
το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
.
ΔΠΜΣ: «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα»
(ΜΒΑ in Strategic Management and Competitiveness)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γρυπάρειο Μέγαρο επί της οδού Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου, 5ος όροφος, γραφείο 513, Αθήνα, Τ.Κ. 105 59.
Τηλέφωνα: 210 3689456, E-mail: stratman@econ.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» (ΜΒΑ in Strategic Management and Competitiveness), με τις δύο ειδικεύσεις του:
- Στρατηγική Διοίκηση Επιχειρήσεων (Strategic Management) που αποτελεί συνέχεια για 4η χρονιά του ΜΠΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων με κατεύθυνση Στρατηγικό Μάνατζμεντ»
- Στρατηγική Ανταγωνιστικότητας Κρατών και Περιφερειών (Competitiveness Strategy of Countries and Regions).
καταρτίζει πλήρως απόφοιτους σε σύγχρονους τομείς και επιστημονικά πεδία της διοίκησης των επιχειρήσεων, του Στρατηγικού Μάνατζμεντ και της Στρατηγικής Ανταγωνιστικότητας Κρατών και Περιφερειών. Το ΔΜΠΣ αυτό έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει διευθυντικά στελέχη που θα αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες οικονομικές και διοικητικές/στρατηγικές γνώσεις και δεξιότητες, που χρειάζονται για μελλοντική επαγγελματική εξέλιξη και επιτυχία. Το ΔΜΠΣ είναι κατάλληλο για εκείνους που επιδιώκουν να επιταχύνουν την εξέλιξη της τρέχουσας θέσης εργασίας τους, ή αναζητούν να αλλάξουν θέση εργασίας ή επιχείρηση στην οποία απασχολούνται, ή επιθυμούν να αποκτήσουν τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά/λογιστικά εργαλεία για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Σκοπός του ΔΜΠΣ είναι να αναπτύξει την κουλτούρα και τις δεξιότητες που χρειάζονται, έτσι ώστε να δημιουργήσει ηγετικά στελέχη στον χώρο των επιχειρήσεων και οργανισμών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης και δεξιοτήτων κριτικού πνεύματος, και την παροχή πλαισίων σκέψης και εργαλείων εφαρμογής της, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά διευθυντικών στελεχών, ικανών να αναλύουν τις εταιρικές προκλήσεις και ευκαιρίες και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές πολιτικές και στρατηγικές σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το ΔΜΠΣ ακολουθεί υψηλά διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, χωρίς να χάνει τον πρακτικό επαγγελματικό του προσανατολισμό και ολοκληρώνεται μέσα σ’ ένα ευέλικτο χρονικό διάστημα 24-60 μηνών.
Η ομαδική δουλειά και οι εργασίες που γίνονται στο πρόγραμμα αυτό, είναι το κλειδί στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, που χρειάζονται για να δημιουργηθεί και να αναδειχθεί ένα ηγετικό στέλεχος. Στο πρόγραμμα αυτό, παρέχεται η δυνατότητα σπουδών με την καθοδήγηση διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στην διδασκαλία, την έρευνα και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως και η απόκτηση γνώσεων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων και η ανάλυση εγχώριων και διεθνών θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομία και τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Τίτλος Σπουδών:
Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο παραπάνω Δ.Π.Μ.Σ. οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» (MΒΑ in Strategic Management and Competitiveness), με τις εξής ειδικεύσεις:
α) Στρατηγική Διοίκηση Επιχειρήσεων (Strategic Management)
β) Στρατηγική Ανταγωνιστικότητας Κρατών και Περιφερειών (Competitiveness Strategy of Countries and Regions).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, ενώ σε έως και οκτώ (8) εξάμηνα για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης. Στη διάρκεια αυτή περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του ΔΠΜΣ είναι η Ελληνική. Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, είναι ουσιαστική για την παρακολούθηση του προγράμματος.
Δίδακτρα: Το κόστος διεξαγωγής του προγράμματος και για τις δυο κατευθύνσεις του ΔΠΜΣ, καλύπτεται από την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών, η οποία καθορίζεται στα 800 ευρώ ανά ΘΕ. Το συνολικό κόστος του ΔΠΜΣ ανέρχεται σε 4.000 ευρώ (800 ευρώ × 5ΘΕ) για δύο τουλάχιστον χρόνια. Εκτιμάται ότι το κόστος των βιβλίων ανά ΘΕ ανέρχεται σε 150-200 ευρώ. Η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών καταβάλλεται απευθείας στο ΕΚΠΑ
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών για κάθε ειδίκευση στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε ενενήντα (90) φοιτητές ανά έτος.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η διαδικασία επιλογής βασίζεται στην αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας (με κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, η κατοχή δεύτερου πτυχίου πρώτου ή δεύτερου κύκλου σπουδών, η ερευνητική δραστηριότητα, οι δημοσιεύσεις, η γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικής), οι συστατικές επιστολές και η επαγγελματική εμπειρία) καθώς και στην προφορική συνέντευξη.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απονομή του τίτλου σπουδών του ΔΠΜΣ «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» (ΜΒΑ in Strategic Management and Competitiveness) και στις δυο ειδικεύσεις ισχύουν τα εξής:
Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΒΑ) είναι υποχρεωτική η επιτυχής ολοκλήρωση πέντε (5) Θεματικών Ενοτήτων (ΘΕ), που οι τέσσερις (4) ΘΕ αφορούν μαθήματα και η πέμπτη ΘΕ είναι η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Η χρονική διάρκεια ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.Η φοίτηση μπορεί να είναι πλήρης (δύο έτη) ή μερική (έως τέσσερα έτη). Οι φοιτητές του ΔΠΜΣ μπορούν να δηλώσουν κατ΄ανώτατο:
- στο πρώτο έτος σπουδών μέχρι και δύο (2) Θεματικές Ενότητες.
- στο δεύτερο έτος σπουδών μέχρι και τις δύο τελευταίες Θεματικές Ενότητες, παράλληλα με την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, υπό την προϋπόθεση η εξέταση/παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας να πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των Θεματικών Ενοτήτων του Προγράμματος.
Για κάθε Θεματική Ενότητα πραγματοποιούνται 9 (εννέα) συναντήσεις, 9ωρης (εννιάωρης) διάρκειας η καθεμία σε προκαθορισμένες ημερομηνίες που ανακοινώνονται στην έναρξη κάθε Ακαδημαϊκού Έτους, 1 (μία) φορά κάθε μήνα, ημέρες Σάββατο ή Κυριακή, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή εργαζόμενων, χωρίς να επηρεάζονται οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Οι συναντήσεις δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι η βοήθεια που παρέχουν στην αποσαφήνιση των δυσνόητων σημείων, αλλά και στην κατανόησης και εμπέδωση του γνωστικού αντικειμένου.
Στα πλαίσια της διασύνδεσης του Προγράμματος με τον επιχειρηματικό κόσμο, πραγματοποιείται στις περισσότερες συναντήσεις ομιλία προσκεκλημένου από την αγορά σχετική με το αντικείμενο της συνάντησης/μαθήματος. Στην αρχή του Ακαδημαϊκού Έτους για κάθε Θεματική Ενότητα παρέχεται «Αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα Μελέτης και Γραπτών Εργασιών» (Study Timetable) των σπουδαστών για την κάλυψη της ύλης της ΘΕ.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε κάθε ΘΕ, οι φοιτητές/τριες, θα πρέπει να εκπονήσουν τέσσερις (4) γραπτές εργασίες (ΓΕ), οι οποίες υποβάλλονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, που αναφέρονται στο «Αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα Μελέτης και Γραπτών Εργασιών». Οι φοιτητές/τριες έχουν δικαίωμα να μην εκπονήσουν μία γραπτή εργασία. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να συμμετάσχουν στις τελικές εξετάσεις πρέπει το άθροισμα των βαθμών των ΓΕ που έχουν παραδώσει (τουλάχιστον τρεις) να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 20.
Προγράμματα Σπουδών ανά ειδίκευση
Α) Ειδίκευση «Στρατηγική Διοίκηση Επιχειρήσεων» (Strategic Management)
Στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα με ειδίκευση Στρατηγικό Μάνατζμεντ» – το οποίο αποτελεί συνέχεια για 4η χρονιά του ΜΠΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων με κατεύθυνση Στρατηγικό Μάνατζμεντ» – είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα στρατηγικής διοίκησης επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας την κουλτούρα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ικανών να αντιλαμβάνονται τις εταιρικές προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται στο σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές πολιτικές και στρατηγικές, αξιοποιώντας κα αναβαθμίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων/οργανισμών που υπηρετούν. Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει ως εξής:
1η Θεματική Ενότητα: Μαθήματα Υποδομής Ι (30 ECTS)
- Ιστορία των Επιχειρήσεων και των Οργανισμών
- Θεωρία και Πράξη της Διοίκησης των Οργανισμών
- Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
2η Θεματική Ενότητα: Μαθήματα Υποδομής ΙΙ (30 ECTS)
- Μικροοικονομική και Οικονομική της Διοίκησης
- Μακροοικονομική και Οικονομική της Ανάπτυξης
- Θεωρίες της Επιχείρησης
3η Θεματική Ενότητα: Βασικά Θέματα Στρατηγικής (20 ECTS)
- Εισαγωγή στις Ποσοτικές Μεθόδους
- Αρχές Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής για Διευθυντικά Στελέχη
- Διοίκηση Eπιστήμη
4η Θεματική Ενότητα: Ειδικά Θέματα Στρατηγικής (20 ECTS) (Επιλέγεται μία από τις δύο παρακάτω ομάδες)
Α’ Ομάδα
- Στρατηγικό Μάνατζμεντ.
- Στρατηγική Διεθνών Επιχειρήσεων
- Στρατηγικό Μάρκετινγκ
Β’ Ομάδα
- Στρατηγική Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας Επιχειρήσεων και Κρατών
- Επιχειρηματικότητα και Διοίκηση Καινοτομιών
- Αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία
5η Θεματική Ενότητα: Διπλωματική Εργασία (20 ECTS)
Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων Προγράμματος Σπουδών: 120 ECTS
Β. Ειδίκευση «Στρατηγική Ανταγωνιστικότητας Κρατών και Περιφερειών» (Competititveness Strategy of Countries and Regions)
Στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα με ειδίκευση Στρατηγική Ανταγωνιστικότητας Κρατών και Περιφερειών» είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα στρατηγικής ανταγωνιστικότητας κρατών και περιφερειών, για τη στελέχωση επιτελικών θέσεων στρατηγικού σχεδιασμού, μέσω της κατανόησης, αντλώντας από την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία, αφενός των παραγόντων οι οποίοι εμπλέκονται και επιδρούν στο σχεδιασμό, στην άσκηση και στην αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών πολιτικών και αφετέρου των δυνατοτήτων και των περιορισμών των μέσων άσκησης αναπτυξιακών στρατηγικών, στην κατεύθυνση της πρότασης ρεαλιστικών και δημοσιονομικά συνεπών στρατηγικών, συμβατών με τις αναπτυξιακές ανάγκες και ενταγμένων στις αναπτυξιακές στοχεύσεις των κρατών και των περιφερειών, στο πλαίσιο μιας αέναης διαδικασίας μελέτης, ανάλυσης, σύνθεσης, συμμετοχής και συνεργασίας. Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει ως εξής:
1η Θεματική Ενότητα: Μαθήματα Υποδομής Ι (30 ECTS)
- Ιστορία των Επιχειρήσεων και των Οργανισμών
- Θεωρία και Πράξη της Διοίκησης των Οργανισμών
- Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
2η Θεματική Ενότητα: Μαθήματα Υποδομής ΙΙ (30 ECTS
- Μικροοικονομική και Οικονομική της Διοίκησης
- Μακροοικονομική και Οικονομική της Ανάπτυξης
- Θεωρίες της Επιχείρησης
3η Θεματική Ενότητα: (20 ECTS)
- Οικονομία και Χώρος: Διάρθρωση, Δίκτυα και Άνιση Ανάπτυξη
- Δομή Δυναμική και Ανάπτυξη της Αγοράς Ακινήτων
- Σχεδιασμός, Αξιολόγηση και Χρηματοδότηση Επενδύσεων
4η Θεματική Ενότητα: (20 ECTS)
- Η Ελληνική Οικονομία: Παραγωγικοί Μετασχηματισμοί, Ολοκλήρωση και Ανάπτυξη
- Στρατηγικές και Πολιτικές Εθνικής και Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας
- Ανθεκτικές και Ευφυείς Πόλεις και Περιφέρειες
5η Θεματική Ενότητα: Διπλωματική Εργασία (20 ECTS)
Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων Προγράμματος Σπουδών: 120 ECTS
Χρήσιμα έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 3371 τ.Β’/28.07.2021
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: mbasda.econ.uoa.gr
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.