το άρθρο ενημερώθηκε στις 06/09/2024
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Σχολή Μηχανικών
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Σερρών, Τέρμα Μαγνησίας, 62124 Σέρρες.
Τηλ. : 23210 49124, 23210 49125 Fax : 23210 49285 E-mail: mech_eng@teiser.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων που θα ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού σε οικοδομές, βιομηχανίες, κλπ.
Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, τόσο στα κλασσικά όσο και στα διαρκώς εξελισσόμενα νέα πεδία στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού, συνδυάζοντας την αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Μηχανολόγος Μηχανικός είναι σε θέση να δημιουργεί τεχνικά συστήματα μέσω κατάλληλης επίλυσης προβλημάτων με αντικρουόμενες απαιτήσεις και προδιαγραφές, δημιουργώντας αποδοτικές λύσεις μέσα από τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ευρέος φάσματος μηχανολογικών προϊόντων.
Διάρκεια σπουδών : Σύμφωνα με την Υ.Α. αριθμ. 104087/Ζ1 (ΦΕΚ 2657 τ.Β’/01.07.2019) η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.
Η επιστήμη της Μηχανολογίας είχε, ανέκαθεν, ιδιαίτερα ευρεία απήχηση λόγω των πολλαπλών εφαρμογών της στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για τον επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κίνησης και συστημάτων παραγωγής & μεταφοράς ισχύος. Στον «τομέα ευθύνης» της επιστήμης της Μηχανολογίας εμπίπτει και ο σχεδιασμός συστημάτων που δεν περιλαμβάνουν κίνηση ή μεταφορά ισχύος, όταν αυτά υπόκεινται σε υψηλές πιέσεις ή/και θερμοκρασίες. Έτσι, ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός είναι σε θέση να διαχειριστεί την παραγωγική διαδικασία με ολιστικό τρόπο, από τη σύνταξη της ιδέας για ένα αντικείμενο, μέχρι την κατανόηση των απαραίτητων διεργασιών για να λειτουργήσει αυτό, και, από την παραγωγή και βελτιστοποίηση του αντίστοιχου ολοκληρωμένου στοιχείου, μέχρι και την ενσωμάτωσή του σε μεγαλύτερα συστήματα. Όλα τα παραπάνω, αντανακλώνται πολύ εμφατικά στα Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.).
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. καλύπτει πλήρως το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της Μηχανολογίας, το οποίο αφορά στη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή & λειτουργία μηχανών και εγκαταστάσεων, καθώς και συστημάτων παραγωγής & διαχείρισης ενέργειας, με γνώμονα την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των φοιτητών, την οικονομία, την κοινωνική αποδοχή, και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε., είναι η προσφορά ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με εφαρμογή στην αγορά εργασίας.
Ακολούθως, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών είναι ισόποσα μοιρασμένο μεταξύ της ανάπτυξης ενός στέρεου θεωρητικού υποβάθρου και της απόκτησης τεχνικών δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση των φοιτητών σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, ενισχύοντας έτσι την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής γνώσης και τεχνολογικής εφαρμογής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναμένεται πως οι απόφοιτοί μας είναι σε θέση να συμπληρώσουν το κενό μεταξύ των αυξανόμενων απαιτήσεων των εκάστοτε εργασιακών φορέων για εξειδίκευση και αριστεία, και των δεξιοτήτων που διατίθενται σήμερα στην αγορά εργασίας.
Κατά τα πρώτα τρία έτη, δηλαδή από το 1ο έως και το 6ο εξάμηνο, οι φοιτητές ολοκληρώνουν τον βασικό κύκλο των μαθημάτων κορμού. Από το 7ο έως και το 10ο εξάμηνο των σπουδών τους, οι φοιτητές καλούνται να διαμορφώσουν το γνωστικό τους πεδίο ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις εξειδίκευσης, επιλέγοντας συγκεκριμένη ομάδα από τα προσφερόμενα μαθήματα ειδικότητας (στο 7ο και το 8ο εξάμηνο) και τα αντίστοιχα μαθήματα εξειδίκευσης (στο 9ο και το 10ο εξάμηνο), κάτι που αφορά στην επιλογή κατεύθυνσης.
Στο Τμήμα λειτουργούν δύο κατευθύνσεις, αυτή των Κατασκευαστών Μηχανολόγων Μηχανικών και η αντίστοιχη των Ενεργειακών Μηχανολόγων Μηχανικών, οι οποίες, όμως, οδηγούν στην απονομή ενιαίου Διπλώματος Μηχανολόγου Μηχανικού για το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος. Το Δίπλωμα παρέχει στο σύνολο των αποφοίτων τα ίδια επαγγελματικά́ δικαιώματα και τις ίδιες, ουσιαστικά, γνώσεις όσον αφορά στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού. Η κατεύθυνση μαθημάτων την οποία δύναται να επιλέξει ο φοιτητής, απλώς τον διευκολύνει να εμβαθύνει στην επιστημονική περιοχή που τον ενδιαφέρει περισσότερο και δεν αναγράφεται στο Δίπλωμά του. Κατά το 9ο και 10ο εξάμηνο των σπουδών, η καθεμιά εκ των δύο (ευρέως περιεχομένου) κατευθύνσεων διασπάται σε δύο επιπλέον Εξειδικεύσεις. Σε αυτές έχει ενταχθεί ένας αριθμός μαθημάτων τεχνολογιών αιχμής σε θέματα ενέργειας και κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των θεματικών περιοχών του περιβάλλοντος, των νέων υλικών και της προσθετικής Μηχανικής.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Χημική Τεχνολογία,Αντοχή των Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών, Μετάδοση Θερμότητας, Ποιοτικός Έλεγχος-Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικής, Μηχανουργική Τεχνολογία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Τεχνολογία Θέρμανσης, Σχεδίαση με Η/Υ, Στοιχεία Μηχανών, Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Υδροδυναμικές Μηχανές, Ειδικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Κατεργασίες (Συμβατικές / Μη Συμβατικές) – Εργαλειομηχανές, Βιομηχανικά Συστήματα Κίνησης, Βιομηχανικός Έλεγχος & Αυτοματισμοί, Ατμολέβητες & Ατμοστρόβιλοι-Αεριοστρόβιλοι, Ενεργειακή Διαχείριση Ανανεώσιμων Πόρων, Σχεδιασμός και Υπολογισμός ΜΕΚ, Αυτοματισμός & Προγραμματισμός Εργαλειομηχανών, Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές, Ψύξη-Κλιματισμός-Αερισμός, Τεχνικό-Οικονομική Ανάλυση & Προγραμματισμός Έργων, Μεθ. Υπολογισμός Κατασκευών με Η/Υ (3D Μοντελ.), Αντιρρυπαντική Τεχνολογία, Ενεργειακός Έλεγχος – Επιθεώρηση Κτιρίων, Τεχνολογία Καυσίμων- Συστήματα Καύσης, Μεταλλικές Κατασκευές, Συστήματα Ευφυούς Ελέγχου & Ρομποτική, Ολική Ποιότητα – Στατιστικός Έλεγχος, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://mech.ihu.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης, που εκτείνεται πρακτικά σε όλη την ελληνική αγορά, όπως:
- Δημόσιος Τομέας και Ο.Τ.Α..
- Ιδιωτικός τομέας.
- Προσωπικές Επιχειρήσεις (ελεύθερο επάγγελμα).
Επισημαίνεται ότι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, παρότι παραδοσιακή ειδικότητα, έχουν γενικά υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι απασχολούνται κυρίως σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και ο ενεργειακός, που τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μεγάλο δυναμισμό.
Ειδικότερα, τα πεδία απασχόλησης της ειδικότητας αυτής αναλύονται ως εξής:
1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
- Παραγωγή.
- Έλεγχος Ποιότητας.
- Εφαρμογή Προτύπων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος (Συστήματα ISO 9000, 14000 κλπ).
- Συντήρηση.
- Μελέτες Παραγωγής και Σχεδιασμού Προϊόντων.
- Διαχείριση Ενέργειας.
- Εφοδιαστική (Logistics).
- Προμήθειες – Διαχείριση Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.
- Πωλήσεις.
2. ΕΜΠΟΡΙΟ
- Τεχνικές Πωλήσεις.
- Προώθηση και Προβολή Προϊόντων.
3. ΜΕΛΕΤΕΣ
- Μελέτες Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων.
- Οικονομοτεχνικές μελέτες.
- Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου (Ασφάλειας).
- Ενεργειακές Μελέτες.
- Μελέτες Φυσικού Αερίου.
4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
- Ως Ελεύθερος Επαγγελματίας.
- Ως Υπάλληλος Επιχείρησης.
- Ως Υπάλληλος Εταιρείας Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης.
5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
- Συντήρηση συστημάτων Θέρμανσης, Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
- Επίβλεψη Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων.
- Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού/εγκαταστάσεων (πχ. Ανελκυστήρων, γεννητριών, δικτύων πεπιεσμένου αέρα και αερίων κλπ.).
6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
- Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων αντιρύπανσης.
- Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).
- Σχεδιασμός, εγκατάσταση και λειτουργία άλλων έργων προστασίας περιβάλλοντος.
7. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
- Κατασκευή Συντήρηση και Λειτουργία Δικτύων.
- Εμπορία συναφούς εξοπλισμού.
8. ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (LOGISTICS, TRANSPORTATION)
9. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
- Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, Σχολές Μαθητείας (ΟΑΕΔ).
- Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
- Ερευνητικοί Φορείς, Ιδρύματα και Ινστιτούτα.
10. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Ενεργειακά έργα.
- Εξοικονόμηση Ενέργειας.
- Ενεργειακή Επιθεώρηση (Energy Auditing).
- Εμπορία σχετικού εξοπλισμού.
11. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
- Δημόσια Έργα.
- Ιδιωτικά Έργα.
12. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί, η απόκριση του προγράμματος Σπουδών, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013 (MIS 299917), και αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου 2001 – 2011. Η εν λόγω ανάλυση υποδεικνύει πως το 85% των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εισήλθε στην αγορά εργασίας μέσα στους πρώτους 12 μήνες από τη λήψη του Διπλώματος.
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
- Μηχανολόγος Μηχανικός – Α
- Μηχανολόγος Μηχανικός – Β
- Μηχανολόγος Μηχανικός Βιομηχανίας
- Μηχανολόγος Μηχανικός Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής
- Τεχνολόγος Μηχανολογίας
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1619
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 129 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς : α) Μηχανολογίας, β) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.160
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.340
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.920
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.640
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων