Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο επισκέπτης υγείας παρέχει συμβουλές προληπτικής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια παθολογικά προβλήματα. Επισκέπτεται τους ενδιαφερόμενους στον εργασιακό τους χώρο, στο σχολείο ή στο σπίτι, τους ενημερώνει και τους συμβουλεύει σε θέματα μητρότητας και προληπτικής ιατρικής. Παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, βοηθά τους γιατρούς σε ιδρύματα και κλινικές, ενώ συμμετέχει σε εμβολιασμούς, ιατρικές έρευνες κ.λπ.
Με τη συνεργασία γιατρών, κοινωνικών λειτουργών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης παίρνει μέρος σε προγράμματα υγιεινής ενός δήμου ή μιας περιοχής. Η εκπαιδευτική του κατάρτιση του επιτρέπει να εργάζεται και ως νοσοκόμος σε νοσηλευτική μονάδα.
Συνθήκες Εργασίας:
Τα συνήθη προβλήματα του υγειονομικού συστήματος, όπως ανεπάρκεια μέσων και υποδομής, ελλείψεις σε προσωπικό κ.λπ. επηρεάζουν και τις συνθήκες εργασίας του. Το ωράριό του ρυθμίζεται με βάρδιες που περιλαμβάνουν και υποχρεωτικές εφημερίες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο επισκέπτης υγείας επιτελεί κοινωνικό έργο. Από την κοινωνική αυτή προσφορά πηγάζουν οι ευθύνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει.
Αίσθημα ευθύνης, ορθή κρίση, κοινωνικότητα, ευγένεια και κατανόηση θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για να αντεπεξέλθει στο έργο του και να ασκήσει σωστά το επάγγελμά του.
Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο επισκέπτης υγείας ασχολείται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων που αφορούν τη φροντίδα και την προαγωγή της υγείας.
Δίνεται έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην κοινότητα. Μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, κέντρα αιμοδοσίας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, κέντρα προστασίας μητρότητας και παιδιού, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολική υγιεινή, ΚΑΠΗ, μεγάλους οργανισμούς.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)