
το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών του Πανεπιστημίου Πατρών
.
ΔΠΜΣ: «Βιοϊατρική Μηχανική»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΔΠΜΣ: «Βιοϊατρική Μηχανική» Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημιούπολη Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα
Τηλέφωνα: 2610 996420 Fax: 2610 997352 E-mail : secretary@ece.upatras.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ-ΒΙΜ) έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση διπλωματούχων μηχανικών και πτυχιούχων ΑΕΙ συναφών ειδικοτήτων στο επιστημονικό πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής καθώς και η εκτέλεση επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στο ως άνω πεδίο.
Σκοπός του ΔΠΜΣ – ΒΙΜ είναι η εκπαίδευση διπλωματούχων μηχανικών και πτυχιούχων ΑΕΙ/ΑΤΕΙ συναφών ειδικοτήτων στο επιστημονικό πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής καθώς και η εκτέλεση επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στο ως άνω πεδίο και συγκεκριμένα:
1. Η εξειδίκευση μηχανικών και επιστημόνων θετικής κατεύθυνσης στις εφαρμογές της τεχνολογίας στην Ιατρική, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και στην προαγωγή της υγείας.
2. Η σε βάθος κατάρτιση και ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η εξειδίκευση όσο και η συμβολή τους στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας, αλλά και στη διαμόρφωση και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης.
Τίτλος Σπουδών: Το ΔΠΜΣ – ΒΙΜ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Βιοϊατρική Μηχανική».
Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) είναι 3 (τρία) ακαδημαϊκά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκπόνησης της ΔΕ.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία των μαθημάτων καθώς και η συγγραφή της Διπλωματικής Εργασίας γίνεται στην Αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Οι φοιτητές δεν καταβάλλουν τέλη φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΔΠΜΣ – ΒΙΜ γίνονται δεκτοί μετά από ανοικτή προκήρυξη και επιλογή, απόφοιτοι των ακόλουθων Τμημάτων/Σχολών: Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ, Μηχανικών ΗΥ και Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Αεροσκαφών, Επιστήμης Υλικών, Ιατρικής, Βιολογίας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πολυτεχνείου Κρήτης, Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιά, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών της ημεδαπής και αλλοδαπής (απαιτείται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ). Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους τριάντα (30) ετησίως.
Διαδικασία επιλογής:
Για την εισαγωγή ΜΦ γίνεται προκήρυξη (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος), με απόφαση της ΕΔΕ του ΔΠΜΣ, κάθε ακαδημαϊκό έτος με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών μέχρι 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η δημοσίευση της προκήρυξης γίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών με ευθύνη του επισπεύδοντος Τμήματος.
Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων είναι τα εξής:
Βαθμό αποφοίτησης της τάξης 7/10 ή ισοδύναμο αυτού συνεκτιμώντας και την κατάταξη αποφοίτησης (Άριστα, Λίαν Καλώς) πολλαπλασιασμένο επί τρία (3).
Τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με τα μαθήματα του ΔΠΜΣ. (Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς) πολλαπλασιασμένο επί δύο (2).
Την επίδοση στην διπλωματική εργασία (όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο) (Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς).
Πιθανή ερευνητική δραστηριότητα (δημοσιεύσεις) ή/και επαγγελματική εμπειρία, σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ (Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς).
Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (επίπεδου Β2 ή μεγαλύτερο του κρατικού τίτλου γλωσσομάθειας) (Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς).
Το τμήμα προέλευσης του υποψηφίου.
Των συστατικών επιστολών που προσκομίζει.
Άλλα προσόντα (γνώση άλλων ξένων γλωσσών, ικανότητα χρήσης Η/Υ κ.τ.λ.).
Συνέντευξη του υποψηφίου (συνεκτίμηση της προσωπικότητας, της επιστημονικής συγκρότησης).
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων (Ε.Α.Υ.) καταρτίζει πίνακα αξιολογικής σειράς των επιτυχόντων, ο
οποίος επικυρώνεται από την ΕΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμολογία που προκύπτει από τα ανωτέρω κριτήρια. Μετά την κατάρτιση του πίνακα επιλέγονται οι υποψήφιοι μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός 30, ενώ στην περίπτωση που δεν εγγραφούν κάποιοι συμπληρώνεται ο αριθμός 30 από τους επόμενους στον πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των επιλαχόντων υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών, επιλέγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (Π.Μ. ή ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχεται σε ενενήντα (90). Για τη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε συνολικά 14 εξαμηνιαία μαθήματα (δηλαδή 5 υποχρεωτικά + 2 επιλογής στο Α’ εξάμηνο, και 4 υποχρεωτικά + 3 επιλογής στο Β’ εξάμηνο), καθώς και να εκπονήσουν επιτυχώς τη διπλωματική εργασία κατά το Γ’ εξάμηνο. Τα μαθήματα πιστώνονται με συνολικό φόρτο εργασίας εξήντα (60) ECTS και η διπλωματική εργασία με συνολικό φόρτο εργασίας τριάντα (30) ECTS. Το πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο ορίζεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ I (ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ)
- ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ II (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΑΤΟΜΙΑ)
- ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
- ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
Μαθήματα Επιλογής (2)
-
- ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
- ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
- ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 4
- ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΣΗΜΑΤΩΝ
- ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ
- ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
- ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Μαθήματα Επιλογής
-
- ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ
- ΒΙΟΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
- ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
- ΒΙΟΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
- ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
- ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 4
- ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ
- ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ
Γ’ εξάμηνο:
-
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2024)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1715 τ.Β’/17.05.2018
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 3867 τ.Β’/06.09.2018 και ΦΕΚ 2460 τ.Β’/10.06.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΔΠΜΣ: http://www.biomed.upatras.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.