ΔΠΜΣ: Αρχαιολογία και Γεωεπιστήμες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.10.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΠΜΣ): Αρχαιολογία και Γεωπιστήμες

(ΜSc in Archaeological Science)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γραφείο 304 (3ος όροφος) Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου Αθήνα 157 84

Τηλέφωνα: 2107277318, 2107277956,  2107277849, 2107277356, 2107277314. Email: secr@arch.uoa.grsecr@arch.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν, από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Αρχαιολογία και Γεωπιστήμες (ΜSc in Archaeological Science)», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Αρχαιολογία και Γεωπιστήμες (ΜSc in Archaeological Science)» έχει ως αντικείμενο τις εφαρμογές των Γεωπιστημών στην Αρχαιολογία με σκοπό τη συνδυαστική μελέτη γεω- και αρχαιο- δεδομένων στοχεύοντας στην κατανόηση των φυσικών και ανθρώπινων διεργασιών και στη διεπιστημονική προσέγγιση αρχαιολογικών ερωτημάτων που τίθενται από τη μελέτη του περιβάλλοντος και του υλικού πολιτισμού του παρελθόντος.

Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και η εξειδίκευση μεταπτυχιακών φοιτητών, προερχόμενων από τις επιστημονικές περιοχές της αρχαιολογίας, και γενικότερα των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και της γεωλογίας και άλλων συγγενών φυσικών επιστημών.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Αρχαιολογία και Γεωπιστήμες (ΜSc in Archaeological Science)».

Τα πτυχία απονέμονται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με αναφορά του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: τα τέλη φοίτησης των φοιτητών του, οποία ανέρχονται συνολικά σε έξι χιλιάδες ευρώ (6.000€).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων 

Στο ΔΠΜΣ «Αρχαιολογία και Γεωεπιστήμες (MSc in Archaeological Science)» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α’ κύκλου σπουδών Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Γεωλογίας, Γεωπιστημών καθώς και απόφοιτοι άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής με κατεύθυνση τις Ανθρωπιστικές και τις Φυσικές Επιστήμες.

Γίνονται επίσης δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017.

Το ΔΠΜΣ «Αρχαιολογία και Γεωεπιστήμες (MSc in Archaeological Science)» θα δέχεται έως είκοσι (20) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από τη ΣΕ με την εξέταση των φακέλων υποψηφιοτήτων με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Βαθμός πτυχίου και ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και επαγγελματικά επιτεύγματα των υποψηφίων που σχετίζονται με το γνωστικό αντικέιμενο του ΔΠΜΣ, με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα και τις σχετικές βεβαιώσεις.

Πρόταση ακαδημαϊκών/ερευνητικών ενδιαφερόντων.

Συστατικές επιστολές.

Προφορική συνέντευξη διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Εφόσον το κρίνει απαραίτητο, η ΣΕ δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά έγγραφα, τα οποία να τεκμηριώνουν όσα αναφέρονται στα Βιογραφικά Σημειώματα των υποψηφίων. Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών με σειρά επίδοσης και τον καταθέτει προς έγκριση στην ΕΔΕ, η οποία και αποφασίζει για τον τελικό αριθμό εισακτέων και την τελική σειρά επιτυχίας.

Σε περίπτωση πλήρους ισοβαθμίας, εγγράφονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ, εντός 20 ημέρων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, κ.ά., καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η διδασκαλία γίνεται με μαθήματα διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη, διαλέξεις και πρακτική άσκηση. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά

    • Archaeology, History and the Environment of the Mediterranean
    • Archaeology and Science
    • Laboratory and Instrumental skills
    • Archaeological Prospection

Β’ Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά

    • Environmental Archaeology
    • Geoarchaeology
    • Archaeomaterials

Γ’ Εξάμηνο ECTS

    • Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (MSc dissertation)

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2032-2033, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ