Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη, η επίβλεψη, η εκπόνηση και κυρίως η εφαρμογή και εκτέλεση στο έδαφος, διαγραμμάτων και χαρτών (τοπογραφικών-κτηματολογικών, χαρτογραφικών, υδρογραφικών) είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Καθορίζει τα όρια ιδιοκτησίας και αποτυπώνει τοπογραφικά πόλεων, οικοπέδων και άλλων εκτάσεων γης. Συνεργάζεται με τον τοπογράφο μηχανικό του Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη του έργου.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, όταν μελετά και σχεδιάζει. Όταν όμως εργάζεται στην ύπαιθρο για να κάνει κάποιες μετρήσεις, οι συνθήκες διαφοροποιούνται και είναι σχετικές με το έργο, την τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες που εκάστοτε επικρατούν.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι μεθοδικός και προσεκτικός, γιατί οι μετρήσεις και η αποτύπωση των τοπογραφικών σχεδίων απαιτούν ακρίβεια και καλές γνώσεις μαθηματικών και φυσικής.
Σπουδές:
Η εκπαίδευση του τεχνολόγου γεωπληροφορικής και τοπογραφίας παρέχεται μέσα από τις εισαγωγικές κατευθύνσεις Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως υπάλληλος τεχνικών εταιρειών σε έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών, ως υπάλληλος σε σχετικά υπουργεία, οργανισμούς, δήμους κ.λπ. Η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου τα έργα υποδομής, το μετρό, οι νέες συγκοινωνιακές αρτηρίες και η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων δημιουργούν προοπτικές απασχόλησης για τον τεχνολόγο τοπογράφο στην αγορά εργασίας.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)