Νοσηλευτής Ογκολογικών Παθήσεων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η διάγνωση, η θεραπεία, η παρακολούθηση και η αποκατάσταση του ασθενούς που πάσχει από ογκολογικές παθήσεις είναι το αντικείμενο εργασίας του συγκεκριμένου νοσηλευτή. Φροντίζει να παρέχεται, σε συνεργασία με το γιατρό, η κατάλληλη νοσηλεία, στους ασθενείς με νεοπλασίες, στο νοσοκομείο, σε ξενώνες ή επισκεπτόμενος το σπίτι του ασθενούς.

Τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και βοηθά στην κοινωνική επανένταξή τους κατά το στάδιο της αποθεραπείας. Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζεται με επιστήμονες, όπως ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εργασιοθεραπευτές. Επίσης, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς που είναι βαριά άρρωστοι, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια, σε συνθήκες εργασίας που ποικίλλουν ανάλογα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την υποδομή και το επίπεδο οργάνωσης που διαθέτουν. Μετακινείται όταν χρειάζεται να επισκεφτεί έναν ασθενή στο σπίτι του, το δε ωράριο εργασίας του είναι εναλλασσόμενο και εργάζεται με βάρδιες ακόμη και νύχτα, αργίες ή μέρες εορτών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ψυχική δύναμη και η διάθεση κατανόησης του ανθρώπινου πόνου, είναι απαραίτητα προσόντα για να μπορέσει να υποστηρίξει ψυχολογικά τον ασθενή. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υπομονή, συνέπεια και να εξασκεί με απόλυτη διακριτικότητα τα καθήκοντά του.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως βοηθός νοσηλευτή κατά κύριο λόγο στα ογκολογικά νοσοκομεία, αλλά και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ