{1620} : Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Σέρρες)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26/04/2025

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Σέρρες)

Έδρα :

Διεύθυνση: Τέρμα Μαγνησίας,  ΔΙ.ΠΑ.Ε. Πανεπιστημιούπολη Σερρών Τ.Κ. 62124

Τηλ. 23210 49107 E-mail: dpt_geomatics@teicm.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του νέου τμήματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην οργάνωση και διαχείριση του χώρου, με την χρήση τοπογραφικών  και φωτογραμμετρικών οργάνων και μεθόδων, με στόχο την αξιοποίηση σε μελέτες οδοποιίας, υδραυλικής, πολεοδομίας, χωροταξίας, κτηματολογίων  κ.α.

Το Τμήμα παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση και έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση των γνώσεων στην Τεχνολογία και την Επιστήμη της Τοπογραφίας με την θεωρητική και πρακτική διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Έτσι, παρέχει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευσή τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές καθίστανται ικανοί να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Διάρκεια σπουδών : Σύμφωνα με την Υ.Α. αριθμ. 104087/Ζ1 (ΦΕΚ 2657 τ.Β’/01.07.2019)  η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 5 έτη (10 εξάμηνα).

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, καλύπτει τη γνωστική περιοχή της οργάνωσης και διαχείρισης του χώρου και συγκεκριμένα τη δημιουργία και ενημέρωση του κατάλληλου υπόβαθρου με χρήση τοπογραφικών και φωτογραμμετρικών οργάνων και μεθόδων, με στόχο την αξιοποίηση του σε μελέτες οδοποιίας, υδραυλικής, πολεοδομίας, χωροταξίας, κτηματολογίου, γεωργικής ανάπτυξης, με χρήση σύγχρονων μεθόδων της επιστήμης και αρωγό την πληροφορική.

Οι σπουδές στο Τμήμα αυτό αποσκοπούν στην κάλυψη ιδίως των ακολούθων τομέων της επιστήμης της Γεωπληροφορικής:

  • Δημιουργία, ενημέρωση χαρτογραφικού υπόβαθρου
  • Διαχείριση πληροφοριών χώρου.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, αποκτούν τις απαραίτητες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να απασχοληθούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών δημιουργεί ένα γνωστικό υπόβαθρο με το συνδυασμό μαθημάτων ειδικότητας που εντάσσονται στους γνωστικούς χώρους της Γεωδαισίας, της Φωτογραμμετρίας και της Γεωπληροφορικής και το οποίο συμπληρώνεται από μαθήματα που οδηγούν σε εμβάθυνση και εξειδίκευση σε επιμέρους σημαντικά θέματα που περιλαμβάνουν (αλλά δεν εξαντλούνται) (Πολεοδομία, Τηλεπισκόπηση, ανάπτυξη διαδικτυακών Γεωπληροφοριακών Συστημάτων, ανάπτυξη εφαρμογών Γεωπληροφορικής, Χωροταξία, κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 1776 τ.Β΄/10.04.2025 η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254)

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ανώτερα Μαθηματικά, Τεχνικό & Τοπογραφικό Σχέδιο, Βασικές Αρχές Γεωδαισίας – Τοπογραφίας, Γεωμετρικές Απεικονίσεις, Φυσική, Θεωρία Σφαλμάτων & Συνορθώσεις Παρατηρήσεων, Τοπογραφικά Όργανα & Μέθοδοι Μετρήσεων, Ηλεκτρονική Σχεδίαση, Εφαρμογές Προγραμματισμού, Αποτυπώσεις – Χαράξεις, Τοπογραφικά Δίκτυα & Υπολογισμοί, Γενική & Μαθηματική Χαρτογραφία, Φυσική Γεωγραφία & Διαχείριση Περιβάλλοντος, Τοπογραφικές Ασκήσεις Υπαίθρου, Γεωδαισία, Φωτογραμμετρία, Οδοποιία (Γεωμετρικός Σχεδιασμός), Εφαρμοσμένη Υδραυλική, Δορυφορικός Εντοπισμός, Τηλεπισκόπηση, Συγκοινωνιακά Έργα – Οικονομοτεχνικά Στοιχεία, Υδραυλικά Συστήματα, Γεωγραφική Ανάλυση, Γεωδαιτικές-Τοπογραφικές Εφαρμογές, Κτηματολόγιο, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Πολεοδομία, Βάσεις Χωρικών Δεδομένων & Ψηφιακή Χαρτογραφία, Διαχείριση Γης & Αξίες Ακινήτων, Πλοήγηση & Εφαρμογές, Εφαρμογές Κτηματολογίου & Συστήματα Πληροφοριών Γης, Εφαρμογές Φωτογραμμετρίας, Χωροταξία & Περιφερειακή Ανάπτυξη, Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις, Εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών & Υποστήριξη Χωρικών Αποφάσεων, Ειδικά Θέματα Βάσεων Χωρικών Δεδομένων & Θεωρία Συστημάτων, Σχεδιασμός Οδικών Έργων, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι   Μηχανικοί  Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής  αποκτούν τις απαραίτητες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να απασχοληθούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών. 

Ειδικότερα ο πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,απασχολείται σε:

  • Μελέτες τοπογραφίας
  • Προσέγγιση του αγροτικού χώρου (διανομή, αναδασμός, εντοπισμός, καταγραφή και ανάλυση θεματικής πληροφορίας των αγρών)
  • Χαρτογραφική υποδομή και θεματικούς χάρτες
  • Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές μελέτες ¨Συγκοινωνιακές μελέτες
  • Υδραυλικές μελέτες
  • Χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες
  • Μελέτη, Ανάπτυξη και Διαχείριση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών
  • Έρευνες και Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών και Υπηρεσιών Γεωπληροφορικής (Desktop, mobile, Web apps & Services)
  • Σύνταξη μελετών Κτηματολογίου και υποστήριξη κτηματολογικών γραφείων
  • Επεξεργασία δορυφορικών, εναέριων και επίγειων ψηφιακών εικόνων και φωτογραφιών για την εξαγωγή απεικονίσεων και τρισδιάστατων μοντέλων
  • Επεξεργασία δορυφορικών και άλλων εικόνων και φωτογραφιών, για την εξαγωγή θεματικής πληροφορίας
  • Παροχή συμβουλών / συμβουλευτικής υποστήριξης στον ευρύτερο τομέα της Γεωπληροφορικής
  • Παροχή εκπαίδευσης σε ειδικούς επιστήμονες για διδασκαλία και κατάρτιση σε τεχνικές σχολές δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης και ΙΕΚ στις συναφείς με την επιστήμη του Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού ειδικότητες.
  • Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα χαρτογραφικής υποδομής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά επαγγέλματα:

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1620

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  60 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Φυσική : 20 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.  

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 11.610

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.150

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.220

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.610

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ