ΔΠΜΣ: Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιατρικής του  Α.Π.Θ.

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δ.Π.Θ.

.

ΠΜΣ: «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Παπαδιαμαντοπούλου 123, 11527, Γουδή, Αθήνα  Γραφείο 1-05

Τηλέφωνα: 2310.999.338 E-mail: mcharal@nurs.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας».

Αντικείμενο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» είναι η εκπαίδευση στη διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, με βάση τις σύγχρονες αρχές του Management.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στα παραπάνω επιστημονικά πεδία αλλά και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με εξειδικευμένες γνώσεις  σε αυτά, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στόχοι του προτεινόμενου Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» είναι:

i. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.

ii. Η θεωρητική και εφαρμοσμένη κατάρτιση εξειδικευμένων αποφοίτων-στελεχών managers που θα περιλαμβάνει:

1) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις βασικές αρχές management,

2) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων/υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας,

3) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων υγείας, με έμφαση στο ελληνικό σύστημα υγείας,

4) την εκπαίδευση στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό σε σχέση με τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας,

5) την εκπαίδευση στη διαχείριση προσωπικού και ιδιαίτερα στη διαχείριση των επαγγελματιών υγείας,

6) την εκπαίδευση στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων νομικής φύσεως που ανακύπτουν κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύγχρονο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον,

7) την εκπαίδευση στην ανάλυση κόστους, την εξεύρεση και τη διαχείριση πόρων στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας,

8) την εκπαίδευση στη μεθοδολογία της έρευνας, με έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα στον χώρο της υγείας.

iii. Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης μονάδων και υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και η εκπόνηση υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

iv. Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Τίτλος Σπουδών:

Το Διιδρυματικό Π.Μ.Σ με τίτλο «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» των  Τμημάτων Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και
Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του ΔΜΣ ορίζεται σε ένα πλήρες ημερολογιακό έτος και είναι εντατικού χαρακτήρα.

Το Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. είναι εντατικού χαρακτήρα, με διάρκεια ενός πλήρους ημερολογιακού έτους και διαρθρώνεται σε δύο (2) διδακτικά ακαδημαϊκά εξάμηνα, με επιπλέον τρεις (3) μήνες για την περάτωση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική Γλώσσα

Δίδακτρα: 

Τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 3000 ευρώ (για όλη τη φοίτηση) και θα καταβάλλονται σε τρεις (3) δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης (1000 €) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο α΄ εξάμηνο, η καταβολή της δεύτερης δόσης (1000 €) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο β΄ εξάμηνο και η τρίτη δόση στο τέλος του β΄ εξαμήνου.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Τμημάτων Τ.Ε.Ι. (παλαιοί απόφοιτοι) Επιστημών Υγείας, και πιο συγκεκριμένα απόφοιτοι των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας,
Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Διοίκησης και Ιατρικών Εργαστηρίων. Επίσης, απόφοιτοι συναφών με τις Επιστήμες Υγείας Τμημάτων, όπως Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας. Επειδή στη σύγχρονη πρακτική καθήκοντα manager υγείας καλούνται να ασκήσουν και άλλοι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν μετά από απόφαση της ΕΔΕ να γίνονται δεκτοί και απόφοιτοι οποιασδήποτε Πανεπιστημιακής Σχολής ή Σχολής Τ.Ε.Ι. (παλαιοί απόφοιτοι).

Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΔΠΜΣ.

Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται σε σαράντα πέντε (45).

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συνεδρίαση με αριθμό 3026/2011 και 16-6-2020) και
αναφέρονται στην προκήρυξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο/η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να έχει εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα (10) μαθήματα, πέντε (5) στο Α´ εξάμηνο και πέντε (5) στο Β´ εξάμηνο. Από αυτά τέσσερα (4) μαθήματα σε κάθε εξάμηνο είναι υποχρεωτικά και ένα (1) επιλεγόμενο. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται στα εξάμηνα Α΄ και Β΄. Η έναρξη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ανάληψη θέματος, προετοιμασία-παρουσίαση πρωτοκόλλου) γίνεται στο Β΄ εξάμηνο και ολοκληρώνεται (συγγραφή – παρουσίαση) τρεις μήνες μετά τη λήξη του Β΄ εξαμήνου, δηλαδή με τη λήξη του πλήρους ημερολογιακού έτους.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος  2024 – 2025.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ