Αναλυτής Εφαρμογών

Ορισμός:Ο αναλυτής εφαρμογών, σχεδιάζει εφαρμογές υπολογιστών και προτείνει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εφαρμογές θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χρηστών τους.

Περιγραφή:Οι αναλυτές εφαρμογών σχεδιάζουν την λογική δομή των προγραμμάτων για τη λύση προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστών. Ειδικότερα, ο αναλυτής εφαρμογών, συνεργάζεται με τον αναλυτή συστημάτων ώστε να κατανοήσει τον ρόλο και τη λειτουργικότητα του προτεινόμενου προγράμματος.

Στη συνέχεια σχεδιάζει σε χαρτί τις εφαρμογές, και τελικά συνεργάζεται με τον προγραμματιστή ούτως ώστε να τον διευκολύνει στην ανάπτυξη και την κωδικοποίηση του προγράμματος. Επίσης ο αναλυτής εφαρμογών, όταν εργάζεται σε εταιρία στο τμήμα μηχανογράφησης, μπορεί να ελέγχει και να διαχειρίζεται τις εφαρμογές της εταιρίας ή του γραφείου για το οποίο είναι υπεύθυνος, να διορθώνει τυχόν προβλήματα στη λειτουργία τους ή να κάνει διάφορες βελτιώσεις σε αυτές.

Ο αναλυτής εφαρμογών, εκμεταλλεύεται κατά την εργασία του τα σύγχρονα μέσα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το αντικείμενο των επαγγελματικών του υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων απαιτεί να έχει πλήρη γνώση των αρχών της πληροφορικής, άριστη σχέση με την τεχνολογία, ερευνητική και δημιουργική σκέψη. Επίσης, πρέπει να διαθέτει εφευρετικότητα και φαντασία, να είναι οργανωτικός, μεθοδικός.

Σπουδές:
Σπουδές στην πληροφορική παρέχονται στα Τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδαιότητα: Απαραίτητα προσόντα για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι η οργανωτικότητα, η συνδυαστική και αναλυτική σκέψη, η υπομονή και η επινοητικότητα.

Ο αναλυτής εφαρμογών επίσης, πρέπει να έχει υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα. Χρειάζεται ακόμα να έχει ικανότητα παραγωγής ιδεών και πρωτοτυπία σκέψης. Προαπαιτούμενο χαρακτηριστικό, είναι η δεξιότητα στη χρήση των υπολογιστών.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι αναλυτές εφαρμογών μπορούν να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση υπολογιστών και να σχεδιάζουν τις εφαρμογές που πρόκειται να εμπορευτεί η εταιρία, ή σε εμπορικές εταιρίες όπου μπορεί να είναι υπεύθυνος της υποστήριξης των προγραμμάτων που χρησιμοποιεί η εταιρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτελεί και χρέη προγραμματιστή. Τέλος, το επάγγελμα μπορεί να ασκηθεί και ατομικά από ελεύθερους επαγγελματίες.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία είναι πνευματική και πολύπλοκη με υψηλό βαθμό δυσκολίας και με μεγάλη ευθύνη. Ο αναλυτής εφαρμογών, εργάζεται με ωράριο που συνήθως υπαγορεύεται από τον όγκο και τις ιδιαιτερότητες της εργασίας που έχει αναλάβει. Έχει καθημερινή συνεργασία με τα υπόλοιπα άτομα του τμήματος που εργάζεται, αλλά και με τους υπεύθυνους των άλλων τμημάτων μιας εταιρίας.

Η εργασία του πραγματοποιείται μέσα στο γραφείο της επιχείρησης όπου εργάζεται. Η πολύωρη απασχόληση με τους υπολογιστές σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα υπολογιστικά μηχανήματα, μπορεί να προκαλέσει κούραση στην όραση.

Γενικά σχόλια: Ο αναλυτής εφαρμογών, πολλές φορές καλείται να κάνει την εργασία του προγραμματιστή και του αναλυτή συστημάτων.

Ο αναλυτής εφαρμογών, χρειάζεται να διαθέτει οξυδέρκεια, ικανότητα αναλυτικής σκέψης και επινόησης λύσεων, καθώς και ικανοποιητικές εμπορικές και οικονομικές γνώσεις.

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ