το άρθρο ενημερώθηκε στις : 10/07/2024
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Περιβάλλοντος
Τμήμα Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη)
Έδρα :
Διεύθυνση : Κτίριο Ξενία Β, Λόφος Πανεπιστημίου 81100 Μυτιλήνη
Τηλέφωνο : 22510 36200, 22510 36202 Fax : 22510 36209 E- mail : secr@env.aegean.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι η δημιουργία επιστημόνων ικανών να κατανοούν και να αναλύουν το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και να καταρτίζουν σχέδια και προγράμματα διαχείρισης του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η άρτια δηλαδή εκπαίδευση περιβαλλοντολόγων σε επιστημονικές γνώσεις, ο εφοδιασμός τους με δεξιότητες απαραίτητες στην αγορά εργασίας καθώς επίσης η περαιτέρω ακαδημαϊκή τους εξέλιξη.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Οι σπουδές στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιλαμβάνουν μαθήματα βασικών και εφαρμοσμένων επιστημών και πολιτικής και διαχείρισης του περιβάλλοντος, τα οποία εντάσσονται στους επιστημονικούς τομείς της οικολογίας και της διαχείρισης/διατήρησης της βιοποικιλότητας, της περιβαλλοντικής μηχανικής, της διαχείρισης φυσικών πόρων (ενέργεια, νερό κλπ.), των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων περιβάλλοντος. Στη δομή του προγράμματος σπουδών δίνεται έμφαση στη διεπιστημονική προσέγγιση. Την εκπαιδευτική διαδικασία υποστηρίζουν εργαστήρια Βιολογίας, Χημείας, Εδαφολογίας, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, καθώς και ερευνητικά εργαστήρια εξειδικευμένα σε επιμέρους θέματα των περιβαλλοντικών επιστημών
Ο όρος Περιβάλλον, είναι θεματολογικά πολύπλευρος και πολυδιάστατος, κατά συνέπεια η ορθή προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων απαιτεί σφαιρική και διεπιστημονική γνώση. Το επιστημονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε έως σήμερα το Τμήμα καθορίζεται από τις βασικές επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας και των Οικονομικών καθώς και από νεότερα επιστημονικά πεδία όπως αυτά της Οικολογίας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής, της Χαρτογραφίας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Κοινωνιολογίας και της Περιβαλλοντικής Αγωγής και Επικοινωνίας.
Το τετραετές Πρόγραμμα Σπουδών διακρίνεται σε δύο κύκλους μαθημάτων:
- Α΄ Κύκλος (1ο και 2ο έτος), περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα και προσφέρει στον φοιτητή το αναγκαίο γενικό υπόβαθρο για τη συνέχιση των σπουδών του.
- Β΄ Κύκλος (3ο και 4ο έτος) περιλαμβάνει μαθήματα επιλογής και υποχρεωτική εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, επιτρέποντας την εξειδίκευση και την εμβάθυνση.
Τα προσφερόμενα μαθήματα στο Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι οργανωμένα σε τρεις (3) κατευθύνσεις μαθημάτων: α). Μαθήματα Περιβαλλοντικών Επιστημών β). Μαθήματα Εφαρμοσμένων Περιβαλλοντικών Επιστημών και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας γ). Μαθήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία, μέσω του θεσμού της Θερινής Πρακτικής Άσκησης να εργαστούν σε φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα σε θέματα που άπτονται της επαγγελματικής κατάρτισής τους. Για την ολοκλήρωση των σπουδών του, κάθε φοιτητής αναλαμβάνει την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας σε κάποιο ειδικά επιλεγμένο θέμα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+, με το οποίο φοιτούν σε άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, αποκτούν γνώσεις και εμπειρία που τους επιτρέπουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με θέματα ρύπανσης περιβάλλοντος, διαχείρισης οικοσυστημάτων, διαχείρισης και επεξεργασίας φυσικών πόρων και αποβλήτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικής πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών/τριών, σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης και μάθησης, σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Οικολογία, την Περιβαλλοντική Μηχανική, την Ενέργεια, την Οικονομία, την Εκπαίδευση και την Πολιτική. Τόσο η εκπαιδευτική όσο και η ερευνητική δραστηριότητα υποστηρίζονται από σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Βιολογία, Μαθηματικά, Γενική Χημεία, Φυσική, Οικονομία και Περιβάλλον, Βιολογία Φυτών, Κοινωνία και Περιβάλλον, Εισαγωγή στην Οικολογία, Περιβάλλον και Επιστήμη, Στατιστική, Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Μηχανική, Πληροφορική, Εισαγωγή στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, Βιολογία Ζώων, Περιβαλλοντική Χημεία, Φυσική Γεωγραφία, Θεσμοί και Νομοθεσία για το Περιβάλλον, Χαρτογραφία και Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Γεωργία και Περιβάλλον, Υδατικά Οικοσυστήματα, Χερσαία Οικοσυστήματα, Εδαφολογία, Ποσοτική Ανάλυση Οικοσυστημάτων, Βιολογική Ποικιλότητα, Μικροβιακή Οικολογία, Γενετική των Πληθυσμών, Διαχείριση Οικοσυστημάτων, Μεσογειακού Τύπου Οικοσυστήματα, Οικολογική Εκτίμηση Επικινδυνότητας, Οικοτοξικολογία, Σχεδιασμός Προστατευτέων Περιοχών, Βιολογία της Διατήρησης, Διαχείριση Οικοσυστημάτων, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
-
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.env.aegean.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Περιβάλλοντος (ισχύει από το ακαδ. έτος 2021-2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Το Τμήμα Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 1985 με αντικειμενικό στόχο τη σύνδεση διαφορετικών επιστημών που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά θέματα. Ο όρος περιβάλλον είναι θεματολογικά πολύπλευρος και πολυδιάστατος, κατά συνέπεια η ορθή προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων απαιτεί σφαιρική και διεπιστημονική γνώση.
Το επιστημονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε έως σήμερα το Τμήμα καθορίζεται από τις βασικές επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας και των Οικονομικών, καθώς και από νεότερα επιστημονικά πεδία όπως αυτά της Οικολογίας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής, της Χωροταξίας, της Χαρτογραφίας, της Κοινωνιολογίας και της Περιβαλλοντικής Αγωγής.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, αποκτούν γνώσεις και εμπειρία που τους επιτρέπουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με θέματα ρύπανσης περιβάλλοντος, διαχείρισης οικοσυστημάτων, διαχείρισης και επεξεργασίας φυσικών πόρων και αποβλήτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικής πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, έχουν το δικαίωμα εκπόνησης χωροταξικών και περιβαλλοντικών μελετών, όπως αυτό καθορίζεται από το Νόμο.
O πτυχιούχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παν/μίου Αιγαίου, ο οποίος ορίζεται ως πτυχιούχος περιβαλλοντολόγος, έχει ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση του την επεξεργασία, τη σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών, τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή, ενημέρωση και επικοινωνία».
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό και δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τομέα :
- ως επόπτες περιβάλλοντος σε νομαρχίες, μονάδες βιολογικών καθαρισμών, στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στις χωματερές
- περιβαλλοντικής τεχνολογίας των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων
- οικολογίας των έμβιων οργανισμών και ειδικότερα του ανθρώπου
- εφαρμογής και ελέγχου της περιβαλλοντικής πολιτικής της πολιτείας
- κατάρτισης και εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης
- διαχείρισης και διοίκησης οργανισμών και υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο
- στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το σύμφωνα με το Π. Δ. 405 το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 228 τ.Α’ /6.11.1995.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Πλανητική Περιβαλλοντική Αλλαγή, Διαχείριση και Τεχνολογία
- ΠΜΣ: Επιστήμες Περιβάλλοντος
- ΔΠΜΣ: Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών
- ΔΠΜΣ: Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
- ΚΠΜΣ: Environmental Sciences, Policy and Management
Σχετικά επαγγέλματα:
.
.
Για περισσότερα βίντεο του τμήματος: εδώ
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2012) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- WWF Ελλάς. web site: http://www.wwf.gr/
- Greenpeace. web site: http://www.greenpeace.org/greece/
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος. web site: www.paseppe.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0276
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80
Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024: 150 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 4187 τ.Β’/08.08.2022)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά : 20 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 30 %
Βιολογία : 20 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Μαθηματικά: 20 %
Πληροφορική : 30 %
Οικονομία: 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς : α) Μηχανολογίας β) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού γ) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος δ) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 40 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.100
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.270
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.000
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 11.840
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων