το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
.
ΔΠΜΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε
καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: 3ο χλμ Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης, 53100, Φλώρινα
Τηλέφωνα: 23850 55045, 23850 54614 E-mail : foe@uowm.gr και teachedu@uowm.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση», το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΚΑΕΠ) του ΠΔΜ, είναι η ανάπτυξη ενός Προγράμματος εκπαίδευσης πτυχιούχων από ποικίλα επιστημονικά πεδία, οι οποίοι είτε είναι εκπαιδευτικοί είτε επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, δεν διαθέτουν όμως τις παιδαγωγικές εκείνες γνώσεις που είναι απαραίτητες για την ανταπόκρισή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις της διδασκαλίας.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η ανανέωση της εκπαιδευτικής πρακτικής των εκπαιδευτικών ή η εκπαίδευση των πτυχιούχων που επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αποκτήσουν εξοικείωση με καινοτόμες προσεγγίσεις που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση και να τις εφαρμόζουν στην εκπαιδευτική πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΠΜΣ επιδιώκει τη συσχέτιση μεταξύ της ακαδημαϊκής θεωρίας των Επιστημών της Αγωγής και της διδακτικής πράξης, προκειμένου να παράσχει στους εκπαιδευόμενους όλων των ηλικιών ένα κατάλληλο θεωρητικό πλαίσιο, αλλά και ένα πεδίο εφαρμογής πρακτικής άσκησης στη διδακτική της ειδικότητάς τους, έτσι ώστε:
να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με το πεδίο των Επιστημών της Αγωγής , ως θεωρητικό και ερμηνευτικό πλαίσιο προσέγγισης της εκπαιδευτικής πράξης·
να είναι σε θέση να αναστοχάζονται για το εκπαιδευτικό έργο με βάση τις σύγχρονες τάσεις στην παιδαγωγική, διδακτική και ψυχολογική θεωρία, αλλά και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κοινωνικού και εκπαιδευτικού πλαισίου·
να είναι σε θέση να αναπλαισιώνουν και να μετασχηματίζουν τη γνώση του αντικειμένου τους, καθιστώντας την παιδαγωγικά αποτελεσματική και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ικανότητες, τη μαθησιακή ετοιμότητα και το κοινωνικό – πολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών·
να μπορούν να αναγνωρίζουν, να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία τους·
να μπορούν να συνδυάζουν την παιδαγωγική θεωρία με προσωπική ερευνητική δραστηριότητα·
να γνωρίζουν και να κατανοούν βασικά ζητήματα σχετικά με τη διοίκηση των σχολικών μονάδων και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού·
να είναι σε θέση να δημιουργούν και να αναπτύσσουν δικά τους διδακτικά σενάρια στη σχολική πρακτική.
να αποκτήσουν εξοικείωση με διαδικασίες μάθησης στην κατεύθυνση της διά βίου αλλά και της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση»
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα
Δίδακτρα: Συνολικά τέλη φοίτησης 1.100,00 €
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ελληνικών Α.Ε.Ι. ή T.E.I. ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που προτίθενται να διδάξουν γνωστικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνονται στα Αναλυτικά Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής). Παράλληλα, δεκτοί γίνονται και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο αριθμός εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε ογδόντα (80) φοιτητές κατ’ έτος. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, και μόνο ένας κατ΄ έτος, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι στο ΔΠΜΣ, με την προϋπόθεση ότι αυτό είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Διαδικασία επιλογής:
Tον Ιούνιο κάθε έτους δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Κοσμητείας της ΣΚΑΕΠ και του Τμήματος ΠΤΔΕ, ανακοίνωση/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εισακτέων στο ΔΠΜΣ, στην οποία προσδιορίζονται τα παρακάτω:
-
- Κατηγορίες πτυχιούχων/υποψηφίων
- Τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων
- Ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων
- Ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών
Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αξιολόγησή τους γίνεται από Επιτροπή Επιλογής/Εξέτασης (Ε.Ε.) που ορίζεται από την Ε.Δ.Ε. Η Ε.Ε. εισηγείται προς τη Συντονιστική Επιτροπή του ΔΠΜΣ. Η αξιολόγηση των υποψηφίων υλοποιείται σε δύο φάσεις:
α) Στην πρώτη φάση διενεργείται έλεγχος των τυπικών προσόντων των υποψηφίων.
β) Στη δεύτερη φάση γίνεται μοριοδότηση των δικαιολογητικών βάσει κριτηρίων, ώστε να προκύψει η σειρά αξιολογικής κατάταξης των υποψηφίων.
Εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχόμενων θέσεων, για την επιλογή των υποψηφίων ισχύουν τα ακόλουθα:
Για το 10% των εισακτέων (8 άτομα) διεξάγεται κλήρωση μεταξύ των πτυχιούχων που δεv λαμβάνουν πρόσθετη μοριοδότηση πέραν του πτυχίου τους, με την προϋπόθεση ότι είναι κάτω των 25 ετών.
Για το υπόλοιπο 90% (72 άτομα) γίνεται μοριοδότηση του φακέλου υποψηφιότητας, όπου συνεκτιμώνται τα εξής:
1. Βαθμός πτυχίου (στην ειδικότητα της Διδακτικής Ειδίκευσης του ΔΠΜΣ)
2. Επαρκής γνώση μίας ξένης γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2, πιστοποιημένης από αναγνωρισμένο φορέα (έως 2 γλώσσες)
3. Δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος ή διδακτορικός τίτλος
4. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων κ.λπ.
Η μοριοδότηση του φακέλου υποψηφιότητας που καταθέτει ο/η υποψήφιος/α γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:
α/α |
Κριτήρια αξιολόγησης |
Συντελεστής | Μέγιστη πίστωση μορίων |
1 |
Βαθμός πτυχίου (στην ειδικότητα της Διδακτικής Ειδίκευσης του ΔΠΜΣ) |
2 | 2ο |
2 |
Επαρκής γνώση μίας (1) τουλάχιστον ξένης γλώσσας: 3 για C2, 2 για C1, 1 για Β2 |
5 | 15 |
3 |
Δεύτερο πτυχίο ή Μεταπτυχιακός τίτλος Msc: 5 Δεύτερο πτυχίο: 3 |
3 | 15 |
Σύνολο: |
50 |
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του Α’ και Β’ εξαμήνου. Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμεται μετά τη συμπλήρωση εξήντα (60) πιστωτικών μονάδων (ECTS). Τα μαθήματα διακρίνονται σε 3 θεματικές κατηγορίες: (α) Θέματα Αγωγής και Εκπαίδευσης, (β) Θέματα Διδασκαλίας και Μάθησης, καθώς και (γ) Διδακτική Ειδικότητας, ενώ περιλαμβάνεται και Πρακτική Άσκηση που έχει μορφή είτε παρακολούθησης μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς/δομές εκπαίδευσης είτε μικροδιδασκαλίας. Επίσης, για τη χορήγηση του διπλώματος προβλέπεται η κατάθεση μίας τελικής εργασίας, στην οποία οι εκπαιδευόμενοι θα αναπτύσσουν επί χάρτου ένα διδακτικό σενάριο στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με την εκφώνηση που θα τους δοθεί από τον καθηγητή ειδικότητας (ευρεία προσέγγιση της ύλης, έμφαση στο ενεργό υποκείμενο της μάθησης, καινοτόμες προσεγγίσεις σε συνάφεια με την αντίστοιχη παιδαγωγική θεωρία κ.λπ.).
Τα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν οι φοιτητές στα δύο εξάμηνα (Α’ και Β’) είναι συνολικά εννέα (9), τέσσερα (4) στο Α’ εξάμηνο και πέντε (5) στο Β’ εξάμηνο. Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν το σύνολο των έξι (6) μαθημάτων γενικής κατεύθυνσης, ένα (1) μάθημα Διδακτικής που αντιστοιχεί στη διδακτική του επιστημονικού πεδίου της ειδικότητάς τους (Διδακτική Ειδικότητας) από το θεματικό πεδίο «Διδακτική Ειδικότητας» και ένα (1) μάθημα της αντίστοιχης «Πρακτικής Άσκησης – Μικροδιδασκαλίας Ειδικότητας». Θέση ενός (1) μαθήματος επέχει και η τελική εργασία με το Διδακτικό Σενάριο της ειδικότητάς τους («Δημιουργία και ανάπτυξη διδακτικού σεναρίου Ειδικότητας»), το οποίο υποχρεούνται να καταθέσουν επί χάρτου, όπως περιγράφεται στον οικείο Κανονισμό Σπουδών (ευρεία προσέγγιση της ύλης, έμφαση στο ενεργό υποκείμενο της μάθησης, καινοτόμες προσεγγίσεις σε συνάφεια με την αντίστοιχη παιδαγωγική θεωρία κ.λπ.).
Η διδασκαλία των μαθημάτων θα πραγματοποιείται σε δύο (2) τμήματα φοιτητών, ένα (1) τμήμα με έδρα την πόλη της Φλώρινας και ένα (1) τμήμα με έδρα την πόλη της Κοζάνης. Η Πρακτική Άσκηση θα πραγματοποιείται σε δομές τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης και η Μικροδιδασκαλία σε κατάλληλους εργαστηριακούς χώρους του Ιδρύματος.
Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Παιδαγωγική και Εκπαίδευση: φιλοσοφικές, ιστορικές, και κοινωνιολογικές διαστάσεις
- Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση
- Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης – Εκπαιδευτική
- Αξιολόγηση –Εκπαιδευτική Έρευνα
- Διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Αναλυτικά Προγράμματα – Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις
- Διαχείριση της Ετερότητας στην Εκπαίδευση (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Εκπαίδευση ΑΜΕΑ)
- Διδακτική Ειδικότητας
- Πρακτική Άσκηση – Μικροδιδασκαλία Ειδικότητας
- Δημιουργία και ανάπτυξη διδακτικού σεναρίου Ειδικότητας
Μαθήματα Θεματικού Πεδίου «Διδακτική Ειδικότητας και Πρακτική Άσκηση»
-
- Διδακτική Ειδικότητας Ανθρωπιστικών Επιστημών
- Διδακτική Ειδικότητας Κοινωνικών Επιστημών
- Διδακτική Ειδικότητας Φυσικών Επιστημών
- Διδακτική Ειδικότητας Μαθηματικών
- Διδακτική Ειδικότητας Αισθητικής Αγωγής
- Διδακτική Ειδικότητας Φυσικής Αγωγής, Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας
- Διδακτική Ειδικότητας Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Πληροφορικής
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4400 τ.Β’/06.10.2020 & ΦΕΚ 4612 τ.Β’/01.09.2022
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 5489 τ.Β’14.12.2020 & ΦΕΚ 5842 τ.Β’/15.12.2021 & ΦΕΚ 4399 τ.Β’/18.08.2022
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://teachedumsc.uowm.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 για πέντε (5) έτη, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).