Νοσηλευτής Τραυματολογίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο νοσηλευτής τραυματολογίας με τις οδηγίες του ειδικού γιατρού επιβλέπει την κατάσταση του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγχείρηση και σε συνεργασία με τον νοσηλευτή. Στις επείγουσες περιπτώσεις παρέχει τις πρώτες βοήθειες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και ελέγχει την κατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς. Ελέγχει το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς και όταν χρειάζεται κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, με συνθήκες εργασίας που ποικίλλουν ανάλογα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την υποδομή και το επίπεδο οργάνωσής τους. Το ωράριο εργασίας είναι εναλλασσόμενο και εργάζεται με βάρδιες, αρκετές φορές και τη νύχτα, αργίες ή γιορτές. Θα πρέπει να είναι προσεκτικός, όταν έρχεται σε επαφή με το αίμα των ασθενών ή με άλλες ουσίες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών, όπως το AIDS.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο χαρακτηριστικό για το νοσηλευτή είναι η διάθεση να προσφέρει τις υπηρεσίες του για ν’ ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο. Πρέπει να είναι ευγενικός, προσεκτικός και υπομονετικός με τους ασθενείς, να έχει σωματική και ψυχική αντοχή, και να επιδεικνύει ψυχραιμία σ’ όλες του τις ενέργειες.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Νοσηλευτικής Τραυματολογίας.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως βοηθός νοσηλευτή σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά θεραπευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια, κατασκηνώσεις, κέντρα θαλασσίων σπορ, μεγάλα εργοτάξια, μεγάλα πολυδύναμα πλοία, κρουαζιερόπλοια, μονάδες παροχής πρώτων βοηθειών, ασθενοφόρα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ