το άρθρο ενημερώθηκε στις 10/03/2025
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Σχολή Μηχανικών
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
Έδρα :
Διεύθυνση: Ηράκλειο Κρήτης. Τ.Κ. 71 004
Τηλ. 2810 379848,ω2810 379742 Fax: 2810 379859, Ε-mail: secretariat-mec@staff.hmu.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων που θα ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού σε οικοδομές, βιομηχανίες, κλπ.
Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, τόσο στα κλασσικά όσο και στα διαρκώς εξελισσόμενα νέα πεδία στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού, συνδυάζοντας την αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Μηχανολόγος Μηχανικός είναι σε θέση να δημιουργεί τεχνικά συστήματα μέσω κατάλληλης επίλυσης προβλημάτων με αντικρουόμενες απαιτήσεις και προδιαγραφές, δημιουργώντας αποδοτικές λύσεις μέσα από τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ευρέος φάσματος μηχανολογικών προϊόντων.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα).
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η δομή του περιλαμβάνει ένα βασικό κορμό Μηχανολογίας έξι εξαμήνων, τον οποίο ακολουθούν τρία εξάμηνα ειδίκευσης. Η τελευταία παρέχεται μέσω τριών Κατευθύνσεων Σπουδών :
- Της Ενεργειακής,
- της Κατασκευαστικής και
- της κατεύθυνσης Ρομποτικής – Μηχατρονικής.
Το Τμήμα θεωρεί ότι ικανοποιεί όλα τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως αντίστοιχο των ομώνυμων Τμημάτων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών.
Η Επιτροπή που προβλέπεται για να επικυρώσει κάτι τέτοιο θα συσταθεί και θα αποφανθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα θα συμμορφωθεί σε πιθανές υποδείξεις, ώστε οι απόφοιτοί του να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αντίστοιχους των άλλων Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών πενταετούς φοίτησης.
Ας σημειωθεί επίσης ότι, όταν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τότε το πενταετές πρόγραμμα σπουδών αναγνωρίζεται ως επιπέδου «integrated masters” – N. 4485/2017, Άρθρο 46.”
Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Αριθμ. 47660/Ζ1 (ΦΕΚ 1920 τ.Β’/13.05.2021) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Χημική Τεχνολογία,Αντοχή των Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών, Μετάδοση Θερμότητας, Ποιοτικός Έλεγχος-Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικής, Μηχανουργική Τεχνολογία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Τεχνολογία Θέρμανσης, Σχεδίαση με Η/Υ, Στοιχεία Μηχανών, Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Υδροδυναμικές Μηχανές, Ειδικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Κατεργασίες (Συμβατικές / Μη Συμβατικές) – Εργαλειομηχανές, Βιομηχανικά Συστήματα Κίνησης, Βιομηχανικός Έλεγχος & Αυτοματισμοί, Ατμολέβητες & Ατμοστρόβιλοι-Αεριοστρόβιλοι, Ενεργειακή Διαχείριση Ανανεώσιμων Πόρων, Σχεδιασμός και Υπολογισμός ΜΕΚ, Αυτοματισμός & Προγραμματισμός Εργαλειομηχανών, Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές, Ψύξη-Κλιματισμός-Αερισμός, Τεχνικό-Οικονομική Ανάλυση & Προγραμματισμός Έργων, Μεθ. Υπολογισμός Κατασκευών με Η/Υ (3D Μοντελ.), Αντιρρυπαντική Τεχνολογία, Ενεργειακός Έλεγχος – Επιθεώρηση Κτιρίων, Τεχνολογία Καυσίμων- Συστήματα Καύσης, Μεταλλικές Κατασκευές, Συστήματα Ευφυούς Ελέγχου & Ρομποτική, Ολική Ποιότητα – Στατιστικός Έλεγχος, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://mech.hmu.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ακαδ. έτος 2024-2025)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικές Προοπτικές :
Η Μηχανολογία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και ραγδαία εξελισσόμενες επιστήμες που διαχρονικά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Μηχανολογία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα περιοχών όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η επιστήμη και τεχνολογία των υλικών, ο σχεδιασμός μηχανών και τα συστήματα ελέγχου τεχνολογικών συστημάτων.
Οι δραστηριότητες του Μηχανολόγου Μηχανικού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έρευνα και ανάπτυξη, το σχεδιασμό, τις δοκιμές και την παραγωγή προϊόντων και συστημάτων, την οργάνωση παραγωγής και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το Τμήμα ετοιμάζει τους νέους μηχανικούς έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη και να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σύμφωνα με την νομοθεσία, έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού για εκπόνηση μελετών και επίβλεψη ηλεκτρο-μηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων. Επίσης μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Μελετητών και στο Μητρώο Κατασκευαστών (κατηγορίες Η/Μ, βιομηχανικών, ενεργειακών, υδραυλικών έργων).
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν μεταξύ άλλων:
- σε βιομηχανικές επιχειρήσεις (διυλιστήρια, χημικές, τροφίμων, μετάλλων κ.α.)
- σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις
- σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
- σε γραφεία μελετών και συμβούλων
- σε αναπτυξιακές εταιρίες και οργανισμούς
- σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση)
- σε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία)
- σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια
- ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 7373 τ.Β’/31.12.2024 έχουμε την αντιστοιχία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) με Τμήμα Ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Στην ανωτέρω αντιστοιχία συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας του.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού καθορίζονται με το άρθρο 5 του Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 187 τ.Α΄/05.11.2018). Η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού προϋποθέτει απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται αποκλειστικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (T.E.E.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν δε της αδειοδοτήσεως αυτής, ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού – μέλους Τ.Ε.Ε.».
Δείτε αναλυτικά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Μηχανολόγου Μηχανικού: εδώ
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
- Μηχανολόγος Μηχανικός – Α
- Μηχανολόγος Μηχανικός – Β
- Μηχανολόγος Μηχανικός Βιομηχανίας
- Μηχανολόγος Μηχανικός Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής
Επιπλέον πρόσφατη παρουσίαση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών πιέζοντας εδώ ή στην ακόλουθη εικόνα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1659
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,90
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 120 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς : α) Μηχανολογίας β) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.645
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.395
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.130
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.200
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων