το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής – Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα : 2310 999 900 Email : info@med.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού», (στην αγγλική ’’MSc-Gynecologic Oncology & Breast Oncology’’).
Η επιτυχής παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού», του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού», (στην αγγλική ’’MSc-Gynecologic Oncology & Breast Oncology’’).
Το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και στην προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στο αντικείμενο της διαχείρισης της γυναικολογικής ασθενούς ή και της ασθενούς με καρκίνο μαστού. Το πρόγραμμα σπουδών δεν υποκαθιστά το πρόγραμμα εξειδίκευσης των επαγγελματιών υγείας στο αντίστοιχο γνωστικό πεδίο αλλά στοχεύει στην παροχή όλων των σχετιζόμενων θεωρητικών γνώσεων, από τις βασικές επιστήμες μέχρι τις κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης των ασθενών και τις ειδικότητες που παρέχουν συμπληρωματικές θεραπείες.
Το γνωστικό αντικείμενο στη Γυναικολογική Ογκολογία και την Ογκολογία Μαστού επικεντρώνεται στη διερεύνηση, έλεγχο, αντιμετώπιση και θεραπεία των καλοηθών και κακοηθών νεοπλασμάτων του γυναικείου γεννητικού συστήματος και των μαστών. Η γυναικολογική ογκολογία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους της γυναικολογικής παθολογίας. Για τη θεραπεία και αποκατάσταση του γυναικολογικού καρκίνου απαιτείται η συνεργασία του/της γυναικολόγου – ογκολόγου με ακτινοθεραπευτή ή και χημειοθεραπευτή. Επίσης απαιτείται και η στενή συνεργασία και με άλλου είδους ιατρικές ειδικότητες, όπως του/της παθολογοανατόμου ή του/της κυτταρολόγου με στόχο να εφαρμοστεί η καταλληλότερη για την κάθε ασθενή αγωγή. Στη σύγχρονη αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου εντάσσονται και η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική μέθοδος.
Στα κυριότερα επιστημονικά πεδία της γυναικολογικής ογκολογίας εντάσσονται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του αιδοίου, του κόλπου και του μαστού. Η μεγάλη συχνότητα και οι σοβαρές σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες των κακοηθών νεοπλασιών του γυναικείου γεννητικού συστήματος οδήγησαν στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού, σε συνδυασμό με εξειδικευμένες γνώσεις και μεθόδους, προϊόντα βασικής κλινικής έρευνας και αποκτημένης εμπειρίας για την αντιμετώπιση και θεραπεία των ασθενειών τους.
Ο γενικός σκοπός λειτουργίας του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και η παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στον τομέα της Γυναικολογικής Ογκολογίας και Ογκολογίας Μαστού.
Οι βασικοί στόχοι ίδρυσης του Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:
-
- Παροχή επιστημονικής γνώσης στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο και στην ιδιαίτερη παθολογία των γυναικείων κακοηθών νεοπλασιών.
- Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαχείριση των παθολογικών καταστάσεων που εμφανίζονται.
- Δημιουργία επαγγελματιών υγείας με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
- Συμβολή στη στελέχωση των δομών και υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Στόχος όλων των συντελεστών λειτουργίας του Π.Μ.Σ. είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης του προγράμματος σπουδών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας, και η προώθηση συνεργασίας με συναφή προγράμματα σπουδών και Κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού» (MSc-Gynecologic Oncology & Breast Oncology).
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, πλήρους φοίτησης [δηλ. δύο (2) εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων και ένα (1) εξάμηνο για την εκπόνηση και συγγραφή της μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας).
Στους/στις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες προβλέπεται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4485/2017, η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους/-ες φοιτητές/- τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους/-ες μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος «πλήρους» φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις όπως: ασθένεια, φόρτος εργασίας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, στράτευση, λόγοι ανωτέρας βίας, για τις οποίες αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική, εκτός των περιπτώσεων κατά τις οποίες καλούνται αλλοδαποί/-ές ειδικοί/-ές επιστήμονες για διαλέξεις ή σεμινάρια, οπότε η διδασκαλία δύναται να γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Δεν προβλέπονται τέλη φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί/-ές ως μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες:
-
- Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (παρ. 1, 7 και 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017).
- Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία ετησίως ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
-
-
- Στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού», γίνονται δεκτοί/-ές απόφοιτοι/-ες Τμημάτων Α΄ κύκλου σπουδών Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας ή Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Μαιευτικής, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Βιοχημείας και Βιοπληροφορικής, Ακτινοθεραπευτικής, υποψήφιοι/-ιες ή ειδικευόμενοι/-ες για την ειδικότητα της Μαιευτικής και Ογκολογίας των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής
(παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017). - Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο Π.Μ.Σ. είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
- Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).
- Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι/-ες φοιτητές/-τριες των ανωτέρω αναφερόμενων Τμημάτων με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων, οι οποίοι/-ες γίνονται δεκτοί/-ές στο Π.Μ.Σ.
- Στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού», γίνονται δεκτοί/-ές απόφοιτοι/-ες Τμημάτων Α΄ κύκλου σπουδών Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας ή Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Μαιευτικής, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Βιοχημείας και Βιοπληροφορικής, Ακτινοθεραπευτικής, υποψήφιοι/-ιες ή ειδικευόμενοι/-ες για την ειδικότητα της Μαιευτικής και Ογκολογίας των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής
-
Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε είκοσι (20) μεταπτυχιακούς/- ές φοιτητές/- τριες, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τη δυνατότητα του Προγράμματος. Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων φοιτητών/-τριών για να λειτουργήσει το Π.Μ.Σ. είναι οι δέκα (10) μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες. Ο ακριβής αριθμός εισακτέων καθορίζεται ετησίως από τη Σ.Ε. και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.
Διαδικασία επιλογής:
Για την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων συνεκτιμώνται τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, και πρόσθετα κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τα αρμόδια όργανα, όπως ο νόμος ορίζει.
Ετησίως και μέχρι τέλος Μαρτίου, η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. ανακοινώνει τον αριθμό των θέσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών που διατίθενται για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ενδεικτικά και μέχρι το τέλος Μαΐου ετησίως, με πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής, δημοσιεύεται προκήρυξη των θέσεων αυτών και καλούνται οι υποψήφιοι/-ες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για υποψηφιότητα.
Με την αίτησή του ο/η υποψήφιος/-α υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
i. Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. (διαθέσιμη σε έντυπη μορφή από τη γραμματεία του Π.Μ.Σ. και σε ηλεκτρονική μορφή από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.).
ii. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών Ελληνικού Πανεπιστημίου και σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
iii. Βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας όλων των προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός πτυχίου.
iv. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία και ερευνητική δραστηριότητα, εφόσον υπάρχουν.
v. Υπόμνημα μέχρι πεντακόσιες (500) λέξεις στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του/της υποψηφίου/-ας, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει σπουδές στο συγκεκριμένο Π.Μ.Σ.
vi. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής απαραίτητη θεωρείται, εκτός της ελληνικής, η γνώση και μιας ξένης γλώσσας,
vii. Σε περίπτωση αλλοδαπού/-ής υποψήφιου/-ας απαιτείται πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση).
ix. Δύο (2) συστατικές επιστολές
x. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών, διεξαγωγή γραπτών εισαγωγικών εξετάσεων πολλαπλής επιλογής γενικών γνώσεων σχετικά με τη Γυναικολογική Ογκολογία και Ογκολογία Μαστού και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων από την τριμελή επιτροπή επιλογής εισακτέων. Οι γραπτές εξετάσεις διενεργούνται μετά από την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και πριν από τη διεξαγωγή της προσωπικής συνέντευξης.
Το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, προσμετρώνται ως εξής:
α/α |
Κριτήριο |
Μέγιστη βαθμολογία |
1. |
Βαθμός πτυχίου |
10 |
2. |
Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών |
10 |
3. |
Βαθμολογία σχετικών προπτυχιακών μαθημάτων |
5 |
4. |
Επαγγελματική εμπειρία |
5 |
5. |
Ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα |
10 |
6. |
Γραπτές εξετάσεις |
30 |
7. |
Προσωπική συνέντευξη / Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος |
30 |
Σύνολο |
100 |
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Με την εγγραφή των υποψηφίων για κάθε μεταπτυχιακό/-ή φοιτητή/-τρια ορίζεται ο/η Διευθυντής/-τρια του Π.Μ.Σ. και ο/η Αναπληρωτής/-τριά του/της, ως επιβλέποντες/-ουσες, αρμόδιοι/-ες για την καθοδήγηση, παρακολούθηση και έλεγχο της πορείας των σπουδών τους.
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι απαραίτητη η φοίτηση και επιτυχής εξέταση σε δέκα (10) υποχρεωτικά μαθήματα, πέντε (5) στο πρώτο (Α΄) εξάμηνο, και πέντε (5) στο δεύτερο (Β΄) εξάμηνο. Ο συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων (ECTS) του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. είναι ενενήντα (90) μονάδες [τριάντα (30) για κάθε ένα από τα δύο (2) εξάμηνα μαθημάτων και τριάντα (30) για το τρίτο (Γ΄) εξάμηνο συμπεριλαμβανομένης και της εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας]. Κάθε ECTS αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) ώρες φόρτου εργασίας. Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους/τις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες είναι υποχρεωτική.
Η κατανομή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Π.Μ.Σ. έχει ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Ανατομική, φυσιολογία και εμβρυολογία πυέλου και μαστού
- Αντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Απεικόνιση γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Παθολογική Ανατομική γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Μεθοδολογία της Έρευνας στο γυναικολογικό και καρκίνο του μαστού.
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Επεμβατικές θεραπείες γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Επικουρικές θεραπείες γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
- Τεχνικές επικοινωνίας και ιατρικό δίκαιο στη γυναικολογική ογκολογία και ογκολογία μαστού
- Αρχές προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής θεραπεία.
Γ’ εξάμηνο:
-
- Εκπόνηση, συγγραφή και παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες (Μ.Φ.) είναι υποχρεωμένοι/-ες να παρακολουθούν ανελλιπώς όλες τις δραστηριότητες του Π.Μ.Σ. Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του Π.Μ.Σ., η ενεργός συμμετοχή στα εργαστήρια, στις ερευνητικές δραστηριότητες του Π.Μ.Σ., στα σεμινάρια, και στις πρακτικές ασκήσεις είναι υποχρεωτική. Το όριο απουσιών που δικαιούται ο/η κάθε Μ.Φ. είναι έως δύο (2) ανά μάθημα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. Με τρεις (3) απουσίες, εκπονεί ειδική συμπληρωματική εργασία με την έγκριση του/της διδάσκοντος/-ουσας. Πέραν των τριών (3) απουσιών, υποχρεούται να αναπληρώσει το μάθημα.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3830 τ.Β’/17.08.2021 & ΦΕΚ 4238 τ.Β’/14.09.2021
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 5278 τ.Β’/12.11.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.med.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και για τα επόμενα πέντε έτη, έως και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.