
το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024
.
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ
Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου
Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου
.
ΔΠΜΣ: «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου.
Τηλέφωνα: 210 7276515 E-mail: dbakogianni@math.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Σκοπός του ΠΜΣ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Διδακτικής, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Μαθηματικών. Ειδικότερα, οι μεταπτυχιακές σπουδές αποβλέπουν στην προσφορά εξειδίκευσης με στόχο την ανάδειξη επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην εκπαιδευτική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επιπροσθέτως, το Πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών διεθνούς επιπέδου, οι οποίες θα συγκρατούν ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού δυναμικού που καταφεύγει στο εξωτερικό για αντίστοιχες σπουδές.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι απόφοιτοί του να μπορούν να στελεχώσουν διάφορες εκπαιδευτικές υπηρεσίες που απαιτούν την κατεύθυνση αυτή, όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων διδασκαλίας μαθηματικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κ.ά. Επίσης, οι απόφοιτοι του Προγράμματος, θα μπορούν να εργασθούν ως επιμορφωτές σε Σχολές, Κέντρα ή Ινστιτούτα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και να αναλάβουν έργο Σχολικών Συμβούλων.
Από το 2003, που το Κοινό ΠΜΣ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» λειτουργεί ως Διιδρυματικό, έως σήμερα έχουν απονεμηθεί 342 τίτλοι σπουδών. Πολλοί απόφοιτοι του ΠΜΣ στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» υπηρετούν σήμερα ως στελέχη της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ως σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι διευθύνσεων και γραφείων και ως διευθυντές λυκείων, γυμνασίων αλλά και δημοτικών σχολείων, δεδομένου ότι από το Πρόγραμμα έχουν αποφοιτήσει και δάσκαλοι. Επιπλέον, κάτοχοι του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι οποίοι ήταν αδιόριστοι κατά την περίοδο της κτήσης του, έλαβαν υψηλή βαθμολογία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και διορίστηκαν στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα ποσοστό αυτών υπηρετούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένας αριθμός εργάζεται στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένας πολύ μικρός αριθμός αποφοίτων εργάζεται σε δημόσιους οργανισμούς και Τράπεζες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους απόφοιτους του Προγράμματος συνεχίζουν στο διδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος Μαθηματικών στην περιοχή της Διδακτικής των Μαθηματικών ή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών, αλλά και σε διδακτορικά προγράμματα άλλων Α.Ε.Ι. της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Τίτλος Σπουδών:
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Οι τίτλοι όσων παρακολουθούν το Πρόγραμμα στο ΕΚΠΑ απονέμονται από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και όσων παρακολουθούν το πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με αναφορά των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων.
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Φοιτητής που δεν έχει ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη του μεταπτυχιακού διπλώματος μέσα σε αυτό το διάστημα, μπορεί, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα εξαιρετικοί και σοβαρά τεκμηριωμένοι λόγοι, να ζητήσει παράταση σπουδών το πολύ για 2 εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση με ελάχιστες διδακτικές ώρες τρεις (3) και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Δίδακτρα: Η παρακολούθηση του Προγράμματος συνεπάγεται την καταβολή διδάκτρων ύψους 700 Ευρώ το εξάμηνο, για τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Μαθηματικών, Στατιστικής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών, των Τμημάτων ΦΠΨ, ΙΦΕ, Παιδαγωγικών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι άλλων συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι, μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του ν. 4485/2017.
Το ΠΜΣ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» θα δέχεται έως σαράντα (40) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κάθε χρόνο εντός του εαρινού εξαμήνου, με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής του ΠΜΣ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και των συνεργαζόμενων τμημάτων προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Η επιτροπή που θα αξιολογήσει τις αιτήσεις των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών καθορίζεται κάθε χρόνο από την Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή του Προγράμματος. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής του ΠΜΣ.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
-
-
- Αίτηση Συμμετοχής.
- Βιογραφικό σημείωμα.
- Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
- Αναλυτική βαθμολογία.
- Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
- Δύο συστατικές επιστολές.
- Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας, επιπέδου Β2.
- Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν.
-
Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης από το
ΔΟΑΤΑΠ, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο ΠΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 7 του ν. 4485/2017 και του άρθρου 101, παρ. 5 του ν. 4547.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται σε δύο στάδια:
- Στο πρώτο στάδιο όλοι οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς σε γενικές ερωτήσεις μαθηματικού και παιδαγωγικού περιεχομένου και να μεταφράσουν στα ελληνικά ένα κείμενο της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.
- Στο δεύτερο στάδιο καλούνται σε συνέντευξη όσοι υποψήφιοι ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρώτο στάδιο με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
-
- Βαθμός πτυχίου.
- Επίδοση των υποψηφίων στο πρώτο στάδιο αξιολόγησης.
- Ερευνητική δραστηριότητα.
- Δημοσιεύσεις.
- Συστατικές επιστολές.
-
Μετά το δεύτερο στάδιο, η Επιτροπή Αξιολόγησης καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στην Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή του ΠΜΣ. Με απόφαση της ΕΔΕ, η παραπάνω διαδικασία ενδέχεται να διαφοροποιηθεί αν προκύψουν ειδικοί λόγοι. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να υποβάλλουν εγγράφως στη Γραμματεία του ΠΜΣ την πρόθεσή τους να εγγραφούν στο ΠΜΣ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής, καταβάλλοντας ταυτόχρονα μια προκαταβολή των διδάκτρων, το ποσό της οποίας καθορίζεται κάθε χρόνο από την Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή του Προγράμματος.
Οι επιτυχόντες που καταθέτουν αίτημα αποδοχής και προκαταβολή των διδάκτρων ολοκληρώνουν την εγγραφή τους στη Γραμματεία του ΠΜΣ κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, επιλέγονται οι ισοβαθμούντες σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Οι φοιτητές του Προγράμματος εγγράφονται κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο στις ημερομηνίες που προσδιορίζει η Γραμματεία. Οι φοιτητές 1ου εξαμήνου οι οποίοι δεν είχαν καταστεί πτυχιούχοι κατά τη διάρκεια των προεγγραφών, μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή μόνο με την κατάθεση του πτυχίου τους ή βεβαίωσης από τη Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος ότι έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για την απόκτηση του πτυχίου και αναμένεται η ορκωμοσία.
Η ΕΔΕ ορίζει Σύμβουλο Σπουδών για κάθε φοιτητή που εγγράφεται στο Πρόγραμμα. Ο Σύμβουλος Σπουδών παρακολουθεί και συμβουλεύει τον μεταπτυχιακό φοιτητή, μέχρι τη λήξη των σπουδών του στο ΠΜΣ. Ο Σύμβουλος Σπουδών μπορεί να αλλάξει με απόφαση της ΕΔΕ κατά τη διάρκεια των σπουδών του μεταπτυχιακού φοιτητή. Ο φοιτητής οφείλει να ενημερώνει τον Σύμβουλό του για την πορεία των σπουδών του και ειδικότερα για την τελική διαμόρφωση των μαθημάτων στα οποία εγγράφεται κάθε εξάμηνο. Για το λόγο αυτό, υπογράφει το έντυπο εγγραφής με τα μαθήματα τα οποία επιλέγει ο φοιτητής στην αρχή κάθε εξαμήνου καθώς και τα αιτήματα του μεταπτυχιακού φοιτητή που αφορούν τη φοίτησή του στο Πρόγραμμα.
Η εγγραφή των φοιτητών σε μαθήματα γίνεται με υπογεγραμμένη δήλωση μαθημάτων το αργότερο σε ένα μήνα μετά την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων και σε ημερομηνίες που καθορίζονται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ. Η δήλωση μαθημάτων που καταθέτει ο φοιτητής πρέπει να είναι σε γνώση του
συμβούλου σπουδών του και να φέρει την υπογραφή του. Αλλαγές στη δήλωση μαθημάτων ή εκπρόθεσμη κατάθεσή της είναι δυνατές μόνο κατόπιν αποφάσεως της ΕΔΕ.
Οι φοιτητές μπορούν να εγγράφονται το πολύ σε πέντε (5) μαθήματα κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο. Για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς δώδεκα (12) μεταπτυχιακά μαθήματα και να συγκεντρώσει 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Τα μεταπτυχιακά μαθήματα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες μαθημάτων:
I. Μαθήματα Διδακτικής – Παιδαγωγικών – Ψυχολογίας: στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα μαθήματα Δ1-Δ10, Δ19-Δ21, Δ12, Δ31 και ΔΙα του καταλόγου μαθημάτων.
II. Μαθήματα Ιστορίας – Φιλοσοφίας: στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα μαθήματα Δ13-Δ18 και ΔΙΙα του καταλόγου μαθημάτων.
III. Μαθήματα Μαθηματικών: στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα μαθήματα Δ25-Δ30, Δ32 και Δ11 και ΔΙΙΙα του καταλόγου μαθημάτων.
IV. Μαθήματα Μεθοδολογίας Έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών: στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα μαθήματα Δ22-Δ24 και ΔIVα του καταλόγου μαθημάτων.
Ειδικότερα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε:
-
- Τουλάχιστον πέντε (5) μαθήματα από την Κατηγορία Ι .
- Τουλάχιστον τρία (3) μαθήματα από την Κατηγορία ΙΙ. ένα εκ των οποίων είναι υποχρεωτικά το μάθημα Δ14.
- Τουλάχιστον δύο (2) μαθήματα από την Κατηγορία ΙΙΙ .
- Τουλάχιστον ένα (1) μάθημα από την Κατηγορία ΙV.
- Ένα (1) μάθημα από οποιαδήποτε από τις παραπάνω ομάδες μαθημάτων.
Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί από κάθε κατηγορία μαθημάτων να επιλέξει το πολύ ένα μάθημα από τα ειδικά θέματα της αντίστοιχης κατηγορίας.
Β) Κάθε φοιτητής οφείλει να εκπονήσει διπλωματική εργασία σε θέμα συναφές με την κατεύθυνση της Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών. Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να
αρχίσει μετά τη συμπλήρωση τριών (3) εξαμήνων σπουδών και αντιστοιχεί σε τριάντα πιστωτικές μονάδες (30 ECTS).
Γ) Ειδικά για τους φοιτητές του Προγράμματος, πτυχιούχους μη μαθηματικών τμημάτων, εκτός των
παραπάνω προϋποθέσεων, για την απόκτηση ΔΜΣ μπορεί να απαιτηθεί και η παρακολούθηση ορισμένου αριθμού προπτυχιακών μαθημάτων του τμήματος Μαθηματικών για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεών τους σε μαθηματικές γνώσεις. Το πλήθος αυτών των μαθημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το τρία.
Ο αριθμός των μαθημάτων αυτών, καθώς και το περιεχόμενο τους θα καθορίζεται κατά περίπτωση από
την επιτροπή επιλογής και θα επικυρώνεται από την ΕΔΕ του ΠΜΣ.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση με ελάχιστες διδακτικές ώρες τρεις (3) και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Α. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών είναι το παρακάτω:
Α΄Εξάμηνο:
-
-
- Δ1 Διδακτική των Μαθηματικών Ι
- Δ7 Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες Επίλυσης Προβλήματος και Μοντελοποίηση
- Δ8 Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας στη Διδακτική των Μαθηματικών
- Δ17 Φιλοσοφία των Μαθηματικών
- Δ19 Γνωστική Ψυχολογία – Ψυχολογία μάθησης
- Δ25 Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής
- Δ26 Μαθηματική Ανάλυση
- ΔΙα Ειδικά Θέματα Διδακτικής των Μαθηματικών
- ΔΙΙα Ειδικά Θέματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Μαθηματικών
- ΔΙΙΙα Ειδικά Θέματα Μαθηματικών
- ΔIVα Ειδικά Θέματα Μεθοδολογίας
-
Β΄ Εξάμηνο:
-
-
- Δ2 Διδακτική των Μαθηματικών ΙΙ
- Δ3 Διδακτική του Απειροστικού Λογισμού
- Δ4 Διδακτική της Άλγεβρας
- Δ10 Αναλυτικά Προγράμματα των Μαθηματικών και αξιολόγηση των μαθητών
- Δ13 Επιστημολογία για τη Διδακτική των Μαθηματικών
- Δ14 Ιστορία των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών-Στοιχεία του Ευκλείδη
- Δ18 Φιλοσοφία των Επιστημών
- Δ24 Ποιοτική Μεθοδολογία Έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών
- Δ28 Άλγεβρα
- ΔΙα Ειδικά Θέματα Διδακτικής των Μαθηματικών
- ΔΙΙα Ειδικά Θέματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Μαθηματικών
- ΔΙΙΙα Ειδικά Θέματα Μαθηματικών
- ΔIVα Ειδικά Θέματα Μεθοδολογίας
-
Γ΄Εξάμηνο:
-
-
- Δ5 Διδακτική της Γεωμετρίας
- Δ6 Διδακτική των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής
- Δ9 Παιδαγωγική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στα Μαθηματικά
- Δ11 Μοντελοποίηση στα Μαθηματικά
- Δ12 Αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στη Διδακτική τους
- Δ15 Ιστορία των Νεότερων Μαθηματικών
- Δ16 Πλάτων και Μαθηματικά
- Δ23 Ποσοτική Μεθοδολογία Έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών
- Δ27 Γεωμετρία
- Δ32 Μαθηματική Λογική και Θεωρία Συνόλων
- Δ31 Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
- ΔΙα Ειδικά Θέματα Διδακτικής των Μαθηματικών
- ΔΙΙα Ειδικά Θέματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Μαθηματικών
- ΔΙΙΙα Ειδικά Θέματα Μαθηματικών
- ΔIVα Ειδικά Θέματα Μεθοδολογίας
-
Δ’ Εξάμηνο:
-
-
- ΔΕ Διπλωματική Εργασία.
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 337 τ.Β’/08.02.2019
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://me.math.uoa.gr/ και εδώ
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028 – 2029 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.