{0682} : Νοσηλευτικής (Αιγάλεω)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 24/03/2025

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

Τμήμα  Νοσηλευτικής (Αιγάλεω)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη 1 Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω 12243

Τηλέφωνο:  210 5385615, 210 5385616  Fax:  210 5385699 E-mail: nurse@teiath.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του Τμήματος είναι να εκπαιδεύσει επιστήμονες νοσηλευτές, ικανούς να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα και το εύρος των αναγκών της προαγωγής, προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης της υγείας των πολιτών, στο σύγχρονο σύστημα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα κάθε ατόμου καθώς και τα ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του.

Η Νοσηλευτική είναι ανθρωπιστική επιστήμη αλλά και εξειδικευμένη τέχνη. Αποστολή της είναι να συνδράμει τον άνθρωπο, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο σε όλες τις καταστάσεις υγείας και ασθένειας. Η άσκηση της Νοσηλευτικής βασίζεται στην έρευνα και το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας στα άτομα, στις οικογένειες και στην κοινότητα καθώς και στην επίτευξη της βέλτιστης ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητάς τους.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος αποτελεί ένα σώμα έμπειρων επαγγελματιών, ειδικών στον τομέα τους και ενεργών ερευνητών, οι οποίοι μοιράζονται την ακλόνητη και ενοποιό αφοσίωση στην υπηρεσία του συνανθρώπου, μέσω της αριστείας στην εκπαίδευση, την ανακάλυψη νέας γνώσης και τη βελτίωση της φροντίδας.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η εκπαιδευτική φιλοσοφία του τμήματος του, τοποθετεί τον φοιτητή στο κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών είναι:

  • Να προσφέρει σύγχρονες, καινοτόμες και ευέλικτες σπουδές στην Επιστήμη της Νοσηλευτικής, προσαρμοσμένες στις ευρύτερες επιστημονικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ανάγκες.
  • Να καλλιεργήσει στους φοιτητές και μελλοντικούς νοσηλευτές πνεύμα ελεύθερης αναζήτησης της γνώσης, συλλογικής προσπάθειας και δημοκρατικής συμπεριφοράς.
  • Να καλλιεργήσει στους φοιτητές το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές ανισότητες.
  • Να τους παρέχει τα εφόδια για την ανάπτυξη της αυτενέργειας, της προσωπικής έκφρασης και της κριτικής ικανότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης μιας ισχυρής επαγγελματικής ταυτότητας.

Σκοπός του Τμήματος είναι να εκπαιδεύσει επιστήμονες Νοσηλευτές, ικανούς να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα και το εύρος των αναγκών της προαγωγής, προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης της υγείας των πολιτών, στο σύγχρονο σύστημα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα κάθε ατόμου καθώς και τα ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του. Περιγραφή πτυχιούχου του τμήματος. Οι Νοσηλευτές πρέπει:

  1. Να διαθέτουν υψηλό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων, δεξιοτήτων και αναλόγων διαθέσεων απαραιτήτων για την άσκηση της Νοσηλευτικής επιστήμης.
  2. Να είναι επιδέξιοι επαγγελματίες, ικανοί να εργαστούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
  3. Να είναι πρόθυμοι και ικανοί να συνεχίσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη με τον συνεχή εμπλουτισμό τόσο των θεωρητικών γνώσεων όσο και των δεξιοτεχνιών, μέσω της κριτικής προσέγγισης της καθημερινής πράξης και της συνεχούς διεργασίας μάθησης.
  4. Να επιδιώκουν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και άσκησης της Νοσηλευτικής επιστήμης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Αντικείμενο εργασίας. Το αντικείμενο εργασίας των Νοσηλευτών-τριών είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στη :

  • Διατήρηση της υγείας
  • Πρόληψη της νόσου
  • Αντιμετώπιση της νόσου (θεραπεία – νοσηλεία)
  • Αποκατάσταση

Ο νοσηλευτής είναι ένα μέλος της υγειονομικής ομάδας, η οποία αποτελείται από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εργαστηριακούς όλων των ειδικοτήτων, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς. Ο νοσηλευτής:

  • Εκτιμά τις ανάγκες του υγιούς ή ασθενούς ατόμου
  • Σχεδιάζει τη φροντίδα του σε σχέση και με τις ιατρικές οδηγίες
  • Εφαρμόζει το σχέδιο φροντίδας με νοσηλευτικές παρεμβάσεις
  • Αξιολογεί τα αποτελέσματα της φροντίδας, επανεκτιμά
  • Τροποποιεί το αρχικό σχέδιο και παρεμβαίνει για να βοηθήσει το άτομο, την οικογένεια, την  κοινότητα, στην:
      • Προαγωγή της υγείας
      • Πρόληψη της νόσου
      • Θεραπεία και
      • Αποκατάσταση
  • Έχει την ευθύνη των υγειονομικών σχηματισμών και ιδρυμάτων επί 24ώρου βάσεως (συντονίζει την όλη εργασία) και ασκεί, παράλληλα με τη νοσηλεία, Διοίκηση και Διδασκαλία.
  • Επιπλέον, ασχολείται με τη Νοσηλευτική Έρευνα για την προαγωγή της Επιστήμης και την βελτίωση της Νοσηλευτικής.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Ανατομία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, Παθολογία, Μικροβιολογία, Χειρουργική, Βιοστατιστική, Παιδιατρική και Ψυχιατρική, Εισαγωγή στην Επιστήμη της Νοσηλευτικής, Ιστορία της Νοσηλευτικής Πληροφορική Υγείας, Βασικές αρχές Νοσηλευτικής, Κοινοτική Νοσηλευτική, Διαιτητική – Διατροφή, Διαγνωστική Νοσηλευτική Προσέγγιση, Μεθοδολογία Έρευνας, Συμβουλευτική Νοσηλευτική, Μέθοδοι Διδασκαλίας, Ανακουφιστική Νοσηλευτική Φροντίδα, Αγωγή Υγείας, Επιδημιολογία, Δημόσια Υγιεινή, Νοσηλευτική, Παθολογική Νοσηλευτική, Παιδιατρική – Μαιευτική Νοσηλευτική, Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις, Επείγουσα Νοσηλευτική, Περιεγχειρητική Νοσηλευτική, Κοινοτική Νοσηλευτική, Γεροντολογική Νοσηλευτική, Κοινωνιολογία της Υγείας, Ψυχολογία, Εξελικτική Ψυχολογία, Οικονομία της Υγείας, Νοσηλευτική Δεοντολογία, Νοσηλευτική Διοίκηση, Διαπολιτισμική Νοσηλευτική και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που φέρουν τον Επαγγελματικό Τίτλο «Νοσηλευτής»/«Νοσηλεύτρια», αποκτούν ειδικές επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σε όλο το φάσμα της γενικής Νοσηλευτικής φροντίδας, ως πολυδύναμοι Νοσηλευτές γενικών φροντίδων.
Οι Νοσηλευτές έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη Νοσηλευτικών μονάδων, στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα παροχής Νοσηλευτικών φροντίδων.

Νοσηλευτικές πράξεις που γίνονται με απόφαση και ευθύνη των Νοσηλευτών: Αποφάσεις και ευθύνες εκτέλεσης προς κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου ως βιο-ψυχοκοινωνική οντότητα, στους  τομείς υγιεινής, του ιδίου και του περιβάλλοντός του, ασφάλειας, άνεσης και υποβοήθησης οργανικών λειτουργιών.

  1. Παροχή ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης φροντίδας σε κλινήρεις αρρώστους, όλων των ηλικιών, που πάσχουν από διάφορα νοσήματα.
  2. Λήψη νοσηλευτικών μέτρων και επίβλεψη ανάπαυσης και ύπνου.
  3. Λήψη μέτρων για πρόληψη και φροντίδα επιπλοκών από μακροχρόνια κατάκλιση.
  4. Κάλυψη των αδυναμιών αυτοφροντίδας
  5. Υποβοήθηση και φροντίδα λειτουργιών απέκκρισης εντέρου και ουροδόχου κύστης.
  6. Λήψη νοσηλευτικών μέτρων για προαγωγή αναπνευστικής λειτουργίας
  7. Στενή παρακολούθηση αρρώστων για έγκαιρη διαπίστωση δυσχερειών ή επιπλοκών από τη νόσο, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα θεραπευτικά σχήματα.
  8. Λήψη μέτρων για πρόληψη ατυχημάτων στο χώρο Νοσηλευτικής φροντίδας
  9. Απομόνωση και δήλωση αρρώστου με λοιμώδες νόσημα.
  10. Προθανάτια υποστήριξη και φροντίδα του αρρώστου και μεταθανάτια φροντίδα του αρρώστου στο θάλαμο και υποστήριξη οικογένειας.
  11. Σίτιση αρρώστου με όλους τους τρόπους.
  12. Εφαρμογή φυσικών μέσων για πρόκληση υποθερμίας και επισπαστικών.
  13. Πληροφόρηση του αρρώστου και των οικείων του, σε θέματα που αφορούν: Την λειτουργία του Νοσοκομείου, τη Νομοθεσία των υπηρεσιών υγείας, την εφαρμοσμένη θεραπευτική.
  14. Εκπαίδευση και παροχή βοήθειας στον άρρωστο με σκοπό την αυτοφροντίδα.
  15. Εκπαίδευση και παροχή βοήθειας στους οικείους του αρρώστου, με σκοπό τη συνέχιση της φροντίδας στο σπίτι.
  16. Φροντίδα και υποστήριξη αρρώστου και περιβάλλοντος όταν υπάρχει χρόνιο και ανίατο νόσημα.
  17. Βοήθεια στην επικοινωνία μεταξύ αρρώστου, οικογένειας, ιατρού, προσωπικού του Νοσοκομείου άλλων κοινωνικών και κοινοτικών Ιδρυμάτων.
  18. Διενέργεια γραπτής και προφορικής ενημερωτικής επικοινωνίας με τα μέλη της Υγειονομικής ομάδας και άλλους συναφείς Οργανισμούς.
  19. Συνεργασία στον συντονισμό των ενεργειών για την πρόσληψη θεραπείας και αποκατάστασης.

Πράξεις σε απουσία ιατρού:

  1. Εφαρμογή Πρωτοκόλλου επειγουσών ενεργειών σε χώρους ή μονάδες όπου δεν είναι σπάνια προβλεπτά οξέα συμβάντα.
  2. Εφαρμογή Πρώτων Βοηθειών.

Πράξεις μετά από γνωμάτευση ιατρού και εκτέλεση από τον Νοσηλευτή

Ο Νοσηλευτής έχει την ικανότητα, λόγω Σπουδών και Πρακτικής εμπειρίας, να εκτελεί και τις πιο περίπλοκες πράξεις κατά εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος:

α). Μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Νοσηλευτή
β). Χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς
γ). Χορήγηση οξυγόνου με όλους του τρόπους
δ). Πλήρης παρεντερική θρέψη
ε). Θεραπευτικά λουτρά
στ). Βρογχική παροχέτευση εκκρίσεων.

Οι Νοσηλευτές έχουν το δικαίωμα να:

  1. Συμμετέχουν σε περίπτωση θεομηνιών και εκτάκτων αναγκών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων.
  2. Συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων του συστήματος υγείας για τον καθορισμό της πολιτικής υγείας.
  3. Καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας, της σχετικής με τον τομέα της Ειδικότητάς τους, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα Νομοθεσία.
  4. Καθορίζουν τα κριτήρια της Νοσηλευτικής φροντίδας σε όλα τα πλαίσια της Νοσηλευτικής άσκησης.
  5. Ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της Ειδικότητάς τους, με την εξέλιξη της τεχνολογίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας Νομοθεσίας.
  6. Καλύπτουν τομείς Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, ελλείψει ειδικών Νοσηλευτών, αφού εκπαιδευτούν με ταχύρρυθμα προγράμματα.
  7. Απασχολούνται στη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
  8. Επισημαίνουν προβλήματα για έρευνα ή μελέτη και τις διεξάγουν με σκοπό την προαγωγή της Νοσηλευτικής Επιστήμης και της Μεθοδολογίας.
  9. Ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, μετά την απόκτηση άδειας επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Νοσηλευτής αποτελεί τον κύριο και πρωταρχικό υπεύθυνο επιστήμονα στη λειτουργία και οργάνωση της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας . Ο ρόλος του δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή θεραπευτικών παρεμβάσεων με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας του ατόμου που έχει ήδη νοσήσει, αλλά επεκτείνεται κυρίως στις παρεμβάσεις εκείνες που έχουν σκοπό τη διατήρηση και προαγωγή της Υγείας.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος φέρουν τον τίτλο «Νοσηλευτής / τρια» (παρ. 2 άρθρο 5 του Ν.1579/85) και διαθέτουν υψηλό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για την αποτελεσματική άσκηση της Νοσηλευτικής επιστήμης.
Συγκεκριμένα: ο Νοσηλευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, στα πλαίσια της νοσηλευτικής διεργασίας:

  • εκτιμά τις ανάγκες του υγιούς ή ασθενούς ατόμου,
  • σχεδιάζει τη φροντίδα του
  • εφαρμόζει το σχέδιο φροντίδας με νοσηλευτικές παρεμβάσεις,
  • αξιολογεί τα αποτελέσματα της φροντίδας και
  • επανεκτιμά και τροποποιεί το αρχικό σχέδιο, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο να βοηθήσει το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα όσον αφορά στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της νόσου, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο νοσηλευτής ασκεί διοίκηση, διδασκαλία, αλλά και νοσηλευτική έρευνα για την προαγωγή της επιστήμης του. Ο Νοσηλευτής που εργάζεται στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, αποτελεί ισότιμο μέλος της διεπιστημονικής υγειονομικής ομάδας, η οποία αποτελείται από ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Εκτός των νοσοκομείων, άλλοι τομείς άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος μπορεί να είναι: τα Κέντρα Υγείας, Υγειονομικοί και άλλοι οργανισμοί, Ι.Κ.Α., Ε.Ε.Σ., Π.Ι.Κ.Π.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε., Τράπεζες, Βιομηχανίες, Εργοστάσια, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ιδρύματα φροντίδας Ηλικιωμένων, Μειονεκτούντων ατόμων, Κ.Α.Π.Η., σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπεται επίσης, σύντομα να είναι σε θέση να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην κοινότητα. Άλλες δυνατότητες του μελλοντικού πτυχιούχου είναι οι εξής:

  • Εργασία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς οργανισμούς (η κατανομή των διδακτικών μονάδων ECTS, σε όλα τα εξάμηνα φοίτησης, εξυπηρετεί την αξιολόγηση των φοιτητών σε διεθνές επίπεδο)
  • Εκπόνηση νοσηλευτικής ειδικότητας στο χώρο των νοσοκομείων για την απόκτηση του τίτλου του ειδικού νοσηλευτή στη χειρουργική, παθολογία, παιδιατρική και στην ψυχιατρική. 
  • Εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών σε ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού 
  • Συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε τμήματα των ΑΕΙ 
  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που πραγματοποιούνται στο χώρο της υγείας από διάφορους φορείς.

Οι απόφοιτοί του τμήματος Νοσηλευτικής μπορούν να εργαστούν :

  • σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας κ.λπ.,
  • στο σχεδιασμό της πολιτικής για την υγεία,
  • στην δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία και έρευνα), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
  • ως στέλεχος νοσηλευτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες,
  • ως στέλεχος σε δημόσιες υπηρεσίες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους διεθνείς οργανισμούς,
  • ως ελεύθερος επαγγελματίας, στην Αγωγή Υγείας σε σχολεία και σε κέντρα υγείας.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα :

.

.

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.  web site: http://www.enne.gr/
  • Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος. web site: http://www.esne.gr/
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. web site: http://www.poedhn.gr

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0682

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,10

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  217 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Βιολογία : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.350

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.175

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.120

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.270

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ