
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Οι διεργασίες της μηχανολογικής και χημικής βιομηχανίας, οι οργανωτικές και διοικητικές τεχνικές της παραγωγικής διαδικασίας και μεταποίησης αποτελούν το αντικείμενο εργασίας του μηχανολόγου μηχανικού βιομηχανίας. Το γνωστικό του αντικείμενο καλύπτουν οι εξής τομείς: Ενέργειας, Βιομηχανικών Διεργασιών και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Μηχανικών Υλικών και Κατεργασιών και Οργάνωσης και Βιομηχανικής Διοίκησης.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο βιομηχανικός χώρος και το γνωστικό αντικείμενο του μηχανολόγου μηχανικού, προσδιορίζουν κάθε φορά τις συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζεται. Ως υπάλληλος ακολουθεί κανονικό ωράριο, ενώ ως ελεύθερος επαγγελματίας συνήθως το υπερβαίνει.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι συνεπής και υπεύθυνος και να διαθέτει πνεύμα συνεργασίας. Η ικανότητα να οργανώνει, να διευθύνει και να επιβλέπει τις εργασίες που εκτελούνται, είναι απαραίτητη. Η καλή σωματική υγεία και η αντοχή είναι απαραίτητα προσόντα για την αντιμετώπιση των αντίξοων εργασιακών συνθηκών, που πιθανόν να συναντήσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα πολυτεχνικά Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί η ίδρυση ανάλογου τμήματος «Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας», ως ένα από τα τρία ακαδημαϊκά Τμήματα της νεοϊδρυθείσας τότε Σχολής Επιστημών Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Δ. 302/31.05.1985), η οποία μετονομάστηκε το 2001 σε Πολυτεχνική Σχολή. Το 2009, το Τμήμα μετονομάσθηκε σε «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών» (Π.Δ. 26/16.03.2009).
Τομείς Απασχόλησης:
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ιδιωτικά γραφεία μελετών και συμβούλων επιχειρήσεων, ερευνητικά ινστιτούτα, αναπτυξιακές εταιρείες και οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση), δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. νομαρχίες, δήμους, υπουργεία) κ.α.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)