Θεωρία Εκτίμησης και Ανίχνευσης
    • Στατιστική Επεξεργασία Σήματος και Μάθηση
    • Τεχνητή Νοημοσύνη
    • Θέματα Όρασης Υπολογιστών
    • Αλγόριθμοι Επιστήμης Δεδομένων
    • Ανάλυση και Διαχείριση Μεγάλων και Πολυδιάστατων Δεδομένων

Κατάλογος Μαθημάτων Επιλογής Α’ Εξαμήνου

    • Αρχιτεκτονικές / Αριθμητική Συστημάτων Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων
    • Θεωρία Πληροφορίας
    • Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων
    • Εφαρμοσμένη Βελτιστοποίηση
    • Ασφάλεια Υπολογιστών & Δικτύων
    • Εργαστήριο ΨΕΣ
    • Ειδικά Θέματα Επεξεργασίας Σήματος

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά κατ’ επιλογή Μαθήματα

    • Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 1
    • Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 2

Μαθήματα Επιλογής

    • Μάθημα Επιλογής 1 ή Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 3
    • Μάθημα Επιλογής 2 ή Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 4
    • Μάθημα Επιλογής 3 ή Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή 5

Κατάλογος μαθημάτων Υποχρεωτικά κατ’ επιλογή Β’ Εξαμήνου

    • Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας
    • Αναγνώριση Προτύπων και Μηχανική Μάθηση
    • Στοχαστικά Σήματα και Συστήματα
    • Ανάλυση δεδομένων
    • Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές 3Δ Μοντελοποίησης

Κατάλογος Μαθημάτων Επιλογής Β’ Εξαμήνου

    • Ασύρματες Κινητές Επικοινωνίες
    • Συστήματα Ψηφιακής Επεξεργασίας
    • Ψηφιακή Τεχνολογία και Επεξεργασία Ήχου
    • Ψηφιακή Επεξεργασία Βίντεο
    • Επεξεργασία Ομιλίας και Φυσικής Γλώσσας (Θεωρία και Εργαστήριο)
    • Γραμμική και Συνδυαστική Βελτιστοποίηση
    • Εφαρμοσμένη Μπεϋζιανη Στατιστική
    • Προχωρημένα Θέματα Αδόμητων Δικτύων
    • Ειδικά Θέματα Μηχανικής Μάθησης

Γ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση και Συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ INF_INT θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ