το άρθρο ενημερώθηκε στις 11/01/2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σχολή Δημόσιας Υγείας
Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (Αιγάλεω)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη 1 Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω 12243
Τηλέφωνο: 210 5385607 E-mail: dimk@teiath.gr
Σκοπός του τμήματος :
Η Δημόσια & Κοινοτική Υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Αφορά στο σύνολο των επιστημονικά τεκμηριωμένων και οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας που αποσκοπούν στην προστασία και πρόληψη από χρόνια και λοιμώδη νοσήματα, στην προαγωγή της υγείας, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ένα υγιεινό, λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον. Παγκοσμίως, η δημόσια & κοινοτική υγεία συνιστά ένα ταχέως εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο με διακριτό γνωσιολογικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο και με άξονες δράσης υψηλής προτεραιότητας που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων (κοινοτήτων).
Οι σπουδές στο νέο αυτό τμήμα καλύπτουν:
- τις εφαρμογές της Υγιεινής και ως επιστήμης και ως τεχνολογίας σε όλους τους τομείς που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.
- καθώς και της εκπαίδευσης στελεχών ικανών να συμβάλλουν στην προστασία και στην προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Αξίζει να επισημανθεί ότι το Τμήμα τόσο στην εκπαίδευση (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο), όσο και στην έρευνα, ενστερνίζεται και υιοθετεί τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ για την πολιτική υγείας, οι οποίοι θεματικά αφορούν στα εξής:
Προαγωγή της καλής υγείας/ευεξίας – πρόληψη ασθενειών και προαγωγή υγιεινών τρόπων ζωής μέσω της αντιμετώπισης προβλημάτων που άπτονται της διατροφής, της σωματικής άσκησης, της ψυχικής υγείας, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, καπνού και ναρκωτικών ουσιών, των περιβαλλοντικών κινδύνων και των τραυματισμών, καθώς και της προαγωγής ψυχικής υγείας. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι συγκεκριμένες ανάγκες υγείας των ηλικιωμένων χρήζουν κατάλληλα προσαρμοσμένης υποστήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία.
Προστασία των πολιτών από απειλές κατά της υγείας – βελτίωση της παρακολούθησης και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των επιδημιών, καθώς και αυξημένη ικανότητα απόκρισης σε νέες προκλήσεις που αφορούν την παγκόσμια υγεία και τη διασφάλιση των δεκαεπτά (17) στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπως η κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση.
Προώθηση δυναμικών και οικονομικά βιώσιμων συστημάτων υγείας – αξιολόγηση της φροντίδας υγείας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, στις αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών και στην επικινδυνότητα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ηλεκτρονική υγεία (e-Health) ως τρέχον ζήτημα αλλά και μελλοντική πρόκληση. Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών βελτιώνουν την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας σε όλες τις φάσεις του κύκλου εξέλιξής τους, από την πρόληψη μέσω της διάγνωσης έως τη θεραπεία, την παρακολούθηση και τη διαχείριση της υγείας και του τρόπου ζωής. Αυτό μπορεί να αφορά εξατομικευμένες ειδικές δράσεις ή διεπιστημονικές, διακρατικές δράσεις και συνεργασίες.
Συλλογή και επεξεργασία έγκυρων ερευνητικών και επιδημιολογικών στοιχείων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας, βάσει των αρχών της δεοντολογίας της έρευνας και της βιοηθικής, και παραγωγή αξιόπιστων ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη στοιχειοθέτηση και λήψη στοχευμένων αποφάσεων στο πεδίο της πληθυσμιακής υγείας, της προαγωγής υγείας και της περιβαλλοντικής υγείας.
Σύμφωνα με την σχετική Υ.Α. 6276/Ζ1 (ΦΕΚ 285 τ.Β΄/07.02.2019) ιδρύονται οι παρακάτω κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου (από το Δ΄ εξάμηνο) ως εξής:
- Δημόσιας Υγείας
- Κοινοτικής Υγείας.
Η εκπαίδευση των φοιτητών είναι διακριτή με σαφή στόχευση και προσανατολισμό. Τα προγράμματα σπουδών των κατευθύνσεων έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, βάσει των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση στη δημόσια & κοινοτική υγεία και τη μελέτη προγραμμάτων σπουδών με ανάλογο γνωστικό αντικείμενο στην Ευρώπη και διεθνώς.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Κοινωνιολογία της Υγείας, Ψυχολογία, Διαχείριση του στρες, Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας – Οικονομία της Υγείας, Συστήματα Υγείας, Ανατομία, Φυσιολογία, Μικροβιολογία, Πληροφορική, Παθολογία, Χειρουργική, Φαρμακολογία, Πληροφορική Υγείας, Ορθοπεδική, Ατομο-Περιβάλλον & Υγεία, Θεμελιώδεις Αρχές Νοσηλευτικής, Παθολογική – Χειρουργική Νοσηλευτική Διεργασία, Παιδιατρική, Γυναικολογία-Μαιευτική, Διατροφή & Υγεία, Νοσηλευτική Ειδικοτήτων, Γενική Επιδημιολογία, Ογκολογία, Βιοστατιστική, Μεθοδολογία Έρευνας, Ειδική Επιδημιολογία, Κοινωνικά προβλήματα – Κοινωνική παρέμβαση, Αποκατάσταση χρονίως πασχόντων, Δίκαιο Υπηρεσιών Υγείας – Διασφάλιση Ποιότητας, Προστασία Μητρότητας & Παιδιού, Γηριατρική – Προστασία τρίτης ηλικίας, Νευρολογία-Ψυχιατρική – Προστασία Ψυχικής Υγείας, Κοινοτική Υγεία, Δημόσια & Κοινωνική Υγιεινή, Αγωγή & Προαγωγή Υγείας, Μεθοδολογία Αγωγής Υγείας, Σχολική Υγιεινή, Υγιεινή & Ασφάλεια στην εργασία, Προγράμματα Αγωγής & Προαγωγής Υγείας – Εφαρμογές, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://pch.uniwa.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Δημόσιας Υγείας μέσω της εκπαίδευσής τους αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις καθώς και τις δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίες απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος τους και δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς:
Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων για την υγιεινολογική κατάσταση και την υγειονομική καταλληλότητα των πάσης φύσεως επιχειρήσεων παραγωγής –επεξεργασίας – βιομηχανοποίησης – διακίνησης – συντήρησης – πώλησης – και κατανάλωσης τροφίμων, ποτών, εδεσμάτων και πόσιμου νερού, και επιβολή μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων. Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων στις Νοσοκομειακές Μονάδες, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις Λουτρών, Σχολείων, Στρατώνων, Φυλακών, Σφαγείων – Σταυλισμών ζώων και επιβολή αντίστοιχων μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων, για την καταλληλότητα αυτών.
Διενέργεια Ελέγχου Καταλληλότητας από Υγειονομικής πλευράς των εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, ως επίσης και κάθε τεχνικού έργου, το οποίο παρουσιάζει υγειονομικό ενδιαφέρον, κατά τις φάσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας. Άσκηση Περιβαλλοντικού Ελέγχου Ποιότητας στα μέσα του Περιβάλλοντος (έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά, αέρας) καθώς και έλεγχος των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών, θορύβων και ακτινοβολίας από πάσης φύσεως εγκαταστάσεις. Διενέργεια Ελέγχου Καταλληλότητας από υγειονομικής πλευράς, των συστημάτων συλλογής, αποκομιδής και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς και των συστημάτων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων και των υγρών αποβλήτων. Οργάνωση και εκτέλεση των εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων καθώς και υγειονομικών μελετών χώρων και εγκαταστάσεων.
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινοτικής Υγείας διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες και ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων που αφορούν τη φροντίδα και την προαγωγή της υγείας στο πλαίσιο της πρωτογενούς, της δευτερογενούς και της τριτογενούς πρόληψης. Δίνεται έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην κοινότητα, γεγονός που καθιστά το ρόλο τους ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο καθώς ανταποκρίνεται σε σύγχρονες και ουσιαστικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και εξακολουθούν να διαμορφώνονται στο χώρο της φροντίδας υγείας.
Οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα. Οι κύριοι φορείς απασχόλησης τους αφορούν: Κέντρα υγείας, Κέντρα προστασίας μητρότητας και παιδιού, Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, Κέντρα αιμοδοσίας, Ιατρικοκοινωνικές υπηρεσίες νοσοκομείων, Εξωτερικά ιατρεία, Διαβητολογικά κέντρα, Αντιφυματικός αγώνας, Αντικαρκινικός αγώνας, Αντιαφροδισιακός αγώνας, Αντιαλκοολικός αγώνας, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Σχολική Υγιεινή, Προστασία νεότητας, Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού, Επιδημιολογικές έρευνες διερεύνησης, Κ.Ά.Π.Η., Υγιεινή εργασίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας των ανωτέρω κατευθύνσεων που προσφέρονται στο τμήμα έχουν ως εξής:
της Δημόσιας Υγείας ορίζονται από το Π.Δ. 83/1989 (ΦΕΚ 37. τ.Α’/07.02.1989).
της Κοινοτικής Υγείας έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ. 351/1989 (ΦΕΚ 159 τ.Α’/14.06.1989).
Οι πτυχιούχοι ασκούν το επάγγελμα μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
- ΠΜΣ: Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία
- ΠΜΣ: Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας
- ΠΜΣ: Επιδημιολογία και Προαγωγή Υγείας
- ΠΜΣ: Περιβαλλοντική υγεία και επικοινωνία στη γενική και ειδική αγωγή και εκπαίδευση
- ΔΠΜΣ: Προαγωγή και Αγωγή Υγείας
- ΔΠΜΣ: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.): Προαγωγή Υγείας, Πρώιμη Διάγνωση, Ειδική Εκπαίδευση, Ατομική και Κοινοτική Παρέμβαση
- ΔΠΜΣ: Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία
Σχετικά επαγγέλματα:
- Επόπτης Δημόσιας Υγιεινής- Α
- Επόπτης Δημόσιας Υγείας – Β
- Επισκέπτης Υγείας – Α
- Επισκέπτης Υγείας – Β
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας. web site: http://www.edye.gr/
- Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας. web site: http://www.psey.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0679
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,90
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 200 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 20 %
Βιολογία : 35 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.280
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.625
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.780
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.660
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων