Ορισμός: Ο επόπτης δημόσιας υγείας έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της υγιεινής και της καταλληλότητας τροφίμων, ποτών, και χώρων σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους.
Περιγραφή: Ειδικότερα, ο επόπτης δημόσιας υγείας ασκεί υγειονομικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, εργασιακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα και παρέχει υπηρεσίες στους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, ελέγχει την καταλληλότητα των τροφίμων και των ποτών στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης τους.
Οι δραστηριότητες του επόπτη δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν αυτοψίες και διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διεξαγωγή απολυμάνσεων, μυοκτονιών και απεντομώσεων, σύνταξη σχετικών εκθέσεων για κάθε είδους επιχειρήσεις, διεξαγωγή δειγματοληψιών για μικροβιολογική – χημική ανάλυση νερών. Ακόμη, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας, τη δραστηριοποίηση στον τομέα πωλήσεων προϊόντων δημόσιας υγείας (χλώριο).
Ο επόπτης δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί σύγχρονα μηχανήματα αυτοματισμού γραφείου (PC, fax), κλίβανους αποστείρωσης για τις φιάλες δειγματοληψίας, ψεκαστήρες και δεξαμενή με κομπρεσέρ εκτοξευτή.
Προϋποθέσεις άσκησης: Απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτούνται αφενός πρακτική εξάσκηση έξι μηνών (σε νοσοκομεία ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας) και αφετέρου επιτυχείς εξετάσεις στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.
Νομοθετική κατοχύρωση: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του επόπτη δημόσιας υγείας ορίζονται από την υγειονομική νομοθεσία, τα δε επαγγελματικά του δικαιώματα προσδιορίζονται από το Π.Δ. 83/1989.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το μεγαλύτερο προσόν του επόπτη δημόσιας υγιεινής είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η εντιμότητα και το αίσθημα ευθύνης προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία. Επίσης, πρέπει να τον διακρίνει οξυδέρκεια, σχολαστικότητα, υπομονή και επιμονή στην άσκηση του επαγγέλματός του.
Σπουδές:
Η εκπαίδευση του επόπτη δημόσιας υγιεινής μπορεί να γίνει στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σπουδαιότητα: Είναι ένα επάγγελμα με άμεση κοινωνική προσφορά και ευθύνη. Ο επόπτης δημόσιας υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, καλή αντίληψη, ευαισθησία και σχολαστικότητα πάνω σε θέματα υγιεινής, ευσυνειδησία, ανιδιοτέλεια, δυναμισμό, συνέπεια και ήθος. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου και επικοινωνιακές δεξιότητες για τις καθημερινές συνδιαλλαγές με τον κόσμο.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο επόπτης δημόσιας υγείας εργάζεται κυρίως στο δημόσιο όπου ελέγχει βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις και καταστήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες δημόσιας υγείας του κοινωνικού συνόλου, νοσοκομεία, σχολεία, στρατώνες και συγκροτήματα κατοικιών, αθλητικά κέντρα και οργανισμούς. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε Υπουργεία, Νομαρχίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Επαγγελματικές συνθήκες: Ο επόπτης δημόσιας υγείας εργάζεται εντός και εκτός γραφείου, συνήθως σε εσωτερικούς χώρους. Οι συνθήκες εργασίας είναι μερικές φορές ανθυγιεινές και θέτουν τον εργαζόμενο σε σχετικό κίνδυνο. Στον ιδιωτικό τομέα το ωράριο εργασίας είναι αυξημένο. Στο δημόσιο τομέα ισχύει το κανονικό ωράριο, αλλά υπάρχουν ορισμένες υποχρεωτικές υπερωρίες. Στο δημόσιο, επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο της μετάθεσης ή μετάταξης σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή περιοχή.
Γενικά σχόλια: Ένα επάγγελμα με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Ο επόπτης δημόσιας υγείας αναλαμβάνει το ρόλο της προάσπισης της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό χρειάζεται να διαθέτει προσωπική ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια, ευαισθησία και δυναμισμό, αλλά παράλληλα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.