
το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
.
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ
Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ
.
ΔΠΜΣ: «Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα: 210 7462205, 210 7276418 Fax 210 : 7276417 E-mail:
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της στατιστικής μεθοδολογίας όπως εφαρμόζεται στην ιατρική και τις άλλες επιστήμες υγείας.
Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοστατιστική μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση τον Κανονισμό του ΔΠΜΣ. Οι τίτλοι απονέμονται από την Ιατρική Σχολή με αναφορά του Τμήματος Μαθηματικών.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Βιοστατιστικής είναι η εκπαίδευση, η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα στη Στατιστική μεθοδολογία όπως εφαρμόζεται στην Ιατρική και στις άλλες επιστήμες υγείας. Ειδικότερα, σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της Εφηρμοσμένης Στατιστικής στις Επιστήμες Υγείας, με στόχο να συμβάλλουν υπεύθυνα και ουσιαστικά στο σχεδιασμό, τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων διαφόρων τομέων της Ιατρικής και των άλλων Επιστημών Υγείας, στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση καθώς και στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων μεθόδων βιοστατιστικής. Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. μπορούν:
Α) να στελεχώσουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών, Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σχετικά γνωστικά αντικείμενα, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ.λπ.
Β) να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων συνεχιζόμενης δια βίου ιατρικής εκπαίδευσης και επιμορφωτικών σεμιναρίων με στόχο να εξοικειώσουν γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με τις στατιστικές έννοιες και μεθόδους.
Γ) να απασχοληθούν σε θέσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα που απαιτούν εφηρμοσμένη στατιστική εξειδίκευση.
Δ) να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Με τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. Βιοστατιστικής επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση και αρμονική συνεργασία του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που εξειδικεύεται στις περιοχές της Εφαρμοσμένης Στατιστικής και των Επιστημών Υγείας καθώς επίσης και η δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για διαρκή εκπαίδευση νέων επιστημόνων στην ενεργή και με ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό περιοχή της Βιοστατιστικής.
Τίτλος Σπουδών: Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ» (MSc in BIOSTATISTICS ).
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή των τίτλων ορίζεται για μεν το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε 4 διδακτικά εξάμηνα για δε το διδακτορικό δίπλωμα σε 4 επιπλέον εξάμηνα τουλάχιστον. Η μέγιστη χρονική διάρκεια μέσα στην οποία οφείλει να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του κάθε μεταπτυχιακός είναι έξι (6) διδακτικά εξάμηνα. Για σοβαρούς λόγους, μετά από αίτηση του φοιτητή, μπορεί να δοθεί παράταση δύο (2) το πολύ διδακτικών εξαμήνων.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται κατά βάση στην ελληνική γλώσσα και κατά περίπτωση στην αγγλική.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των 950 ευρώ ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε 25 ανά έτος. Ο ακριβής αριθμός για κάθε έτος θα καθορίζεται σύμφωνα με την υποδομή των τμημάτων, των αριθμό των διδασκόντων και τις ανάγκες σε ειδικευμένους αποφοίτους. Στο Π.Μ.Σ.Β. γίνονται δεκτοί εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι τμημάτων Μαθηματικών, Στατιστικής, Πληροφορικής, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής και άλλων τμημάτων των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής καθώς και οι πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Οι υποψήφιοι μπορούν να είναι Πτυχιούχοι των προαναφερθέντων σχολών καθώς και τελειόφοιτοι των ιδίων σχολών, οι οποίοι με το πέρας της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση έως τις 15 Οκτωβρίου.
Τα κριτήρια επιλογής είναι η βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα (Πιθανότητες και Στατιστική Συμπερασματολογία ή Βιοστατιστική και Εισαγωγή στην Επιδημιολογία), ο βαθμός πτυχίου, τυχόν διπλωματικές εργασίες και/ή επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι συστατικές επιστολές, η συνέντευξη και η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εισαγωγής δίνονται στο άρθρο 4 του εσωτερικού κανονισμού που παρατίθε
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. Βιοστατιστικής υπάρχουν δύο δέσμες :
Δέσμη Α : Βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα, βαθμός πτυχίου, συνέντευξη, συστατικές επιστολές.
Δέσμη Β : Επίδοση σε εξετάσεις που διενεργούνται με τη φροντίδα της ΕΕΜΦ, συνέντευξη, συστατικές επιστολές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. είναι η επαρκής γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Σε περίπτωση μη κατοχής επίσημου τίτλου (τουλάχιστον First Certificate in English) η ΕΕΜΦ ελέγχει την επάρκεια του φοιτητή να μεταφράσει σχετικά κείμενα στην Αγγλική γλώσσα με διενέργεια ειδικής γραπτής εξέτασης.
Δέσμη Α :
α. Βαθμολογία Προπτυχιακών Μαθημάτων. Για υποψήφιους προερχόμενους από φυσικομαθηματικές σχολές αθροίζεται η βαθμολογία ενός μαθήματος Πιθανοτήτων και ενός μαθήματος Στατιστικής με συντελεστή 1.5 το καθένα. Τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ ελάχιστον την εξής ύλη:
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ : Η έννοια της Πιθανότητας, τυχαίες μεταβλητές, βασικές διακριτές κατανομές, βασικές συνεχείς κατανομές, πολυδιάστατες τυχαίες μεταβλητές, κεντρικό οριακό θεώρημα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ : Περιγραφική Στατιστική, δειγματικές κατανομές, εκτιμητική, έλεγχος υποθέσεων,
διαστήματα εμπιστοσύνης.
Για υποψηφίους προερχόμενους από Ιατρικές / Φαρμακευτικές κ.λπ. Σχολές αθροίζεται η βαθμολογία των μαθημάτων Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας με συντελεστή 2 και 1 αντίστοιχα. Τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ ελάχιστο την εξής ύλη :
ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ : Περιγραφική Στατιστική, ποσοτικά χαρακτηριστικά – σύγκριση μέσων τιμών, ποιοτικά χαρακτηριστικά – κριτήρια χ2 , συσχέτιση ποσοτικών χαρακτηριστικών – απλή γραμμική παλινδρόμηση.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ : Αιτιολογία των νοσημάτων στην επιδημιολογία, ταξινόμηση νοσημάτων, μέτρηση συχνότητας νοσημάτων, κατηγορίες επιδημιολογικών ερευνών, αιτιολογικοί δείκτες, περιγραφική επιδημιολογία, αναδρομικές-προοπτικές έρευνας, κλινική επιδημιολογία – προσυμπτωματικός έλεγχος.
Σε περίπτωση που η παραπάνω ύλη διασπείρεται σε περισσότερα του ενός προπτυχιακά μαθήματα, λαμβάνεται υπ’ όψη ο μέσος όρος της βαθμολογίας του υποψηφίου στα μαθήματα αυτά. Υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση με βάση τη Δέσμη Α έχουν δικαίωμα εάν το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εξετάσεις ενός ή και των δυο μαθημάτων της κατεύθυνσής τους σύμφωνα με τη Δέσμη Β, για βελτίωση βαθμολογίας.
β. Βαθμός πτυχίου. Συναθροίζεται ο βαθμός πτυχίου με συντελεστή 2 (δύο).
γ. Συνέντευξη – Συστατικές επιστολές. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται σε συνέντευξη από την ΕΕΜΦ και βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-20. Η βαθμολογία της συνέντευξης προστίθεται στη συνολική βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί με βάση τα (α) και (β) ανωτέρω. Στοιχεία τα οποία συνεκτιμώνται για τη διαμόρφωση της βαθμολογίας της συνέντευξης είναι: συστατικές επιστολές, επίδοση σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το Π.Μ.Σ. (εκτός των μαθημάτων που ήδη υπολογίστηκαν στο (α)), τυχόν δημοσιεύσεις και διπλωματικές εργασίες, μεταπτυχιακοί τίτλοι, προϋπηρεσία σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. κ.λπ.
Δέσμη Β :
α. Επίδοση σε εξετάσεις. Ο υποψήφιος προσέρχεται σε εξετάσεις είτε στα μαθήματα Πιθανότητες και Στατιστική Συμπερασματολογία είτε στα μαθήματα Βιοστατιστική και Επιδημιολογία. Το περιεχόμενο των μαθημάτων περιέχεται στο Παράρτημα Α του εσωτερικού κανονισμού.
Για τους υποψήφιους οι οποίοι έχουν επιτύχει (βαθμός τουλάχιστον 5) και στα δύο μαθήματα συναθροίζονται οι βαθμολογίες των Πιθανοτήτων και Στατιστικής Συμπερασματολογίας με συντελεστή 2.5 το καθένα ή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας με συντελεστές 3 και 2 αντίστοιχα.
β. Συνέντευξη – Συστατικές επιστολές. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται σε συνέντευξη από την ΕΕΜΦ και βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-20. Η βαθμολογία της συνέντευξης προστίθεται στη συνολική βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί με βάση το (α) ανωτέρω. Στοιχεία τα οποία συνεκτιμώνται για τη διαμόρφωση της βαθμολογίας της συνέντευξης είναι: συστατικές επιστολές, επίδοση σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το Π.Μ.Σ. (εκτός των μαθημάτων που ήδη υπολογίστηκαν στο (α)), τυχόν δημοσιεύσεις και διπλωματικές εργασίες, μεταπτυχιακοί τίτλοι, προϋπηρεσία σε θέσεις σχετικές με το ντικείμενο του Π.Μ.Σ. κ.λπ.
Με βάση τα παραπάνω, για κάθε φοιτητή και ανεξαρτήτως Δέσμης, διαμορφώνεται μία συνολική βαθμολογία στην κλίμακα 0-70. Μετά την κατάταξη των υποψηφίων σύμφωνα με τη βαθμολογία αυτή η ΕΕΦΜ προτείνει συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ.
Η τελική επικύρωση των δεκτών υποψηφίων γίνεται από την Ε.Δ.Ε.. Οι υποψήφιοι οι οποίοι εισάγονται από τη Δέσμη Β΄ δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 20% του αριθμού των φοιτητών που γίνονται δεκτοί στο Π.Μ.Σ. (ανά ακαδημαϊκή χρονιά).
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς έναν αριθμό από τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά μαθήματα. Επίσης οφείλει να παρακολουθεί ανελλιπώς τις παραδόσεις και τις ασκήσεις των μαθημάτων. Μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει το 75% των ωρών παρακολούθησης (παραδόσεις και ασκήσεις) κάθε μαθήματος δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις του μαθήματος. Για την λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΜΣ Βιοστατιστικής απαιτείται η συγκέντρωση 90 τουλάχιστον πιστωτικών μονάδων (ECTS) από υποχρεωτικά ή επιλεγόμενα μμαθήματα και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας μετά το 3ο ξάμηνο σπουδών (επιπλέον 30 πιστωτικές μονάδες), σε θέμα συναφές με τα μαθήματα του προγράμματος.
Μαθήματα:
Υποχρεωτικά Μαθήματα
-
-
- Εισαγωγή στις Πιθανότητες
- Εισαγωγή στην Επιδημιολογία
- Εισαγωγή στη Στατιστική και τη Βιοστατιστική
- Ανάλυση Παλινδρόμησης και Διασποράς Ι
- Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα
- Ανάλυση Επιβίωσης
- Στατιστικές Μέθοδοι στην Επιδημιολογία
- Ερευνητική Μεθοδολογία
-
Μαθήματα Επιλογής Κατηγορίας Ι
-
-
- Απαραμετρική Στατιστική
- Διαχείριση Δεδομένων – Βάσεις Δεδομένων
- Γενετική και Μοριακή Επιδημιολογία
- Κλινικές Δοκιμές
- Μέθοδοι Δειγματοληψίας
- Ανάλυση Δεδομένων με Πολλαπλές Μετρήσεις στο Χρόνο
- Μπεϋζιανή Συμπερασματολογία Ι
- Μπεϋζιανή Συμπερασματολογία ΙΙ
- Πολυμεταβλητή Ανάλυση
- Στατιστικά Πακέτα και Πακέτα Γραφικών
- Ανάλυση Δεδομένων με Ελλειπούσες Τιμές
- Βασικές Αρχές Μοριακής Εξέλιξης και Φυλογενετικής Ανάλυσης
- Περιβαλλοντική Επιδημιολογία.
-
Μαθήματα Επιλογής Κατηγορίας ΙΙ
-
-
- Μετα-ανάλυση
- Προσομοίωση
- Φαρμακομετρία
- Διατροφική Επιδημιολογία
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 4719 τ.Β’/08.09.2022 & ΦΕΚ 3464 τ.Β΄/21.08.2018
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 4777 τ.Β’/12.09.2022
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://biostatistics.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031 – 2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.