{0391} : Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αιγάλεω)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 24/03/2025

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αιγάλεω)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη 1  Αγίου Σπυρίδωνος, 12243 Αιγάλεω

Τηλέφωνο:  210 5385854, 210 5385317 E-mail: geosec@teiath.gr, geoadmin@teiath.gr,  geohead@teiath.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του νέου τμήματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην οργάνωση και διαχείριση του χώρου, με την χρήση τοπογραφικών  και φωτογραμμετρικών οργάνων και μεθόδων, με στόχο την αξιοποίηση σε μελέτες οδοποιίας, υδραυλικής, πολεοδομίας, χωροταξίας, κτηματολογίων  κ.α.

Το Τμήμα παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση και έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση των γνώσεων στην Τεχνολογία και την Επιστήμη της Τοπογραφίας με την θεωρητική και πρακτική διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Έτσι, παρέχει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευσή τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές καθίστανται ικανοί να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Διάρκεια σπουδών :  5 έτη (10 εξάμηνα).

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Οι σπουδές στο Τμήμα καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την Επιστήμη και τις Τεχνολογίες της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας, της Φωτογραμμετρίας, της Χαρτογραφίας και της Γεωπληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει αφ’ ενός μεν τις τοπογραφικές μελέτες και εφαρμογές μελετών που συνδέονται με την κατασκευή τεχνικών έργων υποδομής, αφ’ ετέρου δε τις μεθόδους συλλογής – επεξεργασίας – διαχείρισης – παρουσίασης ποσοτικών και ποιοτικών γεωγραφικών πληροφοριών.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος από το πρόγραμμα σπουδών τους και την εκπαίδευσή τους αποκτούν: θεωρητική κατάρτιση στις θετικές επιστήμες, ιδιαίτερη εξοικείωση με την μέτρηση και την ανάλυση του γεωγραφικού χώρου, εξειδικευμένες τοπογραφικές γνώσεις καθώς και ικανότητα παραγωγής και διαχείρισης πληροφοριών γης. Με τα παραπάνω καθίστανται ικανοί να δραστηριοποιηθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η διάρκεια των σπουδών στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής είναι 10 εξάμηνα. Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξης, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμιναριακά μαθήματα και ασκήσεις υπαίθρου. Το πρόγραμμα σπουδών δομείται βάσει του σπουδαστικού φόρτου εργασίας και ακολουθεί το σύστημα των διδακτικών μονάδων ECTS. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μαθήματα γενικής υποδομής, μαθήματα ειδικής υποδομής, μαθήματα διοίκησης και οικονομίας, καθώς και μαθήματα ειδικότητας. Σε αυτό το σύνολο μαθημάτων περιλαμβάνονται μαθήματα υποχρεωτικά, επιλογής και προαιρετικά.  Στο 7ο εξάμηνο ο φοιτητής υποχρεούται να επιλέξει μία (1) ροή από τις τρις (3) προσφερόμενες:

  • Ροή Τοπογραφία
  • Ροή Γεωπληροφορικής
  • Ροή Αναπτυξιακών Έργων.

Σύμφωνα με την Υ.Α. Αριθμ. 21067/Ζ1 (ΦΕΚ 859 τ.Β’/05.03.2021) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ανώτερα Μαθηματικά, Τεχνικό & Τοπογραφικό Σχέδιο, Βασικές Αρχές Γεωδαισίας – Τοπογραφίας, Γεωμετρικές Απεικονίσεις, Φυσική, Θεωρία Σφαλμάτων & Συνορθώσεις Παρατηρήσεων, Τοπογραφικά Όργανα & Μέθοδοι Μετρήσεων, Ηλεκτρονική Σχεδίαση, Εφαρμογές Προγραμματισμού, Αποτυπώσεις – Χαράξεις, Τοπογραφικά Δίκτυα & Υπολογισμοί, Γενική & Μαθηματική Χαρτογραφία, Φυσική Γεωγραφία & Διαχείριση Περιβάλλοντος, Τοπογραφικές Ασκήσεις Υπαίθρου, Γεωδαισία, Φωτογραμμετρία, Οδοποιία (Γεωμετρικός Σχεδιασμός), Εφαρμοσμένη Υδραυλική, Δορυφορικός Εντοπισμός, Τηλεπισκόπηση, Συγκοινωνιακά Έργα – Οικονομοτεχνικά Στοιχεία, Υδραυλικά Συστήματα, Γεωγραφική Ανάλυση, Γεωδαιτικές-Τοπογραφικές Εφαρμογές, Κτηματολόγιο, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Πολεοδομία, Βάσεις Χωρικών Δεδομένων & Ψηφιακή Χαρτογραφία, Διαχείριση Γης & Αξίες Ακινήτων, Πλοήγηση & Εφαρμογές, Εφαρμογές Κτηματολογίου & Συστήματα Πληροφοριών Γης, Εφαρμογές Φωτογραμμετρίας, Χωροταξία & Περιφερειακή Ανάπτυξη, Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις, Εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών & Υποστήριξη Χωρικών Αποφάσεων, Ειδικά Θέματα Βάσεων Χωρικών Δεδομένων & Θεωρία Συστημάτων, Σχεδιασμός Οδικών Έργων, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και ροής εξειδίκευσης : Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικές Προοπτικές :

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι   Μηχανικοί  Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής  αποκτούν τις απαραίτητες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να απασχοληθούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα ο πτυχιούχος Μηχανικός  Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, απασχολείται σε:

  • Μελέτες τοπογραφίας
  • Προσέγγιση του αγροτικού χώρου (άρδευση, διανομή, αναδασμός)
  • Χαρτογραφική υποδομή και θεματικούς χάρτες
  • Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές μελέτες
  • Συγκοινωνιακές μελέτες
  • Υδραυλικές μελέτες
  • Χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 6582 τ.Β’/02.12.2024 έχουμε την αντιστοιχία του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) με Τμήμα Ειδικότητας Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0391

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  106 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Φυσική : 30 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.660

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.220

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.260

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.875

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ