Οικονομολόγος Ερευνητής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη και η έρευνα οικονομικών αρχών και θεωριών όπως και η ανάλυση των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα σε μια κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος ερευνητής ασχολείται με τη διερεύνηση των οικονομικών συστημάτων, την πρόβλεψη των οικονομικών φαινομένων, την πρόληψη των οικονομικών κρίσεων καθώς και με συγκεκριμένα προβλήματα της οικονομίας που αφορούν την πολιτική αμοιβών και τιμών, το φορολογικό και νομισματικό σύστημα, την απασχόληση, την παραγωγικότητα, τον καταμερισμό εργασίας κ.ά.

Ακόμη, μελετά τα χαρακτηριστικά των διαφόρων φάσεων από τις οποίες διέρχεται μια οικονομία στη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου (π.χ. φάση ύφεσης), και διερευνά τις αιτίες του πληθωρισμού, της ανεργίας κ.ά. προκειμένου να βοηθά στη σχεδίαση οικονομικών πολιτικών που θα δίνουν λύση στα υφιστάμενα αλλά και στα μελλοντικά οικονομικά προβλήματα.

Για την εργασία του αναλύει πίνακες και γραφικές παραστάσεις, εφαρμόζει οικονομικές αρχές και στατιστικές μεθόδους και συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες (μαθηματικούς, στατιστικολόγους, οικονομικούς αναλυτές κ.ά.), για να διευκολύνεται στην περιγραφή και την κατανόηση των αγορών (εγχώριων και διεθνών) και των χαρακτηριστικών τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.

Μπορεί να εργάζεται σε διάφορους χώρους, όπως σε επιχειρήσεις, σε οργανισμούς, σε ακαδημαϊκούς χώρους, ή στην κατοικία του σε ωράριο που ξεπερνά πολλές φορές το τυπικό καθημερινό ωράριο. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση, χρειάζεται να αγαπά την έρευνα και να διαθέτει υπευθυνότητα, οξυδέρκεια, μεθοδικότητα και ευστροφία. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες προϋποθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.

Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν το έργο του.

Σπουδές:
Σπουδές μπορεί να γίνουν στα τμήματα Οικονομικών Επιστημών των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και σε διάφορες υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά. Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ