{0392} : Μηχανολόγων Μηχανικών (Αιγάλεω)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31/12/2024

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα  Μηχανολόγων Μηχανικών (Αιγάλεω)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη 2 Θηβών 250, 12244 Αιγάλεω.

Τηλέφωνο:  210 5381227, 210 5381421, 210 5381506 E-mail: mhxanologia@puas.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός  του τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων  που θα ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού σε οικοδομές, βιομηχανίες, κλπ.

Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, τόσο στα κλασσικά όσο και στα διαρκώς εξελισσόμενα νέα πεδία στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού, συνδυάζοντας την αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Μηχανολόγος Μηχανικός είναι σε θέση να δημιουργεί τεχνικά συστήματα μέσω κατάλληλης επίλυσης προβλημάτων με αντικρουόμενες απαιτήσεις και προδιαγραφές, δημιουργώντας αποδοτικές λύσεις μέσα από τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ευρέος φάσματος μηχανολογικών προϊόντων.

Διάρκεια σπουδών : Σύμφωνα με την Υ.Α. 93899/Ζ1 (ΦΕΚ 2323 τ.Β’/13.06.2019) η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 5 έτη (10 εξάμηνα).

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός δημιουργεί τεχνικά συστήματα μέσω μετατροπής ενέργειας, ύλης και σημάτων κατά τρόπο ώστε να επιλύει προβλήματα με αντικρουόμενες απαιτήσεις και προδιαγραφές δημιουργώντας αποδοτικές λύσεις μέσα από τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ευρέος φάσματος μηχανολογικών προϊόντων.

Στα γνωστικά αντικείμενα του Μηχανολόγου αναφέρονται ενδεικτικά εκείνα της Μηχανικής, των Στοιχείων Μηχανών, του Σχεδιασμού Μηχανολογικών Κατασκευών, των Κατεργασιών Αφαίρεσης Υλικού (Κοπής), των Τεχνολογιών Προσθετικής Κατασκευής (Τρισδιάστατης Εκτύπωσης), της Αεροδυναμικής, της Τεχνολογίας Υλικών, της Μετάδοσης Θερμότητας, της Μηχανικής Ρευστών, των Θερμικών και Ρευστοδυναμικών Μηχανών, της Αξιοποίησης των Ήπιων Μορφών Ενέργειας, της Προστασίας Περιβάλλοντος, της Θέρμανσης-Ψύξης-Κλιματισμού, της Τεχνολογίας Μετρήσεων, της Επιχειρησιακής Έρευνας και Διοίκησης Παραγωγής.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι διπλωματούχοι του Τμήματος έχουν αποκτήσει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο με τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να μπορούν να απασχοληθούν και δραστηριοποιηθούν ως υπεύθυνοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, σε τομείς της αρμοδιότητάς τους, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αυτοδύναμα ή ως στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών Μηχανολογικού αντικειμένου, καθώς και σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και γενικότερα για την άσκηση των δραστηριοτήτων του Μηχανολόγου Μηχανικού όπως προβλέπονται από το Π.Δ. 99/05.11.2018 (ΦΕΚ Α’187).

Το νέο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών  του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Καθιερώνεται ενιαίος κύκλος σπουδών και ενιαίος τίτλος Μηχανολόγου Μηχανικού για το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος. Σε καθένα από τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα προσφέρονται έξι μαθήματα Γενικής ή Ειδικής Υποδομής. Από το 5ο εξάμηνο οι φοιτητές καλούνται να διαμορφώσουν το γνωστικό τους πεδίο ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις εξειδίκευσης, επιλέγοντας δύο (2) από συνολικά τέσσερα (4) προσφερόμενα μαθήματα ειδικότητας (ΜΕ) ανά εξάμηνο, από τον Ενεργειακό και Κατασκευαστικό Τομέα του Τμήματος.
  • Προσφέρονται σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα και ενσωματώνονται νέες εκπαιδευτικές τεχνικές σε υφιστάμενα παραδοσιακά μαθήματα.
  • Ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των μελών του Τμήματος, με την εισαγωγή και καθιέρωση μαθημάτων, τα οποία θα υποστηρίζονται από ομάδα (κατά κανόνα τριμελή) διδασκόντων, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνθεση γνώσεων και επιστημονικών προσεγγίσεων, η υποστήριξη παιδαγωγικά της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας και η αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση των φοιτητών.
  • Αξιοποιείται η Εργαστηριακή υποδομή του Τμήματος καθώς και η επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της έρευνας των μελών του Τμήματος.

Κατά τα τρία πρώτα έτη οι φοιτητές ολοκληρώνουν τον βασικό κύκλο των μαθημάτων κορμού. Από το 5ο έως το 9ο εξάμηνο σπουδών, οι φοιτητές καλούνται να διαμορφώσουν το γνωστικό τους πεδίο ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις τους ή επιθυμίες εξειδίκευσης, επιλέγοντας από τα προσφερόμενα επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας κάθε εξαμήνου, και στις δύο κατευθύνσεις μαθημάτων του Τμήματος.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος εξασφαλίζει γενικά στους αποφοίτους του δεξιότητες ώστε να:

Εφαρμόζουν τις γνώσεις τους στα σύγχρονα προβλήματα της βιομηχανίας, πάνω στο αντικείμενό τους.

Γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογίες σ το εύρος των τεχνολογιών στις οποίες έχουν εξειδικευθεί.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία για την επίλυση τεχνικών και επιστημονικών προβλημάτων, όπως χρήση των συστημάτων πληροφορικής, χρήση υπολογιστή, χρήση πακέτων λογισμικού.

Έχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων προϊόντων και υπηρεσιών και ικανότητα στην ανάπτυξη καινοτομίας.

Είναι ικανοί να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν και να διοικήσουν ένα συγκεκριμένο έργο.

Είναι σε θέση να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να επικοινωνούν αποτελεσματικά γραπτά και προφορικά και να μπορούν να αποδίδουν μέσα σε μία ομάδα στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν ατομικά την εξέλιξη του αντικειμένου τους και να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους

Είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία και την κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 168262/Ζ1 (ΦΕΚ 5524 τ.Β’/17.12.2020) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το  Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα εκάστου Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Χημική Τεχνολογία,Αντοχή των Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών, Μετάδοση Θερμότητας, Ποιοτικός Έλεγχος-Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικής, Μηχανουργική Τεχνολογία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Τεχνολογία Θέρμανσης, Σχεδίαση με Η/Υ, Στοιχεία Μηχανών, Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Υδροδυναμικές Μηχανές, Ειδικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Κατεργασίες (Συμβατικές / Μη Συμβατικές) – Εργαλειομηχανές, Βιομηχανικά Συστήματα Κίνησης, Βιομηχανικός Έλεγχος & Αυτοματισμοί, Ενεργειακή Διαχείριση Ανανεώσιμων Πόρων, Σχεδιασμός και Υπολογισμός ΜΕΚ, Αυτοματισμός & Προγραμματισμός Εργαλειομηχανών, Ψύξη-Κλιματισμός-Αερισμός, Τεχνικό-Οικονομική Ανάλυση & Προγραμματισμός Έργων, Αντιρρυπαντική Τεχνολογία, Ενεργειακός Έλεγχος – Επιθεώρηση Κτιρίων, Τεχνολογία Καυσίμων- Συστήματα Καύσης, Μεταλλικές Κατασκευές, Συστήματα Ευφυούς Ελέγχου & Ρομποτική, Ολική Ποιότητα – Στατιστικός Έλεγχος,  κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικές Προοπτικές :

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οδηγεί στην απόκτηση τίτλου μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), ανοίγοντας δρόμους σε επαγγελματική απασχόληση σε πολλούς τομείς. Οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη βιομηχανία, την εκπαίδευση, την έρευνα, τις ενεργειακές τεχνολογίες, και άλλους τομείς, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, με κατάλληλη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Η συνεχής προσαρμογή του τμήματος στις ανάγκες της αγοράς εξασφαλίζει σύγχρονη εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μηχανολογικών κατασκευών, η συντήρηση εγκαταστάσεων, τα ενεργειακά έργα και οι τεχνολογίες αντιρύπανσης, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, η έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και ενεργειακής επιθεώρησης. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με νέα  ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε ΦΕΚ 6625 τ.Β’/03.12.2024 χορηγήθηκαν Επαγγελματικά Δικαιώματα – αντιστοίχισης με τα αντίστοιχα πολυτεχνικά τμήματα,  στους πτυχιούχους του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

.

.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος : TEE | ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0392

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,11

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  138 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 28 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 27 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Μηχανολογίας,  β)  Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.483

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.367

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.000

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.150

 

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ